ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ζωή που γεννιέται στις στάχτες. Γυναίκα γέννησε την ώρα της εκκένωσης του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

@2023 Achilleas Chiras/AP Images

Η ζωή δεν καταλαβαίνει από ώρες καταστροφής, ώρες κρίσιμες. Δεν περιμένει να ηρεμήσουν τα πράγματα για να συμβεί κι αυτό είναι το μεγαλείο της που μας παρασέρνει πάντα να προχωρούμε ανεξαρτήτως συνθηκών. Την ώρα της καταστροφής στην Αλεξανδρούπολη και πιο συγκεκριμένα την ώρα που το νοσοκομείο της πόλης βρισκόταν υπό διαδικασία εκκένωσης εξαιτίας της καταστροφικής φωτιάς που έχει μετατρέψει δασικές εκτάσεις και περιουσίες πολιτών σε αποκαΐδια, μία 32χρονη γυναίκα γεννούσε το παιδί της σε ένα ασθενοφόρο.

Τις συγκινητικές στιγμές της γέννησης του παιδιού διηγήθηκε η μαία που ήταν παρούσα στον τοκετό, στην εκπομπή ΣΚΑΪ news. Μία γυναίκα γέννησε την ώρα της εκκένωσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την ώρα που το χάος γύρω της συνεχιζόταν, την ώρα που σε όλη την Ελλάδα πάλι φούντωναν πυρκαγιές, την ώρα που στη Λευκίμη Έβρου και τη Βοιωτία ανακαλύπτονταν νεκροί από τη φωτιά. Και η καταστροφή ήρθε αντιμέτωπη με τη ζωή. Και η ζωή επικράτησε έστω για εκείνες τις ώρες.

«Μας πήραν τηλέφωνο ότι έρχεται επίτοκος, γινόταν εκκένωση στο σπίτι όπου έμενε και της έσπασαν τα νερά στον δρόμο από τη Μάκρη για Αλεξανδρούπολη. Ο σύζυγός της είναι αστυνομικός οπότε δεν περίμεναν το ΕΚΑΒ και ήρθαν στο νοσοκομείο.

Την πήραμε στο μαιευτήριο, ήταν δεδομένο ότι θα γεννήσει. Το πού ήταν το θέμα. Φύγαμε με το ασθενοφόρο για Διδυμότειχο. Πονούσε και είπαμε στο πλήρωμα να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου και γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι», είπε η μαία.

«Ήταν πολύ ψύχραιμη. Περνάγαμε μέσα από τη Δαδιά που καίγονταν τα πάντα και μέσα στο ασθενοφόρο έγινε ένα θαύμα», πρόσθεσε μιλώντας για τη γυναίκα που γεννούσε στο ασθενοφόρο η μαία και τη σύγκριση της νέας ζωής με την εικόνα του θανάτου της φύσης.

Ό,τι κι αν συμβαίνει στον κόσμο που ζουν οι γονείς τους, είτε ζουν μία φυσική καταστροφή είτε ακόμα και σε συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης, τα μωρά γεννιούνται. Οι νέες ζωές έρχονται και δυστυχώς κληρονομούν καμένη γη, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αλλά μαζί τους φέρνουν με το πρώτο τους κλάμα την ελπίδα. Την ελπίδα ότι όλα μπορούν να ξαναγεννηθούν. Την ελπίδα ότι οι μελλοντικές γενιές ίσως τα πάνε καλύτερα. Την ελπίδα ότι θα σώσουν ότι εμείς τους έχουμε αφήσει λειψό. Τη βεβαιότητα ότι η ζωή συνεχίζεται χωρίς να νοιάζεται για τα λάθη μας, τις ελλείψεις μας, τους καταστροφικούς χειρισμούς μας. Τη βεβαιότητα ότι η ζωή δεν χαμπαριάζει από εμπόδια. Συμβαίνει. Κι εμείς την ακολουθούμε.

Η εκκένωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στην Αλεξανδρούπολη αποφασίστηκε όταν οι φλόγες βρέθηκαν σχεδόν στο προαύλιό του, την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023. Το ferry boat Αδαμάντιος Κοραής μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν δεκάδες ασθενείς. Το πλοίο έφυγε με προορισμό την Καβάλα για να μεταφέρει τους ασθενείς εκεί. Στο νοσοκομείο Καβάλας βρίσκονται επίσης 11 νεογνά από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

«Η φωτιά είχε φτάσει πάνω από το Πανεπιστήμιο, πλησίαζε στο Νοσοκομείο, συνθήκες πολέμου πραγματικά. Απίστευτες συνθήκες. Έγιναν πολύ γρήγορα όλα, στο πλαίσιο του δυνατού. Οι φλόγες έφτασαν σχεδόν στην πύλη τα ξημερώματα. Η κάπνα ήταν τόσο έντονη, δεν μπορούσες να αναπνεύσεις», είπε νοσηλευτής του νοσοκομείου στο Open.

«Μεταφέρθηκαν ταυτόχρονα στα γύρω νοσοκομεία τα βαριά περιστατικά και κάποια πρόωρα βρέφη που ήταν σε θερμοκοιτίδες. Φύγανε πρώτα τα νεογνά με τα ασθενοφόρα. Ακολούθησαν οι ενήλικες που ήταν πιο βαριά περιστατικά και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν και υπόλοιποι ασθενείς», πρόσθεσε ο ίδιος.