ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Έλενα Ακρίτα λέει στα παιδιά που δίνουν Πανελλήνιες, όσα θα ήθελες να έχουν πει και σε σένα

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η Έλενα Ακρίτα επιστρέφει στο 34ο επεισόδιο του Podcast της για το NEWS24/7 και σχολιάζει στο μικρόφωνο όλα όσα μας απασχολούν κι αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσα στα ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε, ήταν οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας έστειλε το δικό της, συγκινητικό μήνυμα στους μαθητές που εξετάζονται και μίλησε με ειλικρίνεια για τις μαμάδες που «κάνουν τα νεύρα του παιδιού δαντέλα». Παράλληλα, για να μείνουμε στο θέμα «μαθητές», η Έλενα Ακρίτα αναφέρθηκε στον νέο κανονισμό του Κολλεγίου Αθηνών για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, υποσχόμενη να παρακολουθήσει στενά το θέμα.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις, που διεξάγονται αυτό το διάστημα είναι μία πηγή σοβαρού άγχους για τους μαθητές, που νιώθουν ότι το μέλλον τους κρίνεται από αυτές. Η Έλενα Ακρίτα απευθυνόμενη σε εκείνους τους μαθητές, είπε όλα όσα θα θέλαμε να έχουμε ακούσει κι εμείς πριν μπούμε στο εξεταστικό κέντρο και αντιμετωπίσουμε μία κόλλα χαρτί με θέματα, σαν το μόνο πράγμα που θα κρίνει τη μελλοντική μας πορεία στη ζωή.

Το μήνυμα που στέλνει η Έλενα Ακρίτα στα παιδιά για τις Πανελλήνιες ξεχειλίζει αγάπη κι αλήθεια

«Σε σένα μιλάω παιδί μου που δίνεις τώρα Πανελλήνιες και η ψυχή σου έχει φτάσει στις πατούσες από τις αγωνίες, από τα ξενύχτια, από τις πιέσεις που δέχεσαι μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, από τις υψηλές προσδοκίες των άλλων για σένα, απ’ όλο αυτόν τον εφιάλτη που ζει ένα νέο παιδί ενώ δεν θα έπρεπε», είπε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας μίλησε στους μαθητές που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για όλους τους εναλλακτικούς δρόμους της ζωής και για εκείνον τον προορισμό που τον καταλαβαίνει κανείς μόνο αφού φτάσει σε αυτόν. Έναν προορισμό που συχνά αποδεικνύεται πολύ διαφορετικός από εκείνον που ως μαθητές είχαμε στο μυαλό μας ότι θα πρέπει να φτάσουμε.

«Μπορεί να μην το ξέρεις τώρα, αλλά η ζωή πάντα βρίσκει τρόπους να σου κλείνει το μάτι, μάτια μου. Δεν είναι μία ευθεία λεωφόρος ο μόνος δρόμος για να φτάσεις στον προορισμό σου. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι. Υπάρχουν και στενάκια. Υπάρχουν κι αδιέξοδα που θα σε αναγκάσουν να γυρίσεις πίσω», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

«Αλλά θα ξαναρχίσεις από την αρχή κι αν ακόμα δεν είσαι σίγουρος ότι θέλεις να φτάσεις στον προορισμό που οι άλλοι έχουν ορίσει για σένα, δεν πειράζει. Πίστεψε με, δεν πειράζει, δεν έγινε και τίποτα. Όταν δεις το μέρος που είναι για σένα θα το καταλάβεις μόνος σου. Κι εκεί θα παρκάρεις το μηχανάκι σου, θα βγεις, θα κοιτάξεις γύρω σου, θα έχεις φτάσει. Επιτέλους. Ύστερα από χρόνια στα θρανία. Ύστερα από ηλιθιότητες που έχεις υποστεί. Ύστερα από καταπίεση που έχεις φάει στη μάπα χωρίς να φταις σε τίποτα θα έχεις φτάσει. Και θα φτάσεις εκεί που θέλεις εσύ αγάπη μου, καρδούλα μου γλυκιά», πρόσθεσε.

