ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γυναίκες κι ανήλικα κορίτσια βιάζονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Γυναίκες και παιδιά στη Μαριούπολη στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. @2022 Evgeniy Maloletka/AP Images

Ανήλικα κορίτσια, ηλικίας ακόμα και 14 ετών έχουν αναφέρει το βιασμό τους απο Ρώσους στρατιώτες, σύμφωνα με την Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της βουλής στην Ουκρανία. Η Lyudmyla Denisova, ανέφερε ότι 25 γυναίκες και κορίτσια ηλικίας από 14 έως 24 ετών στην Bucha στην Ουκρανία, κάλεσαν γραμμή ανθρωπιστικής βοήθειας για να αναφέρουν τον βιασμό τους.

Η πόλη Bucha που βρίσκεται έξω από το Κίεβο στην Ουκρανία, έχει γίνει το εφιαλτικό σκηνικό εγκλημάτων πολέμου, καθώς πτώματα αμάχων ανακαλύπτονταν συνεχώς μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Iryna Venediktova, είπε ότι 410 πτώματα αμάχων ανασύρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, ενώ ο δήμαρχος της Bucha, Anatoly Fedoruk, είπε ότι η πόλη είχε θάψει 280 ανθρώπους σε ομαδικούς τάφους. Οι καταγγελίες για βιασμούς που πραγματοποίησαν γυναίκες και κορίτσια στην πόλη, είναι μία ακόμα πράξη που προκαλεί αποτροπιασμό.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο βιασμός ως «νέο όπλο»

Όπως επεσήμανε η Lyudmyla Denisova, μιλώντας στο BBC, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τον βιασμό «σαν νέο όπλο». «Αυτό συμβαίνει εδώ και έναν μήνα. Θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε αυτά τα απαίσια εγκλήματα, δυστυχώς, και κάθε εγκληματίας θα τιμωρηθεί», τόνισε.

Η επικεφαλής των πολιτικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, Rosemary DiCarlo, είπε ότι οι μηχανισμοί επίβλεψης θεμάτων ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ψάχνουν να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

«Αυτές οι καταγγελίες περιλαμβάνουν ομαδικούς βιασμούς και βιασμούς μπροστά σε παιδιά. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες σεξουαλικής βίας από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και τις ομάδες πολιτικής άμυνας», σημείωσε η DiCarlo.

Η Ρωσία αρνείται τις θηριωδίες στη Bucha

Η Ρωσία από πλευράς της έχει αρνηθεί ότι πραγματοποίησε τις μαζικές δολοφονίες αμάχων που καταγγέλονται τελευταία στην πόλη της Bucha, αφού η περιοχή έχει απελευθερωθεί από τον έλεγχό της από τις 31 Μαρτίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov ισχυρίστηκε ότι τα πλάνα και οι εικόνες πτωμάτων στους δρόμους ήταν «σκηνοθετημένα» με τους Ουκρανούς να έχουν χρησιμοποιήσει «ψεύτικα, νεκρά σώματα».

Ωστόσο, οι δορυφορικές εικόνες της περιοχής έχουν δείξει τουλάχιστον 9 πτώματα που παρέμεναν επί εβδομάδες στους δρόμους της Bucha, πριν την απελευθέρωσή της. Η κυβέρνηση στην Ουκρανία από πλευράς της, ερευνά τις αναφορές για φρικαλεότητες που έχουν συμβεί στη Bucha, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε ότι «η ευθύνη δεν πρέπει να αποφευχθεί» για τη Ρωσία, που την κατηγόρησε ότι πραγματοποιεί «τα πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου» από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κι έπειτα.

Οι φόβοι ότι οι βιασμοί που καταγγέλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου»

Πριν από λίγες εβδομάδες η βρετανική εφημερίδα The Guardian μίλησε σε άρθρο της για τους φόβους των γυναικών στην Ουκρανία για τον βιασμό που χρησιμοποιείται σαν ένα ακόμα όπλο από τα ρωσικά στρατεύματα.

«Είχαμε αρκετές κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή μας από γυναίκες και κορίτσια που αναζητούν βοήθεια, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατο να φτάσουμε εκεί που είναι, εξαιτίας των μαχών», έλεγε τότε στην The Guardian η πρόεδρος του La Strada Ukraine, οργανισμού που βοηθά θύματα trafficking, ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών επιθέσεων, Kateryna Cherepakha.

«Ο βιασμός είναι ένα έγκλημα που δεν καταγράφεται επαρκώς και ακολουθείται από στίγμα ακόμα και σε καιρούς ειρήνης. Ανησυχώ πως αυτά τα οποία μαθαίνουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», συμπλήρωνε για τους βιασμούς που καταγγέλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Κλαίω σιωπηλά γιατί όλοι οι πόλεμοι είναι έτσι»

Τόσο ο βιασμός όσο και οι σεξουαλικές επιθέσεις,όπως αυτές που καταγγέλονται στην Ουκρανία θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα κι αν υπάρχει η διαβεβαίωση ότι οι καταγγελίες θα διερευνηθούν, τι γίνεται στην πραγματικότητα για να προστατευτούν οι γυναίκες από τέτοιου είδους εγκλήματα κατά τη διάρκεια όχι μόνο αυτού του πολέμου, αλλά κάθε πολέμου;

Όπως είπε η 31χρονη Antonina Medvedchuck στην The Guardian, τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος, εκείνη άρπαξε προφυλακτικά κι ένα ψαλίδι για να προστατευτεί πριν εγκαταλείψει τα προάστια του βόρειου Κιέβου όπου ζούσε. «Σε κάθε διάλειμμα μεταξύ των βομβαρδισμών εγώ έψαχνα για χάπια επείγουσας αντισύλληψης αντί για κουτιά πρώτων βοηθειών. Η μαμά μου προσπάθησε να με καθησυχάσει: “Δεν είναι τέτοιος πόλεμος αυτός, δεν υπάρχουν πια τέτοιοι στρατιώτες, αυτά είναι από τις παλιές ταινίες”. Είμαι φεμινίστρια εδώ και 8 χρόνια κι έκλαιγα σιωπηλά γιατί όλοι οι πόλεμοι είναι έτσι».