ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γιατί είχε τόση σημασία το όνομα Lilibet για τη βασίλισσα Ελισάβετ

@2022 Yui Mok/Pool Photo via AP, File/AP Images

Η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022. Κι ενώ η Βρετανία, η κοινοπολιτεία και τελικά και όλος ο κόσμος, αποχαιρετά τη γυναίκα σύμβολο της μοναρχίας στη Βρετανία με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και τον νέο βασιλιά Κάρολο τον τρίτο, η βασίλισσα Ελισάβετ ίσως είναι ήδη και πάλι Lilibet στην αγκαλιά του πρίγκιπα Φίλιππου, του συζύγου της που πάντα τον χαρακτήριζε «βράχο» και «καταφύγιό» της.

Το όνομα Lilibet ήταν το δικό της, εντελώς προσωπικό όνομα, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος την αποκαλούσε βασίλισσα Ελισάβετ. Ήταν το όνομα που έδωσαν ως φόρο τιμής στην προσωπικότητά της, ο εγγονός της, πρίγκιπας Harry και η σύζυγός του, Meghan Markle, στην μικρή τους κόρη, μαζί με το Diana εκείνο της μητέρας του. Εκείνοι φωνάζουν την κόρη τους Lily. Το Lilibet παραμένει ταυτισμένο με την βασίλισσα που αποχαιρετούν κι εκείνοι μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια, αλλά η μικρή Lily θα φροντίσει να υπάρχει ακόμα κάπου ανάμεσά μας μία Lilibet.

«Είναι ένα πολύ προσωπικό ψευδώνυμο», είχε πει η δημοσιογράφος του NBC News, Daisy McAndrew στην εκπομπή Today πριν από καιρό. «Το Lilibet έγινε το παρατσούκλι της βασίλισσας από τη νηπιακή της ηλικία, όταν ακόμα η ίδια δεν μπορούσε να προφέρει το όνομα Elizabeth. Δεν είναι στην πραγματικότητα ένα κανονικό όνομα και γι’ αυτό είναι απολύτως συνώνυμο με τη βασίλισσα Ελισάβετ», πρόσθετε.

βασίλισσα Ελισάβετ Lilibet Εφημερίδες αφιερωμένες στον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. / @2022 Jon Super/AP Images
Εφημερίδες αφιερωμένες στον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η μεγάλη Lilibet πρόλαβε να γιορτάσει το πλατινένιο Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια της βασιλείας της στην Αγγλία, την ίδια στιγμή που η μικρή Lilibet γιόρταζε τα πρώτα της γενέθλια και μάλιστα σε βρετανικό έδαφος. Το γεγονός ότι της δόθηκε αυτό το όνομα, είχε σχολιαστεί αρκετά όταν έγινε γνωστό, με τους βασιλικούς αναλυτές να σημειώνουν ότι παρόλο που τα Ελισάβετ και Diana ήταν αναμενόμενα, το Lilibet έχει «αυτό το τόσο βαθύτερο νόημα γιατί είναι το όνομα που δόθηκε στη βασίλισσα σε τόσο μικρή ηλικία. Είναι πολύ προσωπικό. Πολύ ιδιαίτερο», έλεγε σχετικά η Roya Nikkhah των Sunday Times.

«Σε όλη της τη ζωή, οι γονείς της, οι παππούδες της και φυσικά ο σύζυγός της την αποκαλούσαν Lilibet. Το τίμησε αυτό, πραγματικά, όταν υπέγραψε ως “Lilibet” την κάρτα που τοποθέτησε στο φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου», είχε αναφέρει ο ιστορικός Andrew Roberts.

Με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο και τον πρωτότοκο γιο τους Κάρολο. / @2022 AP Images/File
Με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο και τον πρωτότοκο γιο τους Κάρολο.

Το όνομα Lilibet μπορεί να το χρησιμοποιούσαν οι οικείοι της μόνο στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, αλλά μέσα στα 70 χρόνια της βασιλείας της υπήρχαν αρκετές καταγραφές του που είδαν το φως της δημοσιότητας. Το 2012 στη βιογραφία Elizabet the Queen: The Life of a Modern Monarch, το όνομα αναφέρεται συχνά, ενώ το 2016 ο λογαριασμός της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας στο Twitter δημοσίευσε μία φωτογραφία της επιστολής που η νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ είχε γράψει στη γιαγιά της βασίλισσα Mary για να την ευχαριστήσει για κάποιο δώρο. Υπέγραφε ως Lilibet. Ήταν το πρώτο γράμμα που έγραψε ποτέ στην οικογένειά της.

Ήταν όμως η σειρά του Netflix, The Crown που έκανε γνωστό πόσο αυτό το όνομα, το Lilibet, ήταν προορισμένο για όσους πραγματικά αγαπούσαν τη βασίλισσα Ελισάβετ. Όσους αγαπούσε κι εκείνη πιο πολύ. Το Lilibet χρησιμοποιήθηκε στους διαλόγους της σειράς. Ο δημιουργός της σειράς Peter Morgan, ανακοίνωσε μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ότι τα γυρίσματα για την 6η σεζόν του The Crown θα σταματήσουν για αδιευκρίνιστο διάστημα «από σεβασμό», όπως σημείωσε.

βασίλισσα Ελισάβετ Lilibet Με τον πρίγκιπα Harry που η απόφασή του να παραιτηθεί από τον επίσημο ρόλο του ως εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας έφερε το Royal Rift. Η κίνησή του να ονομάσει Lilibet την κόρη του, χαρακτηρίστηκε κλάδος ελαίας προς την οικογένειά του. / @2022 Yui Mok/Pool Photo via AP Images
Με τον πρίγκιπα Harry που η απόφασή του να παραιτηθεί από τον επίσημο ρόλο του ως εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας έφερε το Royal Rift. Η κίνησή του να ονομάσει Lilibet την κόρη του, χαρακτηρίστηκε κλάδος ελαίας προς την οικογένειά του.

Ο θάνατος του πρίγκιπα Φίλιππου στις 9 Απριλίου του 2021, ήταν η αρχή του τέλους για τη βασίλισσα Ελισάβετ. Από τότε και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 οι δημόσιες εμφανίσεις της περιορίστηκαν και τα κινητικά προβλήματα συχνά την κρατούσαν μακριά από τα καθήκοντά της. Με τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου ίσως η βασίλισσα Ελισάβετ να αποχωρίστηκε και το όνομα Lilibet. Ίσως να μην το άκουσε ποτέ ξανά να αναφέρεται σε εκείνη, ίσως το άκουσε να αναφέρεται στη δισέγγονή της.

Εκείνη είναι τώρα η Lilibet της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. Εκείνη είναι που αποδεικνύει ότι ανάμεσα σε όσα επιβιώσουν από τη βασίλισσα Ελισάβετ στο πέρασμα του χρόνου, θα είναι και η μάλλον πιο ανθρώπινη πλευρά της απ’ όλες. Αυτή που άκουγε στο όνομα Lilibet.