Η Έλενα Ακρίτα θέλει τα παιδιά να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο στη ζωή, αυτόν που όπως ανέφερε ακολούθησε και ο δικός της γιος, Παύλος. «Όπως έκαναν πολλά παιδιά που οι γονείς τους τα ενθάρρυναν, τα αγάπησαν και τα έσπρωξαν να ακολουθήσουν τα δικά τους όνειρα κι όχι τα όνειρα που είχαν εκείνοι όταν ήταν παιδιά», σημείωσε κι ευχήθηκε «καλή επιτυχία».

«Αλλά κι αν δεν πάνε όλα καλά, εδώ είμαστε όλοι. Γεροί και γελαστοί να είστε παιδιά μου. Σας αγαπάω, δεν ξέρετε πόσο», πρόσθεσε ως απαραίτητη διευκρίνιση.

Οι γενιές που η μία μετά την άλλη είναι «καταδικασμένες στην επιτυχία»

Έπειτα η Έλενα Ακρίτα άλλαξε κεφάλαιο για να απευθυνθεί στις μητέρες των παιδιών που δίνουν εξετάσεις. Όχι σε όλες, αλλά σε όσες κάνουν ότι μπορούν «για να το τσακίσετε το παιδάκι σας κανονικά», όπως ανέφερε.

«Κανονίστε να το τρελάνετε το βλαστάρι σας τώρα με τις Πανελλαδικές. Κανονίστε να προβάλλετε όλα τα απωθημένα που εσείς έχετε στο παιδί σας και τις εξετάσεις που θα δώσει τώρα. Του έχετε ήδη γανώσει το κέρατο, του έχετε πει ότι οι καλοί βαθμοί φέρνουν επιτυχία, καταξίωση, χρήμα, δόξα, έναν καλό γάμο και τρία παιδάκια χαριτωμένα», προειδοποίησε εκείνες τις μητέρες, η Έλενα Ακρίτα.

«Κανονίστε να βγάζετε τα παιδιά σαν φασόν, σαν πανομοιότυπα προϊόντα που βγαίνουν από μία πρέσα εργοστασίου. Η μία γενιά ίδια μετά την άλλη ίδιες ολόιδιες. Η μία γενιά μετά την άλλη να απορρίπτει και να εξοστρακίζει τη διαφορετικότητα. Όλες πρέπει να είναι καταδικασμένες στην επιτυχία με τα μυαλά που έχουν μερικοί γονείς, όλες είναι ανίκανες μετά να διαχειριστούν οποιαδήποτε στραβή γίνει. Κανονίστε να κάνετε τα νεύρα των παιδιών δαντέλα», πρόσθεσε.

Η Έλενα Ακρίτα μίλησε για εκείνες τις μητέρες, που ξενυχτούν μαζί με τα παιδιά τους και μιλούν στον πληθυντικό για τα μαθήματα που διατείνονται ότι δίνουν όλοι μαζί. Και μίλησε για εκείνες προσπαθώντας να τις κατανοήσει, αλλά και επισημαίνοντας την ανάγκη να πάψουν να πιέζουν τα παιδιά που διέρχονται μία τόσο στρεσογόνα περίοδο.

 

«Η Ελληνίδα μάνα είναι μία γυναίκα που η ζωή την έχει κουράσει και τα όνειρά της τα έχει διαψεύσει»

«Αυτή η Ελληνίδα μάνα που τόσο πολύ αγαπησιάρικα μνημονεύουμε δεν είναι η κωμική φιγούρα που κυνηγάει το παιδί με τον κεφτέ στην παραλία. Δεν είναι η γραφική γυναικούλα που λέει τα κλισέ με τα οποία γελάμε όπως “Ζακέτα να πάρεις”, “Δεν ήπιες τον χυμό σου”, “Να πάρεις να ευχηθείς στην θεία Καλλιόπη”, “πετσί και κόκκαλο έμεινες”, “Με ποια πήγες κι έμπλεξες που σε ζητάγανε τόσες και τόσες”», εξήγησε η Έλενα Ακρίτα. Κι έπειτα μίλησε γι’ αυτές τις μητέρες με κατανόηση κι αγάπη.

