ΥΓΕΙΑ

mastografia.gov.gr: Δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά

Pexels

Η πολιτεία αποφάσισε να τιμήσει τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά με έναν τρόπο που μάλλον θα ενέκρινε κι εκείνη. Η πολιτικός έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου 2021, μετά από πολύχρονη μάχη της με τον καρκίνο. Λίγους μήνες μετά, στις 9 Ιουνίου εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, που φέρει το όνομά της. Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, θα προσφέρει δωρεάν εξετάσεις μέσω της πλατφόρμας mastografia.gov.gr.

Η πλατφόρμα mastografia.gov.gr βρίσκεται ήδη σε λειτουργία για όσες γυναίκες ηλικίας 50 – 69 ετών θέλουν να ενημερωθούν για τις προληπτικές εξετάσεις που μπορούν να κάνουν για τον καρκίνο του μαστού. Από την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, θα ξεκινήσει και η αποστολή των πρώτων sms για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας. Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, Φώφη Γεννηματά, περιλαμβάνει την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες δικαιούχους, την κλινική εξέταση σε περίπτωση ευρήματος και σε τρίτη φάση, υπερηχογράφημα σε περίπτωση ευρήματος.

Σίγουρα το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» είναι ένα σημαντικό βήμα για τον προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του μαστού σε επίπεδο πληθυσμού. Αλλά γιατί το ηλικιακό γκρουπ έχει περιοριστεί ανάμεσα στις ηλικίες 50 και 69 ετών;

Όπως διαβάζουμε στην πλατφόρμα mastofgrafia.gov.gr «στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει «κάθε γυναίκα ηλικίας 50 ετών έως και 69 ετών, η οποία διαθέτει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)»

«Εξαιρούνται οι γυναίκες που έχουν ήδη κάνει εξέταση μαστού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, είτε έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού την τελευταία πενταετία. Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη διενέργεια ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες 50-69 ετών κάθε δύο χρόνια.

Ως εκ τούτου, όταν μια γυναίκα έχει πραγματοποιήσει κατά το προηγούμενο έτος την εξέταση, δε συστήνεται να την πραγματοποιήσει ξανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου. Αν, ωστόσο, ο ιατρός συστήσει σε μια γυναίκα να διενεργεί συχνότερα εξέταση μαστογραφίας επειδή συντρέχουν άλλοι ειδικοί κλινικοί λόγοι, η γυναίκα μπορεί να την πραγματοποιήσει μέσω ΕΟΠΥΥ, με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα.

Το παρόν πρόγραμμα αφορά στον προληπτικό έλεγχο σε επίπεδο πληθυσμού και δεν αντικαθιστά ούτε σχετίζεται με την κλινική παρακολούθηση των γυναικών από τον ιατρό τους και τη διενέργεια εξετάσεων που παραγγέλλει ο ιατρός για αυτόν τον σκοπό μέσω ΕΟΠΥΥ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα mastografia.gov.gr στην οποία μπορείς να ενημερωθείς κι εσύ για το πρόγραμμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, «Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται σε ηλικία μεταξύ 35 έως 40 χρονών και αποτελεί τη μαστογραφία αναφοράς για το μέλλον», ενώ η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο «μετά την ηλικία των 40 ετών και αυτό επειδή μετά την ηλικία αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνει. Έτσι αν τύχει στο μεταξύ να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού θα διαγνωσθεί σε πολύ αρχικό στάδιο».

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν αφορά τις ηλικίες μεταξύ 50 και 69 ετών αποκλειστικά, το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά», είναι ένα θετικό βήμα στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, καθώς δίνει κίνητρο σε γυναίκες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εξετάζονται τακτικά για τον καρκίνο του μαστού, να το κάνουν.

«Με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης είμαστε σε θέση να θέσουμε σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ξεκινάμε με τον καρκίνο του μαστού», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος και της πλατφόρμας mastografia.gov.gr. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επιπλέον ότι υπάρχει επιθυμία της κυβέρνησης να επεκταθεί ο προσυμπτωματικός έλεγχος και σε άλλες ασθένειες. Όπως ανέφερε ο ίδιος επιθυμεί να εμπλακεί προσωπικά σε αυτά τα προγράμματα που θα αφορούν και «την ατομική μας συμπεριφορά προκειμένου να διασφαλίζουμε ότι θα ζούμε όχι απλά περισσότερο, αλλά και καλύτερα».