ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Έλενα Ακρίτα απαντά με μία φωτογραφία στην Άννα Διαμαντοπούλου για τη «σκουρόχρωμη» Ευρώπη

Δημήτρης Πελέκης/ Papadakis Press

Μία δήλωση που πραγματοποίησε η πρώην υπουργός και Ευρωπαία Επίτροπος, Άννα Διαμαντοπούλου, στο ετήσιο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά», που διοργανώθηκε στην Αθήνα σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς χαρακτηρίστηκε (επιεικώς) προβληματική, (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενη ως και (εντόνως) ρατσιστική από τους χρήστες των social media. Η Άννα Διαμαντοπούλου ευχήθηκε να μη γίνει η Ευρώπη σε 100 χρόνια «διά της βίας σκουρόχρωμη» κι ανάμεσα σε όσους αντέδρασαν απέναντι στη δήλωσή της, ήταν η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα.

«Πριν από λίγες μέρες γύρισα από ένα συγκλονιστικό πάρα πολύ δύσκολο ταξίδι στην Αφρική. Πέρασα από τρεις χώρες, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γκάνα. Είναι τρεις χώρες απίστευτα φτωχές. Το 80% του πληθυσμού όμως είναι κάτω των 35 ετών. Η Αφρική έχει δημογραφική έκρηξη. Μόνο η Νιγηρία το 2045 θα έχει 400 εκατομμύρια, περισσότερα από την Ευρώπη. Όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν καμία προοπτική ανάπτυξης. Και είναι γεμάτες με νέους ανθρώπους, που δεν έχουν τι να κάνουν και δεν έχουν τι να φάνε», δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

«Αυτό που εύχομαι είναι σε 100 χρόνια να μη γίνει δια της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη», τόνισε στη συνέχεια. Στο Twitter/X, η αμφιλεγόμενη δήλωση αντιμετωπίστηκε με οργισμένα Tweets, ενώ αρκετά ήταν και τα επώνυμα σχόλια, όπως αυτό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, που χαρακτήρισε τον λόγο της αντίστοιχο με εκείνον ενός εκπροσώπου «της αποκιοκρατίας και του φυλετισμού του 19ου αιώνα».

Τη δική της απάντηση, πολύ πιο λιτά, μέσω μίας εικόνας (που ως γνωστόν αντιστοιχεί σε 1000 και βάλε λέξεις) έδωσε στην πρώην υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, η Έλενα Ακρίτα.

Η Έλενα Ακρίτα χρησιμοποίησε μία φωτογραφία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, από έναν από τους αγώνες που έκανε με την Εθνική Ομάδα της Ελλάδας στο μπάσκετ, και τη συνόδευσε με την «ευχή» της Άννας Διαμαντοπούλου.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συμμετείχε στην Εθνική Ελλάδος, για να ακούει κάποιους να επιμένουν ότι αυτή η ομάδα ήταν #notmynationalteam. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με καταγωγή στη Νιγηρία, μεγαλωμένος στην Ελλάδα, είναι τελικά πολύ πιο Έλληνας από όλους εκείνους τους «πατριώτες» που δυσανασχετούσαν με την παρουσία του, στα social media. Όλους αυτούς που δυσανασχετούν διαχωρίζοντας τους ανθρώπους από το χρώμα τους, γενικά, όλους εκείνους που επιλέγουν να μην καταλαβαίνουν ότι δεν είναι το αίμα και το χρώμα που κάνει τους ανθρώπους σύνολο, αλλά η ανθρωπιά τους, όταν τη διαθέτουν.

Η Έλενα Ακρίτα είχε μιλήσει σε συνέντευξή της στο Κουτί της Πανδώρας για τον αυθορμητισμό με τον οποίο προχωρά σε αναρτήσεις στα social media, όπου συχνά ξεχωρίζει τόσο για τον to the point όσο και έντονο λόγο της, την υπεράσπιση των ιδεών της με πάθος, αλλά και την επίσης παθιασμένη καταγγελία όλων εκείνων των συμπεριφορών και γεγονότων που τη βρίσκουν «απέναντι».

«Τα χρόνια που περνάνε σε μένα, λειτουργούν αντίστροφα. Με τα χρόνια οι άνθρωποι γλυκαίνουν ή γίνονται πιο ανεκτικοί. Εγώ, πάλι, αρχίζω να μην ανέχομαι. Όλο και πιο δύσκολο μου γίνεται το “Αγάπα τον φίλο σου με τα ελαττώματα του”. Θέλω να ξεσκαρτάρω ανθρώπους!», είχε πει η Έλενα Ακρίτα.

«Παρόλη την αστική καταγωγή μου, γιατί η μάνα μου ήταν ένας σύγχρονος άνθρωπος, λόγω Φιλοθέης, λόγω του ότι θέλετε, υπήρχαν πάντα ορισμένα πρέπει. Σήμαιναν μια έντονη λογοδοσία στην κοινωνία, στους φίλους, στο περιβάλλον. Τώρα πια δεν έχω καθόλου να κάνω μ’ αυτά. Αν το να με κουράζουν οι παλιοί φίλοι, το να βλέπω ότι γερνάνε, θεωρείται δείγμα δικής μου παρατεταμένης εφηβείας, εγώ δεν γερνάω! Δεν θα γεράσω ποτέ! Θα ‘μαι μια κωλόγρια εξωτερικά, αλλά δεν θα γεράσει η ψυχούλα μου ποτέ, όπως και της μάνας μου δεν γέρασε ποτέ», συμπλήρωνε η Έλενα Ακρίτα.