«Η Ελληνίδα μάνα για να μιλήσουμε με λίγη αγάπη και κατανόηση γι’ αυτήν είναι μία γυναίκα που η ζωή την έχει κουράσει και τα όνειρά της τα έχει διαψεύσει. Όταν κάποτε στα νιάτα της φίλησε τον βάτραχό που παντρεύτηκε αυτός δεν έγινε πρίγκιπας. Έμεινε βάτραχος. Και της έμεινε μόνο ένα μπλιαχ στο στόμα τίποτα άλλο. Κι ύστερα αυτός ο βάτραχος της έλεγε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα, όμως τα πράγματα άλλαζαν προς το χειρότερο. Όλα ήταν μισά, υποκοριστικά. Μισή ζωή, μισός έρωτας, μισή δουλίτσα, μισά τα πάντα. Το σπίτι σου γίνεται ένα κοινωνικό περιθώριο, μία φυλακή που δεν ξεμυτίζεις από εκεί. Αυτές οι μανάδες ζουν μέσα από τους ήρωες της σαπουνόπερας», σημείωσε.

«Αυτές οι μανάδες ζουν μέσα από τα παιδιά τους, δυστυχώς για τα παιδιά», πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα και συνέχισε: «Φτάσαμε σε γυναίκες που επειδή έζησαν τη στέρηση στο πετσί τους, κάνουν ό,τι μπορούν από υπερβολική και λανθασμένη αγάπη να καταστρέψουν και το δικό τους το παιδί».

Μιλώντας σε εκείνες τις μητέρες τους είπε: «Δεν πρέπει τα παιδιά σας να γράψουν καλά οπωσδήποτε. Όχι, έχουν δικαίωμα να γράψουν και μέτρια. Δεν είναι απαραίτητο να μπουν σε καλή σχολή. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε εσύ με τον άντρα σου το σ@@@@ σου παξιμάδι για “να στείλουμε το παιδί για master” ή για να βρει δουλειά ή τελικά για να γίνει οικονομικός μετανάστης στο brain drain. Σας παρακαλώ, φροντίστε την ψυχή τους. Θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Κάντε κι εσείς το καλύτερο που μπορείτε για τα παιδιά σας. Και καλή επιτυχία».

 

Η Έλενα Ακρίτα έκλεισε με μία υπόσχεση για το θέμα του νέου κανονισμού του Κολλεγίου Αθηνών

Κλείνοντας η Έλενα Ακρίτα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του νέου κανονισμού του Κολλεγίου Αθηνών για για τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, τονίζοντας ότι θα παρακολουθήσει στενά το θέμα.

«Ο νέος κανονισμός του Κολλεγίου για τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης, αφήνει πολύ σοβαρά κενά, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, όταν τον διαβάσεις προσεκτικά. Λένε, αυτοί που ξέρουν και τον έχουν διαβάσει, είναι σαν να προσπαθούν να συγκαλύψουν κάποιους θύτες σε περιπτώσεις βιασμών. Μεγάλη κουβέντα; Μπορεί. Αυτό που ξέρω είναι ότι σε αυτή τη φάση 20, 23 βουλευτές έχουν καταθέσει μία ερώτηση σχετική στη Βουλή, ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Θα την παρακολουθήσουμε στενά αυτή την ιστορία», είπε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.

«Αν πραγματικά υπάρχει μία πρόθεση συγκάλυψης στις καταγγελίες ενδεχομένως για θύματα στο Κολλέγιο, όπως θυμίζω υπήρξε και παλιά με το Αρσάκειο, εμείς θα είμαστε εδώ και δεν θα σκεπάσουμε απολύτως τίποτα», κατέληξε σε μία υπόσχεση η δημοσιογράφος και συγγραφέας.