ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιώργος Κιμούλης: Mένει εκτός του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου μετά τις καταγγελίες εις βάρος του

Papadakis Press Βαγγέλης Γκικόπουλος

Εκτός του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τέθηκε ο Γιώργος Κιμούλης, μετά την καταγγελία που έγινε εις βάρος του από τη συνάδελφό του Ζέτα Δούκα αρχικά για λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία και εν συνεχεία από ακόμα περισσότερους ηθοποιούς που τον κατήγγειλαν για εργασιακό εκφοβισμό και λεκτική, ψυχολογική βία.

Σε ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αναφέρει πώς παρόλο που «είχε σχεδιάσει να εντάξει στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση “Φιλοκτήτης” σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου», ο Γιώργος Κιμούλης θα εξαιρεθεί από τη συμμετοχή του στο Φεστιβάλ.

«Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου υπογραμμίζει ότι δεν έχει σκοπό να λειτουργήσει τιμωρητικά ή να υποκαταστήσει τη δικαιοσύνη, όμως θεωρεί ανεύθυνο να παραβλέψει τις «σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είχε σχεδιάσει να εντάξει στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράσταση, για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα την διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου.

Πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της.

Ο Γιώργος Κιμούλης έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών

Την αρχή έκανε η Ζέτα Δούκα, που μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» του Mega, είχε αναφέρει ότι υπέστη ψυχική και λεκτική βία από τον Γιώργο Κιμούλη η οποία σε ένα περιστατικό έγινε και σωματική, κατά τη συνεργασία τους στην παράσταση «Πιο Κοντά» το 2008. Ο Γιώργος Κιμούλης απάντησε με μήνυση στις κατηγορίες της, όπως δήλωσε στο Mega. Τις κατηγορίες της στήριξαν με γραπτή τους δήλωση οι συνάδελφοί της στην επίμαχη παράσταση, Νίκος Ψαρράς και Δώρα Χρυσικού. Ακολούθησαν ανάλογες δημόσιες καταγγελίες από την Κατερίνα Γερονικολού, που συνεργάστηκε μαζί του στην παράσταση «Δον Ζουάν: Η επιστροφή».

«Με φόβισες. Με τρόμαξες… Με έκανες να μην πιστεύω σε μένα. Εσύ, που μου έδωσες τον ρόλο. Να βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου αν θα μπορώ να συνέλθω μετά τη συνεργασία μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η Κατερίνα Γερονικολού που κατέφυγε στα social media για να ανφέρει την καταγγελία της. Η Ευδοκία Ρουμελιώτη αναφέρθηκε στην σύντομη μα εφιαλτική για την ίδια συνεργασία τους, κατά την οποία όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», «Φοβόμουν να είμαι στο καμαρίνι μου». Η Φαίη Ξυλά επίσης σημείωσε ότι «Ήταν από τις δύσκολες και ίσως η χειρότερη η συνεργασία μου με τον Γιώργο Κιμούλη», ενώ η Τζένη Ιωακειμίδου τόνισε ότι «Έζησα πολύ δύσκολες στιγμές». Η Κατερίνα Λέχου ήταν επίσης μία από τις ηθοποιούς που τον κατηγόρησαν για λεκτική και ψυχολογική βία.