ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίκη Φιλιππίδη: Αθώος ο Πέτρος Φιλιππίδης για τον βιασμό, ένοχος για τις 2 απόπειρες βιασμού

Papadakis Press

Η ώρα της τελικής απόφασης έφτασε για τον Πέτρο Φιλιππίδη. Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, λίγο μετά τις 16:30 το Μικτό Ορκωτό δικαστήριο έκρινε ομόφωνα τον ηθοποιό, θιασάρχη και σκηνοθέτη αθώο λόγω αμφιβολιών για τον βιασμό και ένοχο για τις 2 απόπειρες βιασμού.

Η πρόταση της εισαγγελέως του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που είχε προηγηθεί, ήταν ο Πέτρος Φιλιππίδης να κριθεί αθώος λόγω αμφιβολιών για τη βαρύτατη κατηγορία του βιασμού και ένοχος για τις δύο απόπειρες. Ύστερα από 11 μήνες αποδεικτικής διαδικασίας, η πολυσυζητημένη, επεισοδιακή δίκη έφτασε στο τέλος της. Η απόφαση στην οποία κατέληξαν οι 7 δικαστές- 3 τακτικοί και 4 ένορκοι ήταν ομόφωνη. Το κλίμα στη δικαστική αίθουσα ήταν πολύ έντονο κατά την ώρα της ανακοίνωσης.

Η Εισαγγελέας στην αρχή της πρότασής της είχε τονίσει ότι όλη η θεώρηση της πλευράς του Πέτρου Φιλιππίδη περί σκευωρίας σε βάρος του δεν είναι καθόλου πειστική, όπως δεν είναι πειστικό και το ότι ενώθηκαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να καταγγείλουν τον συγκεκριμένο ηθοποιό και όχι κάποιον άλλο.

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος, αλλά το δικαστήριο, εν τω μέσω της αποδεικτικής διαδικασίας, είχε κάνει δεκτό το αίτημά του για αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από χώρα, της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του 2 φορές το μήνα και της καταβολής εγγυοδοσίας 20.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης πολλά ακούστηκαν εντός κι εκτός της αίθουσας. Ηθοποιοί, όπως η Κάτια Δανδουλάκη, η Εβελίνα Παπούλια, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Θάλεια Ματίκα, η Λένα Δροσάκη, η Ζέτα Μακρυπούλια κ.ά  κλήθηκαν να καταθέσουν ως μάρτυρες στην υπόθεση, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικότερα κεφάλαια στην εξέλιξη του ελληνικού #MeToo.

Πέτρος Φιλιππίδης Λένα Δροσάκη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Λένα Δροσάκη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.

Στο μεταξύ, λίγες μέρες νωρίτερα η συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, Κική Πακιρτζίδου, δήλωσε στην αγόρευσή της ότι «απεχθάνεται τα μαζικά κινήματα», ενώ παράλληλα εξέφρασε άγνοια για το τι σημαίνει #metoo.