ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μαρία Παπάκου καταγγέλλει τη σεξουαλική κακοποίησή της από πρώην προπονητή της. «Όλοι ήξεραν»

Η εικονιζόμενη δεν είναι η Μαρία Παπάκου, αλλά μία αγνωστη αθλήτρια που προπονείται. Unsplash

Πόσα χιλιάδες χιλιόμετρα απέχουμε από τις ΗΠΑ; Εκεί πριν από λίγο καιρό ο οργανισμός US Gymnastics δεσμεύτηκε για την ουσιαστική του αναδιάρθρωση με τη βοήθεια αθλητριών του, που επέζησαν από τη σεξουαλική κακοποίηση. Εκεί ο κακοποιητής τους βρίσκεται στη φυλακή. Εδώ, οι καταγγελίες πληθαίνουν και πληθαίνουν εδώ και έναν χρόνο. Εδώ, ακόμα ησυχία. Η Μαρία Παπάκου είναι η τελευταία πρώην αθλήτρια της ενόργανης που μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλική κακοποίηση που φέρεται να υπέστη ως ανήλικη από αρχιπροπονητή της Εθνικής Ελλάδος.

«Σε ηλικία 14 ετών, άρχισε να απλώνει τα χέρια του στο σώμα μου. Με αγκάλιαζε σφιχτά, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα. Ακουμπούσε τα γεννητικά του όργανα πάνω στα γεννητικά μου όργανα, την ώρα που κάναμε ευλυγισία», εξομολογήθηκε στην εκπομπή Live News του Mega τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου η Μαρία Παπάκου.

Όπως είπε η πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής τις κινήσεις αυτές τις έβλεπαν όλοι οι προπονητές. Όπως κατάλαβε αργότερα στη ζωή της, όλοι γνώριζαν τι συνέβαινε. Κανείς όμως ποτέ δεν επενέβη για να σώσει τα ανήλικα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση.

«Το έβλεπαν όλοι οι προπονητές αυτό. Κανένας δεν του είπε μία λέξη, κανένας δεν του έβαλε ένα όριο, ένα στοπ. Συνέβαινε σε πάρα πολλά κορίτσια της Εθνικής Ομάδας. Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν μόνο σε μένα», εξήγησε η Μαρία Παπάκου.

«Όλοι ήξεραν»

«Μετά από πολύ καιρό έτυχε και βρέθηκα με την παλιά μου προπονήτρια και μου έκανε την εξής ερώτηση “τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος σε στρίμωξε; γιατί είχαμε αυτήν την απορία” και της είπα “το ξέρατε όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα;”», πρόσθεσε η πρώην αθλήτρις της ενόργανης γυμναστικής.

Όλοι ήξεραν για τη δράση του προπονητή που είχε θύματα, σύμφωνα με όσα λέει η Μαρία Παπάκου, ανήλικα κορίτσια. Κορίτσια που στην προεφηβεία και την εφηβεία τους, βρέθηκαν σε έναν υποτιθέμενο χώρο αθλητισμού, ονείρων και ιδανικών, αλλά στην πραγματικότητα ζούσαν τον εφιάλτη της κακοποίησης.

«Έκανε σχολιασμό για τα οπίσθιά μου, μου έλεγε πόσο ωραίο στήθος έχω και πόσο ωραία μεγαλώνει, πότε θα φιλήσει τα χειλιά μου, που είναι πολύ ωραία. Μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι “αυτό που συμβαίνει θα του ξέρουμε μόνο εγώ, εσύ και ο Θεός, είναι ιερό”», διηγήθηκε η Μαρία Παπάκου στην κάμερα του Live News.

 

20 χρόνια μετά η αθλήτρια εξηγεί πώς ο εφιάλτης αυτός εντεινόταν σε κάθε ταξίδι της με την ομάδα για αθλητικούς αγώνες. Ο αρχιπροπονητής της εθνικής ομάδας της ενόργανης γυμναστικής έβρισκε εκεί, όπως καταγγέλει η Μαρία Παπάκου, τις αφορμές για να την απομονώσει και να την κακοποιήσει σεξουαλικά.

