ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Femen: «Οι Ουκρανές κινδυνεύουν από μαστροπούς στα σύνορα»

Η Inna Shevchenko σε διαμαρτυρία των FEMEN στο Μιλάνο στις 16 Οκτωβρίου 2014.

Παλεύουν για τις ζωές τους. Στρίμωξαν τις ζωές τους σε σακίδια και αποχαιρέτησαν τους αγαπημένους τους που έμειναν πίσω. Είδαν για τελευταία (;) φορά το σπίτι τους, τη γειτονιά τους, την πατρίδα τους. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια. Γυναίκες από την Ουκρανία προσπαθούν να φτάσουν στα σύνορα για να σωθούν.

Για να σωθούν; Η μαχητική Ουκρανή φεμινίστρια, Inna Shevchenko, μία από τις ακτιβίστριες των Femen, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των γυναικών στην Ουκρανία, οι οποίες «παίρνουν τα όπλα» ή επιχειρούν «να διαφύγουν με τα παιδιά τους» και μπορεί να γίνουν στόχοι «μαστροπών στα σύνορα».

«Οι γυναίκες στην Ουκρανία είναι πολύ δραστήριες, βρίσκονται στο μέτωπο, παίρνουν τα όπλα, βοθούν, σώζουν ζωές και δίνουν τη ζωή μέσα σε καταφύγια ή μέσα σε μαιευτήρια, τα οποία βομβαρδίζονται», δηλώνει η Shevchenko.

«Οι γυναίκες από την Ουκρανία κινδυνεύουν από μαστροπούς στα σύνορα»

«Γίνονται στόχοι στην Ουκρανία ως άμαχες και αυτές που προσπαθούν να διαφύγουν από την Ουκρανία με τα παιδιά τους, τις κυνηγούν μαστροποί στα σύνορα», αναφέρει μιλώντας στο γαλλικό Πρακτορείο.

«Ομάδες μαστροπών φθάνουν από τη Γερμανία στα πολωνικά σύνορα για να επωφεληθούν από την εξαθλίωση αυτών των γυναικών. Οι γυναίκες προσωποποιούν τα βάσανα της Ουκρανίας και ταυτόχρονα την αντίσταση.

Αυτός ο πόλεμος είναι μια εκδίκηση εναντίον του ουκρανικού λαού ο οποίος θέλει να αποκοπεί από το σοβιετικό παρελθόν του που συνδέεται με τη Ρωσία, ο οποίος θέλει να χειραφετηθεί, να αναβιώσει η εθνική ταυτότητά του και έχει εκδηλώσει τις ευρωπαϊκές και δημοκρατικές φιλοδοξίες του. Είναι μια εκδίκηση, μια απόπειρα να τιμωρηθεί ο λαός», προσθέτει.

Η Inna Shevchenko κατάγεται από τη Χερσώνα, πόλη της νότιας Ουκρανίας, στην οποία ζει ακόμα η οικογένειά της. Η ίδια εδώ και αρκετά χρόνια μένει στο Παρίσι απ’ όπου και μάχεται ένθερμα για τα δικαιώματα των γυναικών.

«Η γιαγιά μου ήταν τεσσάρων ετών όταν οι Ναζί έφθασαν στο χωριό της στη δυτική Ουκρανία. Σήμερα πρέπει να κρυφτεί για άλλη μια φορά από τον ρωσικό στρατό που προσπαθεί να εξαλείψει αυτό το λαό», εξομολογείται η Shevchenko και εφιστά την προσοχή των αρχών προκειμένου να προστατευθούν οι γυναίκες που γίνονται βορά των μαστροπών στην πιο ευάλωτη στιγμή τους.