ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Έλενα Ακρίτα για το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά: «Είναι μεγάλη ντροπή»

Δημήτρης Πελέκης/Papadakis Press

Η Έλενα Ακρίτα για μία ακόμα εβδομάδα στο Podcast που υπογράφει για το NEWS24/7 μίλησε για θέματα της επικαιρότητας με τον δικό της μοναδικό τρόπο. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού– Φώφη Γεννηματά, που ξεκίνησε τη λειτουργία του και απευθύνεται σε γυναίκες 50 ετών και άνω, προσφέροντάς τους αρχικά ψηφιακή μαστογραφία, αλλά και μία σειρά άλλων δωρεάν εξετάσεων σε περίπτωση ευρήματος.

«Κοριτσάρες μου σας θερμοπαρακαλώ να πάτε σήμερα να τηλεφωνήσετε και να κλείσετε ένα ραντεβού για να κάνετε ψηφιακή μαστογραφία», υπογράμμισε πριν ασκήσει τη δική της κριτική στο θέμα του προγράμματος η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας αναφέρθηκε στο τι ίσχυε στο πρόσφατο παρελθόν για τις δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες στην Ελλάδα, αλλά και την αλλαγή που συντελέστηκε στο νέο πρόγραμμα κι έχει να κάνει με την ηλικία των γυναικών στις οποίες απευθύνεται.

«Υπήρχε ένα πρόγραμμα από το 2017 όταν υπουργός ήταν ο Ανδρέας Ξανθός επί ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν θεσπίσει ακριβώς με αφορμή όλη την περιπέτεια που είχε η πολύ γενναία Φώφη Γεννηματά τις δωρεάν μαστογραφίες για τις γυναίκες από 40 ετών και πάνω. Ίσχυε και για νεότερες, από 35 ετών και πάνω, όσες είχαν κληρονομικότητα, η επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό ή ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου τότε με γνωμάτευση του γιατρού τους έκαναν τη μαστογραφία τους δωρεάν», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

«Πάνε τώρα αυτά, καταργήθηκαν με την κυβέρνηση που έχουμε, γίνονται τώρα από 50 ετών και πάνω, κόντρα σε κάθε λογική», εξήγησε στη συνέχεια. «Κόντρα σε κάθε επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, κόντρα σε διεθνή ινστιτούτα που έχουν να κάνουν με τον καρκίνο του μαστού και τη γυναίκα. Όχι, λέει, από 50 και πάνω. Όποιος είναι από 50 και κάτω, τι να πω; Να κόψει τον λαιμό του; Ενδεχομένως», σημείωσε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το ηλικιακό όριο που όρισε στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου το οποίο φέρει το όνομα Φώφη Γεννηματά.

«Θέλω να το κάνετε θέλω να είστε πολύ σοβαρές και υπεύθυνες σε αυτό το πράγμα. Θέλω να συνειδητοποιήσετε πόσο σημαντικό είναι που για οικονομικούς προφανώς λόγους, αυτή η κυβέρνηση διέγραψε 10 ολόκληρα χρόνια ζωής για τις γυναίκες, όταν αυτές, πάρα πολλές από αυτές, συμβαίνει να έχουν καρκίνο από τα 30, 33 και μετά», συνέχισε η Έλενα Ακρίτα, τονίζοντας για μία ακόμα φορά τη σημασία της πρόληψης, αλλά και τη σημασία που έχει αυτή η πρόληψη να ξεκινά έγκαιρα.

«Είναι μεγάλη ντροπή να βαφτίζουν “πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά” μία πρωτοβουλία η οποία επιτρέπεται για γυναίκες από 50 και πάνω, ενώ η Φώφη Γεννηματά διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού στα 43 της χρόνια. Ντροπή μεγάλη», κατέληξε η Έλενα Ακρίτα. Η πολιτικός που επί χρόνια έδινε τη δική της μάχη με τον καρκίνο του μαστού, έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου 2021 σε ηλικία 56 ετών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, «Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 έως 40 χρονών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον», ενώ η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο «μετά την ηλικία των 40 ετών και αυτό επειδή μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει. Έτσι αν τύχει στο μεταξύ να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού θα διαγνωσθεί σε πολύ αρχικό στάδιο».