Η Μαρία Παπάκου εξομολογείται ένα περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησής της και συγκλονίζει

«Σε ένα ταξίδι που είχαμε, χτύπησε την πόρτα του δωματίου και του άνοιξε μια συναθλήτριά μου. Δεν τον φοβήθηκα γιατί ήμασταν πολλά κορίτσια μαζί και λέω δε θα μου κάνει τίποτα. Αυτός όμως είπε σε όλες “φύγετε από το δωμάτιο θέλω να μείνω μόνος με τη Μαρία” και έφυγαν και με άφησαν μόνη μου.

Μου κόπηκαν τα πόδια, άρχισε η καρδιά μου να πάλλεται, να χτυπάει σα να θέλει να βγει έξω από το στήθος μου, δεν μπορούσα να αντιδράσω, θεώρησα ότι είναι τετελεσμένη η κατάσταση, δεν είχα λόγια να πω», σημειώνει η Μαρία Παπάκου περιγράφοντας ένα περιστατικό κακοποίησής της.

«Έβαλε το χέρι του στα γεννητικά μου όργανα»

«Έβγαλε την μπλούζα του, μου έπιανε το κεφάλι, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα και τον λαιμό. Τον έδιωχνα μακριά, αλλά έτριβε το σώμα του επάνω μου. Με πέταξε στο κρεβάτι, σηκώθηκα να φύγω, με τράβηξε από το χέρι, με ξανακόλλησε επάνω του και έπεσα πάνω στο κρεβάτι. Με φιλούσε παντού, έβαλε το χέρι του στα γεννητικά μου όργανα, προσπαθούσε να με γδύσει, έπιασε το χέρι μου και προσπάθησε να το βάλει μέσα από το εσώρουχό του.

Άρχισα να φωνάζω, έπαθα πανικό, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, έτρεμε το σώμα μου εσωτερικά. Μου έλεγε να μη φωνάζω, δεν πρέπει να μας ακούσουν “σε αγαπάω, εγώ είμαι, ξέρεις πόσο σε αγαπώ, μη φοβάσαι, τον έρωτα θέλω να σου δείξω” μου είπε. Οι δυνάμεις μου με εγκατέλειψαν, έβαλα τα κλάματα και εκεί σταμάτησε τελικά. Ενδεχομένως να είχε φτάσει στον σκοπό του. “Δεν πειράζει μπορεί να χάσαμε σήμερα την ευκαιρία αλλά υπάρχει και άλλη μέρα”, μου είπε», ανέφερε η πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής. Μία αθλήτρια που τότε ήταν 14 ετών παιδί.

Η δήλωση της Σοφίας Μπεκατώρου για όσα κατήγγειλε η Μαρία Παπάκου

Η Σοφία Μπεκατώρου πριν από έναν χρόνο ήταν εκείνη που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον χώρο του αθλητισμο, με τη δική της εξομολόγηση για τον βιασμό της από παράγοντα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Μιλώντας στο Live News η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, επεσήμανε ότι όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Μαρία Πάπακου Η Σοφία Μπεκατώρου. / Papadakis Press
Η Σοφία Μπεκατώρου.

«Οι φορείς γνωρίζουν. Γνωρίζει η ομοσπονδία, γνωρίζει η ολυμπιακή επιτροπή και το υπουργείο και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχουν κληθεί σε απολογία οι άνθρωποι που κατηγορούνται και βρίσκονται σε χώρους με παιδιά», σημείωσε.

«Πρέπει να σταματήσουμε να αναρωτόμαστε αν γίνονται ή αν δεν γίνονται αυτά, αλλά πώς θα σταματήσουν οι συμπεριφορές αυτές και αν θέλουμε έναν υγιή αθλητισμό», πρόσθεσε η Σοφία Μπεκατώρου.

