ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Gérard Depardieu: 13 γυναίκες τον καταγγέλουν για σεξουαλική παρενόχληση

@2023 Thibault Camus/File/ AP Images

Τα νέα δεν είναι (ακριβώς) καινούργια. Πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2018, ο Γάλλος ηθοποιός, Gérard Depardieu, είχε κατηγορηθεί για βιασμό από την ηθοποιό, Charlotte Arnould. Γενικά, κατά διαστήματα έχει προκαλέσει αντιδράσεις με τις συμπεριφορές του και αυτήν τη φορά έρχεται αντιμέτωπος με καταγγελίες από 13 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση.

Πιο συγκεκριμένα, 13 γυναίκες καταγγέλλουν ανεπιθύμητα αγγίγματα και άσεμνα, σεξουαλικά σχόλια από τον Gérard Depardieu και αφορούν περιστατικά που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2004 και του 2022.

Οι κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης που βαραίνουν τον Gérard Depardieu

Οι γυναίκες που πήραν την απόφαση να σπάσουν τη σιωπή τους, μίλησαν ανώνυμα στον γαλλικό ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Médiapart, το οποίο διεξήγαγε πολύμηνη έρευνα γύρω από τις κινήσεις του 74χρονου Γάλλου ηθοποιού. Καμιά από τις γυναίκες που ήρθαν σε επικοινωνία με το Mediapart δεν έχει υποβάλει επίσημη μήνυση, όμως τρεις απ’ αυτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η έκθεση του ιστοτόπου περιγράφει λεπτομερώς πολυάριθμα περιστατικά άσεμνων σχολίων και ανάρμοστων πράξεων από τον Gérard Depardieu σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο μεταξύ 2004 και 2022. Κάποια από αυτά τα περιστατικά έλαβαν χώρα στα γυρίσματα των ταινιών Big House, Dumas και της αστυνομικής σειράς του Netflix, Marseille.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης

Σύμφωνα με την έκθεση, η συμπεριφορά του ηθοποιού είχε ένα κοινό μοτίβο με «στόχο» νεαρές ηθοποιούς, μακιγιέζ ή τεχνικούς προσωπικού, με τα μη-συναινετικά αγγίγματα και τα άσεμνα, σεξουαλικά σχόλια να γίνονται συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση.

«Εκτός από την καταγγελία της Charlotte Arnould, έχουμε συγκεντρώσει 13 μαρτυρίες γυναικών που λένε ότι υπέστησαν σεξουαλικά ανάρμοστες χειρονομίες ή φράσεις από τον διάσημο ηθοποιό, διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας.

Σε όλες τις διαφορετικές μαρτυρίες, φάνηκε να επαναλαμβάνεται ένα μοτίβο. Πρόκειται για ηθοποιούς, μακιγιέζ και μέλη του συνεργείου. Λένε ότι τους έβαζε το χέρι στον γλουτό τους, ανάμεσα στα πόδια, στους μηρούς ή στο στομάχι τους – καθώς και ότι έκανε άσεμνες σεξουαλικές προτάσεις και μερικές φορές επίμονα βογγητά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Τα μέλη του συνεργείου γνώριζαν για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Gérard Depardieu, αλλά δεν έκαναν τίποτα

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα υπόλοιπα μέλη του συνεργείου που γίνονταν μάρτυρες τέτοιων περιστατικών, αγνοούσαν ή ανέχονταν τη συμπεριφορά του Gérard Depardieu στις περισσότερες των περιπτώσεων. Αντιθέτως, φαίνεται να το έπαιρναν στην πλάκα. «Δεν πειράζει, είναι απλά ο Gérard!», έλεγαν.

Η Médiapart ανέφερε ότι επικοινώνησε με 20 παραγωγούς και σκηνοθέτες που συμμετείχαν στις σχετικές παραγωγές, αλλά μόνο οι 11 απάντησαν. Απ’ αυτούς, όλοι εκτός από έναν -τον Fabien Onteniente, σκηνοθέτη της ταινίας Disco του 2008- δήλωσαν ότι δεν είχαν γίνει μάρτυρες, αλλά και ότι δεν είχαν ακούσει ή ενημερωθεί γι’ αυτήν τη συμπεριφορά του ηθοποιού.

Ο 64χρονος Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, ωστόσο, δήλωσε ότι είχε προειδοποιηθεί από τον υπεύθυνο κάστινγκ, στα γυρίσματα της ταινίας Disco, ότι ο Gérard Depardieu «τα έπαιρνε βαριά με τα κορίτσια». Όταν ξανάκουσε τα ίδια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Turf, τον προειδοποίησε. «Του είπα: “Μην το ξαναρχίσεις αυτό, τελείωσε! Συμπεριφέρσου καλά”», δήλωσε ο Onteniente.

Από την πλευρά του, ο Gérard Depardieu αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί της έρευνας, ενώ μέσω του δικηγορικού του γραφείου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.