ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: Χώρεσε σε 4 γραμμές όσα νιώθουμε για τη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα

Papadakis Press Γιώργος Κουκούλης

Το πρωί της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου μετρηθήκαμε και βρήκαμε ότι ανάμεσά μας ήταν μία γυναίκα λιγότερη. Η 43χρονη στη Σαλαμίνα ήρθε αντιμέτωπη με τον 70χρονο σύντροφο που είχε εγκαταλείψει, καταγγείλει στην ΕΛ.ΑΣ. για κακοποίηση, ενώ είχε μετεγκατασταθεί στο πατρικό της σπίτι για να μην τη βρει. Την πυροβόλησε 2 φορές και τράπηκε σε φυγή. Συνελήφθη λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο Κερατσίνι. Εμείς είχαμε μείνει με μία λιγότερη γυναίκα στο μέτρημα. Σ’ αυτό το μέτρημα αναφέρθηκε και η Έλενα Ακρίτα σχολιάζοντας τη νέα γυναικοκτονία.

Η Έλενα Ακρίτα στις 4 πρώτες γραμμές της ανάρτησης που δημοσίευσε στη σελίδα του προφίλ της στο Facebook, χώρεσε όσα νιώθουμε για τη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα. Έκλεισε με 2 ακόμα γραμμές που περιλαμβάνουν μία υπόσχεση εκ μέρους της.

«Στη Σαλαμίνα.
Μία λιγότερη.
Όχι θλίψη. Όχι πια.
Μόνο οργή».

Οι 4 πρώτες γραμμές της ανάρτησης που έκανε η δημοσιογράφος, συγγραφέας και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι όλα όσα νιώθουμε κάθε φορά που ακούμε ότι μία γυναίκα, είτε βρήκε το κουράγιο να φύγει, είτε όχι, είτε κατήγγειλε είτε όχι τη βία που είχε υποστεί, είτε είχε panic button στο κινητό της, είτε το πάτησε, είτε όχι, δολοφονήθηκε. Έχουμε κουραστεί να μετράμε γυναικοκτονίες και να μακραίνουμε τη λίστα των ονομάτων με ημερομηνίες θανάτου, τοποθεσίες, ηλικίες και άλλους προσδιορισμούς.

Οργιζόμαστε που η γυναικοκτονία δεν έχει ακόμα κατοχυρωθεί νομικά, οργιζόμαστε που για τις Αρχές μοιάζει με ατομική ευθύνη μας να τα κάνουμε όλα σωστά για να μη σκοτωθούμε και τελικά να που σκοτωνόμαστε.

«Στη δίκη του γυναικοκτόνου θα είμαστε εκεί. Να τον κοιτάμε ίσα στα μάτια», έδωσε τη δική της υπόσχεση η Έλενα Ακρίτα. Δεν θεωρώ ότι θα ιδρώσει το αυτί του, βέβαια, αφού ο 70χρονος ομολόγησε τη γυναικοκτονία, την απέδωσε σε ερωτική αντιζηλία και παραμένει αμετανόητος.

Καλύτερα θα ήταν αντί να κοιτάξουμε εκείνον «ίσα στα μάτια» να κοιτάξουμε την πολιτεία, τους νομοθέτες μας. Η Έλενα Ακρίτα ως μία από αυτούς, έχει τη δυνατότητα να το κάνει κι ίσως το κάνει. Ίσα στα μάτια, απαιτώντας να σωθούμε. Απαιτώντας έστω να μην υποννοείται ότι εμείς δεν κάναμε αρκετά για να σώσουμε τον εαυτό μας, αλλά ότι δεν γίνονται αρκετά για να μας προστατεύσουν.

Η Έλενα Ακρίτα δεν είναι η πρώτη φορά που μιλά για την έμφυλη βία μέσα από τα social media. Τον Αύγουστο του 2022 είχε αναφερθεί σε ανάρτησή της στον όρο γυναικοκτονία, καλώντας τους ακόλουθούς της να λένε με το όνομά τους τις πιο ακραίες εκδηλώσεις της έμφυλης βίας που είναι οι δολοφονίες γυναικών, επειδή είναι γυναίκες.

«Γυναικοκτονία. Πες την με το όνομα της. Δεν σκοτώνει η αγάπη και το ερωτικό πάθος.Σκοτώνουν οι δολοφόνοι», είχε γράψει τότε. Και ό,τι είχε πει παραμένει, δυστυχώς, το ίδιο επίκαιρο και σήμερα.