Η ίδια τόνισε την ανάγκη να υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να κινητοποιείται άμεσα όταν υπάρχουν καταγγελίες.

Μία εισαγγελική έρευνα μήνες ανοιχτή

Εδώ και 8 μήνες έχει ανοίξει εισαγγελική έρευνα για όσα οι αθλητές και οι αθλήτριες της ενόργανης είχαν δημόσια καταγγείλει με επιστολή τους στην ΠτΔ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Τότε, τον Απρίλιο του 2021, οι αθλητές της ενόργανης είχαν ζητήσει από την ΠτΔ να δείξει τη δέουσα προσοχή στις καταγγελίες τους. Η εισαγγελική έρευνα που είχε ξεκινήσει τότε παραμένει ανοιχτοί.

Στην επιστολή τους, αναφέρονταν σε τακτικές βασανιστικές και όπως φαίνεται επαναλαμβανόμενες σε βαθμό ρουτίνας. Από μικρά παιδιά έως και πρωταθλητές, που βρίσκονται στον χώρο από το 1985 μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν σε σωματική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση, επιβεβλημένο υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, τιμωρίες βαθιά αντιπαιδαγωγικές και σαδιστικές.

Επιπλέον έκαναν λόγο για εξευτελισμούς, αλλά και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρονταν και στην τακτική του τραβήγματος από το αιδοίο των κοριτσιών για να τους δείξουν πώς γίνεται σωστά η άσκηση.

Τις φωνές τους με τους 22 αθλητές ένωσαν ακόμα περισσότερα πρόσωπα με τον αριθμό τους να φτάνει σύντομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της περιόδου τους 35.

Η Μαρία Παπάκου, η Δήμητρα Καστρίτη, οι αθλήτριες και αθλητές της ενόργανης μιλούν και περιμένουν απόκριση

H Δήμητρα Καστρίτση, πρώην αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής κι εκείνη, είχε μιλήσει τον Νοέμβριο του 2021 για 37 καταγγελίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η δική της.

«Δεν είναι εύκολο κάθε φορά να λέμε το τι έχουμε περάσει. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και γι΄αυτό και πολλά παιδιά δε μπορούν να μιλήσουν. Έχω περάσει πάρα πολύ άσχημη κακοποίηση με ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις λεκτικές, σεξουαλικού περιεχομένου και πολλά άλλα γεγονότα που δε μπορούν να ειπωθούν τέτοια ώρα. Όλα αυτά σε μια τρυφερή ηλικία περίπου 10-11 και αργότερα όταν ήμουν στην εθνική ομάδα», σημείωνε μεταξύ άλλων στην εκπομπή Love It και μιλούσε κι εκείνη για τον αρχιπροπονητή της εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής.

«Πείτε μου, γιατί δεν έχει τοποθετηθεί κανείς, η ελληνική ομοσπονδία, η εθνική ολυμπιακή επιτροπή και ο υφυπουργός αθλητισμού; Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή. Πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς σας φαίνεται εσάς αυτή η σιωπή;», αναρωτιόταν τότε η Δήμητρα Καστρίτση. «Το ξέρατε όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα;», αναρωτήθηκε τώρα η Μαρία Παπάκου.

Ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις

Ερωτήσεις που ψάχνουν απαντήσεις. Ερωτήσεις που θέλουν θάρρος για να τεθούν. Ερωτήσεις που δεν θα πάψουμε να κάνουμε. Γιατί οι αθλητές από την πλευρά τους έσπασαν τη σιωπή, το φράγμα του φόβου, το απόστημα στον αθλητισμό. Αλλά από την πλευρά της πολιτείας, της δικαιοσύνης, της κοινωνίας πρέπει να ειπωθεί κάτι παραπάνω από ένα μπράβο κι ένα πατ πατ στον ώμο. Πρέπει να ειπωθούν οι απαντήσεις.