ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα από τα θύματα του Πέτρου Φιλιππίδη μιλά για πρώτη φορά: «Αισθάνομαι δικαιωμένη»

Unsplash

Η απόφαση του δικαστηρίου για τις κατηγορίες που βάραιναν τον Πέτρο Φιλιππίδη εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι αθώος -λόγω αμφιβολιών- για την κατηγορία του βιασμού κι ότι είναι ένοχος για τις κατηγορίες απόπειρας βιασμού που είχαν γίνει εναντίον του από δύο γυναίκες συναδέλφους του.

Η μία από τις δύο γυναίκες που άκουσαν το δικαστήριο να ανακηρύσσει ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο για την απόπειρα βιασμού σε βάρος της που είχε καταγγείλει περισσότερο από 1 χρόνο νωρίτερα, μίλησε στον ΑΝΤ1, την εκπομπή Πρωινό και τη δημοσιογράφο Φωτεινή Πετρογιάννη, μετά τη δικαίωσή της στο δικαστήριο.

«Με συγκίνησε πάρα πολύ η απόφαση των δικαστών και των ενόρκων. Δεν θα πω ψέματα, αισθάνομαι δικαιωμένη και ικανοποιημένη. Ξέρω ότι θα κατηγορηθώ για τον δημόσιο λόγο μου αυτή τη στιγμή, γιατί κατηγορήθηκα για πάρα πολλά πράγματα μέσα στο δικαστήριο αυτόν τον ένα χρόνο. Μιλάω όμως όχι για να διαφημίσω το αποτέλεσμα της δίκης, γιατί δεν ήταν ένας αγώνας ποδοσφαιρικός, ήταν ένας δικαστικός αγώνας και δεν μπορείς να χαρείς ή να ενθουσιαστείς. Ακόμα λοιπόν δεν μπορώ να πω ότι μπορώ να ηρεμήσω», είπε αρχικά η γυναίκα που το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξε θύμα απόπειρας βιασμού από τον Πέτρο Φιλιππίδη το 2010.

«Να μην υπάρξουν άλλα θύματα»

«Απευθύνομαι σε όλους, είτε είναι υπέρ του, είτε δεν είναι η υπέρ του, η Δικαιοσύνη έκρινε για αυτόν, δεν ξέρω, ό,τι θέλει ας κάνει, δεν με αφορά. Εμένα με ενοχλούσε να τον βλέπω στο θέατρο γι’ αυτό και δεν τον είχα δει ποτέ στο θέατρο ξανά και με ενοχλούσε να τον βλέπω και στην τηλεόραση και στις διαφημίσεις και οπουδήποτε. Δεν ήθελα καν να ακούω τη φωνή του στις μεταγλωττίσεις», σημείωσε στη συνέχεια όταν ρωτήθηκε αν θα την ενοχλούσε στο μέλλον να δει τον Πέτρο Φιλιππίδη να εργάζεται ξανά.

«Δεν με νοιάζει πραγματικά τι θα κάνει αυτός ο άνθρωπος. Το μόνο που με ένοιαζε και γι’ αυτό έκανα και την καταγγελία, είναι να μην υπάρξουν άλλα θύματα και ίσως και τώρα αυτό ίσως να είναι λίγο ονειρικό, να αντιληφθεί και ο ίδιος το μέγεθος του κακού που έκανε», πρόσθεσε.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης δικαζόταν για τα κακουργήματα που είχαν καταγγελθεί εις βάρος του εδώ και 11 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, οι τρεις καταγγέλουσες, οι υποθέσεις των οποίων εξετάστηκαν από τη δικαιοσύνη έδιναν το «παρών» στις δικαστικές αίθουσες. Μέσα τους άκουγαν την υπεράσπιση του ηθοποιού και σκηνοθέτη να διατυπώνει ισχυρισμούς εις βάρος τους, να τις χαρακτηρίζει, να τις αμφισβητεί, να κάνει victim blaming σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.

Τα «γιατί τώρα» και η μόνη απάντηση σε αυτά

Η καταγγέλουσα ρωτήθηκε, αν σκέφτηκε ποτέ έχοντας βιώσει αυτή τη διαδικασία, ότι αν ξεκινούσε από την αρχή μπορεί και να μην έκανε τη καταγγελία εναντίον του.

«Πάρα πολλές φορές και ευτυχώς είμαι πολύ τυχερή γιατί είχα και έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίξανε από την πρώτη στιγμή και με προέτρεψαν κιόλας να κάνω την καταγγελία. Ένας από αυτούς, ο σημαντικότερος, είναι ο άνθρωπός της ζωής μου. Γιατί διαταράχθηκε πάρα πολύ η οικογενειακή μας ηρεμία, έχουμε παιδιά στο σπίτι, μικρά, που έχουν ανάγκη τη μητέρα τους σε πολύ μεγάλο βαθμό και έπρεπε όλο αυτό να…

Ήταν μία σκιά πάνω από το σπίτι μας, να το πω έτσι, ήταν κάτι που το στοίχειωνε. Πρέπει να μιλάμε. Το καλύτερο θα είναι να μιλάμε στο χρόνο που γίνεται το κακό, αλλά ακόμα και αν δεν τα καταφέρνουμε να το κάνουμε αυτό, αν δεν καταφέρνουν οι άνθρωποι να το κάνουν αυτό, δεν είναι πραγματικά ποτέ αργά να μιλήσουνε.

Αυτό το μήνυμα θέλω να φωνάξω και ο λόγος που μιλάω αυτή τη στιγμή δημόσια είναι αυτός. Γιατί μιλήσανε τώρα; Γιατί τώρα μπορέσανε», τόνισε το θύμα της απόπειρας βιασμού που έκανε ο Πέτρος Φιλιππίδης το 2010, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου.

Η σχέση της με τις υπόλοιπες καταγγέλουσες και η ανωνυμία

Η ίδια μίλησε για τη σχέση της με τις υπόλοιπες καταγγέλουσσες της υπόθεσης Φιλιππίδη. «Δεν υπάρχει τίποτα που να συνδέει τα πρόσωπα αυτής της υπόθεσης μεταξύ τους. Δεν τις ήξερα καθόλου αυτές τις κοπέλες, τις γνώρισα μετά την προδικασία. Δεν γνώριζα καν τις επώνυμες κυρίες που κατήγγειλα, είναι άνθρωποι που γνώρισα τώρα», σημείωσε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τόσο η ίδια, όσο και οι δύο άλλες καταγγέλουσσες του Πέτρου Φιλιππίδη έχουν διατηρήσει την ανωνυμία τους, ακόμα και μετά την απόφαση του δικαστηρίου. «Κανείς δεν γνωρίζει και ούτε θα μάθει ποτέ ποια είμαι. Εγώ ζω από αυτήν τη δουλειά. Από αυτόν τον άνθρωπο δεν ζητάω τίποτα, ούτε χρήματα, ούτε τίποτα άλλο. Δεν θέλω κανένας να βλέπει στο πρόσωπό μου το θύμα του 2010», κατέληξε.