ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ

Σοφία Μπεκατώρου: Η συνέντευξή της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αποτελεί πηγή έμπνευσης και δύναμης

Papadakis Press/Δημήτρης Πελέκης

Η Σοφία Μπεκατώρου άνοιξε τον δρόμο για το ελληνικό #metoo και μίλησε δημόσια χωρίς κανέναν δισταγμό για τη δική της τραυματική εμπειρία. Μπορεί η υπόθεση βιασμού της παραγράφηκε λόγω του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, όμως η ίδια συνεχίζει ακατάπαυστα τον αγώνα της, παροτρύνοντας τα θύματα να μιλήσουν.

Αυτή τη φορά, η φωνή της έφτασε μέχρι τη Γαλλία και συγκεκριμένα μέχρι το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, όπου παραχώρησε συνέντευξη. «Έκανα αυτό που έπρεπε, ακόμη και αν ήταν αργά», δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Σοφία Μπεκατώρου: «Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων»

«Αυτό το άτομο θα μπορούσε να επιτεθεί και σε άλλα παιδιά», δήλωσε στη συνέχεια η χρυσή Ολυμπιονίκης αναφερόμενη στον κακοποιητή της. «Το κίνημα αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και σε μεγάλη κλίμακα. Είμαι χαρούμενη γιατί πολλοί πλέον άνθρωποι μιλούν δημόσια. Μιλούν για τις επιθέσεις που υπέστησαν και απευθύνονται στις Αρχές. Όταν κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, ήταν υπέροχο. Αλλά δεν κράτησε πολύ. Ενώ αυτή η αλλαγή, ελπίζω, ότι θα διαρκέσει και θα προστατεύσει επίσης τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς στην Ελλάδα, δεν είμαστε ηγέτες σε θέματα φεμινισμού ή ισότητας των φύλων» πρόσθεσε στη συνέχεια μιλώντας για τα οπισθοδρομικά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

«Έχουμε πολλή πρόοδο που πρέπει να κάνουμε ώστε οι γυναίκες να αναλάβουν σημαντικές θέσεις και να δείξουν τον δρόμο», εκτιμά η Σοφία Μπεκατώρου που ωστόσο θεωρεί προοδευτική τη θέση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

«Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν. Η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει»

«Είναι ατυχές να κάνεις τον ήρωα για να αναφέρεις σεξουαλική επίθεση. Οι νόμοι μας πρέπει να αλλάξουν. Η κοινωνία μας πρέπει να αλλάξει, για να προστατεύσει τα θύματα και όχι τους βιαστές. Θα προσπαθώ να βοηθήσω όπου είναι απαραίτητο, έτσι ώστε και άλλες γυναίκες να μπορούν να έχουν όνειρα» κατέληξε η Μαρία Μπεκατώρου.

Με αφορμή τη συνέντευξη της Σοφίας Μπεκατώρου, το AFP αναφέρθηκε στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει νομοθετικές αλλαγές, ενισχύοντας ουσιαστικά το νομοθετικό οπλοστάσιο με μία δέσμη μέτρων. Μέτρα που χαρακτηρίζονται από εκτενέστερο χρόνο παραγραφής και αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως -ειδικότερα περιπτώσεων που εμπλέκονται ανήλικα θύματα.