ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα παιδιά του πολέμου: Τα μωρά που γεννήθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η 29χρονη Inna Khytryk κρατά το τριών μηνών μωρό της, καθώς ο πόλεμος της Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Στην Ουκρανία, τα μωρά γεννιούνται στον τρομακτικό κόσμο του πολέμου. Τα νεογέννητα μωρά περνούν τις πρώτες μέρες της ζωής τους σε καταφύγια και υπόγεια. Ώρες αφού έρθουν στον κόσμο ζουν τον πανικό της εκκένωσης.

Σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε την ένοπλη εισβολή της στην Ουκρανία. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η σύγκρουση έχει προκαλέσει ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό λαό, με χιλιάδες ζωές να χάνονται, εκατομμύρια ανθρώπων να εκτοπίζονται από τις εστίες τους και αστικές υποδομές να καταρρέουν. Νοσοκομεία και μαιευτήρια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των ρωσικών επιθέσεων. Μια ρωσική επίθεση στις 2 Μαρτίου του 2022 κατέστρεψε το μαιευτήριο της πόλης Zhytomyr. Λίγο αργότερα, μαιευτήρια στη Μαριούπολη και στη Βασίλιβκα δέχθηκαν επίσης επίθεση και καταστράφηκαν.

Πολλές μητέρες αναγκάστηκαν να γεννήσουν σε αποθήκες, υπόγεια και καταφύγια. Άλλες αναγκάστηκαν να γεννήσουν στο σπίτι, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την κυκλοφορία ασθενοφόρων. Μητέρες και νεογέννητα περνούν τις πρώτες τους στιγμές μαζί, σε καταφύγια, καθώς οι σειρήνες του πολέμου ηχούν και οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις πλήττουν την Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναγκάζει ακόμα και σήμερα τις εγκύους, να αναζητήσουν καταφύγιο και να γεννήσουν τα παιδιά τους στα υπόγεια των νοσοκομείων. Αν και δεν είναι κατάλληλα για τέτοιους σκοπούς, τέτοιοι χώροι είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις αίθουσες τοκετών, που θα μπορούσαν να χτυπηθούν από ρωσικά πυρά.

Γενέθλια ανήμερα μιας τραγικής επετείου

Η 24η Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία για πάντα χαραγμένη στη συλλογική συνείδηση όλων των Ουκρανών. Και για τις γυναίκες που γέννησαν και τους άντρες που έγιναν μπαμπάδες, καθώς οι ρωσικές βόμβες άρχισαν να πέφτουν στη χώρα τους, η μέρα είναι γεμάτη με περίπλοκα συναισθήματα.

Η ανάδυση της ζωής ακριβώς τη στιγμή που η ρωσική επίθεση άρχισε να στερεί άλλες ζωές, προκάλεσε τόσο χαρά όσο και τρόμο. Ένα γλυκόπικρο συναίσθημα για τους νέους γονείς. Όταν σβήσουν το πρώτο κερί γενεθλίων των παιδιών τους -και σε κάθε μελλοντικά γενέθλια- άλλοι Ουκρανοί θα ανάψουν κεριά για τους νεκρούς τους.

Παρόλο που οι γονείς ελπίζουν ότι τα παιδιά τους, που ήρθαν στον κόσμο ανήμερα της ρωσικής εισβολής, δεν θα σημαδευτούν από το πρώτο έτος ζωής τους, δεν μπορούν παρά να συσχετίσουν τα γενέθλια των νηπίων τους με αιματοχυσία και φόβο. Όμως παραμένουν αισιόδοξοι.

«Έχουμε μόνο μία ζωή, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε. Να ελπίζουμε για το καλύτερο και να δώσουμε ό, τι μπορούμε στα παιδιά μας», δηλώνει μιλώντας στο Associated Press, η Anastasiia Havryshenko, η οποία γέννησε το δεύτερο παιδί της, ανήμερα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το χιούμορ βοηθά επίσης. Το αστείο της οικογένειας είναι ότι ο μικρός Artem, που γεννήθηκε τρεις εβδομάδες νωρίτερα, επέλεξε την 24η Φεβρουαρίου για να έρθει στον κόσμο.

«Τον αποκαλούμε “στρατηγό” επειδή έχει απαιτητικό χαρακτήρα», δηλώνει η μαμά του. «Είναι ο στρατηγός μας και ο μικρός μας υπερασπιστής. Ο ίδιος ήξερε πότε έπρεπε να γεννηθεί».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το παράδοξο μεταξύ ζωής και θανάτου

Με αφορμή την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες που αιχμαλωτίζουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, το παράδοξο μεταξύ ζωής και θανάτου σε συνθήκες πολέμου. Νεαρές μητέρες που ποζάρουν στο φακό αγκαλιά με τα μωρά τους και νήπια που χαμογελούν ανέμελα, λίγους μήνες αφότου ήρθαν στον κόσμο κάτω από συνθήκες χάους.

Τα παιδιά του πολέμου: Οι νέες ζωές στον πόλεμο της Ουκρανίας Η 26χρονη Katya Tkach κρατά το 7 μηνών μωρό της Roma Chrepniov καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζεται / Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency/ AFP
Η 26χρονη Katya Tkach κρατά το 7 μηνών μωρό της Roma Chrepniov καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας συνεχίζεται
Τα παιδιά του πολέμου: Οι νέες ζωές στον πόλεμο της Ουκρανίας Η 3 μηνών Vera Khytryk κοιμάται ανάμεσα στα παιχνίδια της καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται / Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency/ AFP
Η 3 μηνών Vera Khytryk κοιμάται ανάμεσα στα παιχνίδια της καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανίας συνεχίζεται

 

Τα παιδιά του πολέμου: Οι νέες ζωές στον πόλεμο της Ουκρανίας Η 28χρονη Viktorya Yevsukov με το 4 μηνών μωρό της Maksim / Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency/ AFP
Η 28χρονη Viktorya Yevsukov με το 4 μηνών μωρό της Maksim
Τα παιδιά του πολέμου: Οι νέες ζωές στον πόλεμο της Ουκρανίας Ο 4 μηνών Maksim ανάμεσα στα παιχνίδια του καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανίας συνεχίζεται. / Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency/ AFP
Ο 4 μηνών Maksim ανάμεσα στα παιχνίδια του καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανίας συνεχίζεται.
Η 33χρονη Alina Byelovtsev κρατά το 11μηνο μωρό της Andrei, / Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency/ AFP
Η 33χρονη Alina Byelovtsev κρατά το 11μηνο μωρό της Andrei,
Τα παιδιά του πολέμου: Οι νέες ζωές στον πόλεμο της Ουκρανίας Τα 5 μηνών δίδυμα Timofei (αριστερά) και Nikita Petrovi (δεξιά), ανάμεσα στα παιχνίδια τους, καθώς ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται στο Χάρκοβο / Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency/ AFP
Τα 5 μηνών δίδυμα Timofei (αριστερά) και Nikita Petrovi (δεξιά), ανάμεσα στα παιχνίδια τους, καθώς ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζεται στο Χάρκοβο