ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας ζητά από το Netflix να προειδοποιεί ότι το “The Crown” είναι προϊόν μυθοπλασίας

Instagram.com/thecrownnetflix

Μπορεί να είχαν προηγηθεί ήδη τρεις σεζόν του “The Crown” χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, αλλά την τέταρτη σεζόν της σειράς του Netflix δεν την αντέχουν εύκολα οι Βρετανοί. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το γεγονός ότι ο υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Oliver Dowden, θα απαιτήσει με επιστολή του προς το Netflix να προειδοποιεί τους θεατές ότι πρόκειται να δουν ένα προϊόν μυθοπλασίας πριν πατήσουν το play σε κάθε επεισόδιο.

Να έφταιξε η ερμηνεία της Emma Corrin που κάνει τόσο αληθινές τις μάχες της Diana με τη βουλιμία; Να έφταιγε το μένος με το οποίο ο Josh O’ Connor που υποδύεται τον Κάρολο, την κοίταζε όταν βρισκόταν στη σκηνή και χόρευε το “Uptown Girl”; Σίγουρα δεν φαίνεται να έφταιξε το πορτρέτο συμπάθειας που έφτιαξε η σειρά για τη Margaret Thatcher για την κίνηση του υπουργού. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η παρέμβαση του Oliver Dowden προέκυψε λόγω της γενικής ανησυχίας ότι η σειρά “The Crown” προκαλεί βλάβη στη βασιλική οικογένεια.

«Είναι μια όμορφη παραγωγή μυθοπλασίας και όπως συμβαίνει και με άλλες τηλεοπτικές παραγωγές, το Netflix θα πρέπει από την αρχή να κάνει ξεκάθαρο ότι είναι αυτό και μόνο», είπε ο Oliver Dowden στην “The Mail On Sunday”. «Χωρίς την προειδοποίηση, φοβάμαι ότι μια γενιά θεατών που δεν έζησαν αυτά τα γεγονότα, μπορεί να μπερδέψουν την μυθοπλασία με την πραγματικότητα», συμπλήρωσε.

the crown Ο υπουργός Πολιτισμού, Oliver Dowden. / AP Photo / Kirsty Wigglesworth
Ο υπουργός Πολιτισμού, Oliver Dowden.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να απευθύνει επίσημη επιστολή στο Netflix για να ζητήσει επίσημα μια «προειδοποίηση ασφάλειας» που θα μπαίνει στην αρχή κάθε επεισοδίου.

Οι ανησυχίες για το τρόπο που παρουσιάζεται η βασιλική οικογένεια και δη ο πρίγκιπας Κάρολος στην 4η σεζόν έχουν ξεκινήσει να διαρρέουν από «πηγές του περιβάλλοντος» της οικογένειας ήδη από την πρεμιέρα του “The Crown” Season 4. Σε αυτή τη σεζόν άλλωστε περιγράφεται με μελανά χρώματα ο γάμος του πρίγκιπα Κάρολου και της πριγκίπισσας Diana, και η «πανταχού παρούσα» στην κοινή τους ζωή, σύμφωνα με τη σειρά, Camilla.

«Είναι πολύ μοχθηρός ο τρόπος με τον οποίο ο Peter Morgan χρησιμοποιεί την ελαφρά ψυχαγωγία για να διατυπώσει μια εμφανώς συντηριτική ατζέντα και οι άνθρωποι δεν το βλέπουν» είπαν στοχεύοντας τον σεναριογράφο της σειράς φίλοι του πρίγκιπα Κάρολου στην Daily Mail. «Έχουν δελεαστεί από τις πρώτες σεζόν και δεν βλέπουν πώς χειραγωγούνται», συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές. Με τις απόψεις αυτές συμφωνεί και η Daily Mail που είχε επίσης μέσα από άρθρα της καλέσει το Netflix να βάλει το απαραίτητο disclaimer στη σειρά.

Την ίδια έκκληση έχει κάνει και ο αδερφός της πριγκίπισσας Diana, Earl Spencer μιλώντας στο ITV. «Θα βοηθούσε το “The Crown” πολύ αν στην αρχή κάθε επεισοδίου προειδοποιούσε ότι “Αυτό δεν είναι η αλήθεια αλλά είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα”. Γιατί έτσι θα καταλάβαινε το κοινό τι είναι δράμα για χάρη του δράματος», είχε πει χαρακτηριστικά.

Πάντως να ενημερώσουμε σε αυτό το σημείο ότι αφού η αρχαία ελληνική μυθολογία δεν έπαθε τίποτα από τον Ηρακλή, τη Ζήνα, την Τροία και τις άλλες προσπάθειες του Hollywood να την αποτυπώσει, τότε και η μοναρχία δεν θα πάθει τίποτα από το “The Crown”.