ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πέτρος Φιλιππίδης: Τα πρώτα λόγια του μετά την ετυμηγορία

Papadakis Press

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη για τις κατηγορίες του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και των δύο απόπειρων βιασμού που τον βάραιναν, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023. Ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού που τελέστηκαν το 2010 και το 2014, ενώ αθωώθηκε ομόφωνα -λόγω αμφιβολιών- για τον βιασμό που κατήγγειλε συνάδελφός του.

Μία ημέρα μετά ο Πέτρος Φιλιππίδης παραχώρησε τις πρώτες του δηλώσεις στην εκπομπή T- Live και τη δημοσιογράφο, Γιώτα Κηπουρού. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 8 ετών από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι η ποινή του θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση κατά της απόφασης που ήδη άσκησε. Ο Πέτρος Φιλιππίδης αφέθηκε έτσι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

«Ήμουν πάντα ελεύθερος. Και στη φυλακή όταν ήμουν ελεύθερος ήμουν. Δεν έχω να πω κάτι άλλο, δεν μπορώ να εκφραστώ και το ξέρετε πολύ καλά το γιατί. Τελείωσε τώρα. Σας ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά», δήλωσε ο Πέτρος Φιλιππίδης στον Alpha και την εκπομπή T-Live.

Ο καταδικασθείς σε πρώτο βαθμό ηθοποιός και σκηνοθέτης για δύο απόπειρες βιασμού, ζήτησε να μην ηχογραφηθεί από τη δημοσιογράφο κι έτσι τα λόγια του μεταφέρθηκαν σε κάρτα.

Οι τρεις αποφάσεις του δικαστηρίου που αφορούν τον Πέτρο Φιλιππίδη, ήταν ομόφωνες. Οι δικαστές και οι ένορκοι ακολούθησαν την πρόταση της εισαγγελέως, Στέλλας Στόγια, για την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών και την ενοχή του για τα περιστατικά απόπειρας βιασμού.

Η εισαγγελέας στην πρόταση της προς το δικαστήριο είχε μιλήσει για «σύνδρομο του εξουσιαστή» σκιαγραφόντας την προσωπικότητα του κατηγορουμένου. «Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση, ο κατηγορούμενος ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί που δεν μπορούσε να ακούσει όχι. Και όταν άκουγε το όχι, γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί του λένε όχι. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή, ο μάρτυρας Μπιμπίλας κατέθεσε για τον αυτοκράτορα Φιλιππίδη. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του νόμιζε μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε. Μας είπε δεν είχε λόγο να βιάσει, αναρωτιέμαι χρειάζεται λόγος; Ο βιαστής σκέφτεται “έχω το δικαίωμα να κυριαρχώ επί του άλλο ατόμου”», είχε πει.

Την πρότασή της και για την απόρριψη των δύο ελαφρυντικών που ζήτησε η υπεράσπιση του ηθοποιού, αυτού του σύννομου πρότερου βίου και της καλής συμπεριφοράς για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την τέλεση των αδικημάτων του, ακολούθησε επίσης ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.