ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έλενα Ακρίτα: «Εδώ έχουμε πόλεμο κι εσύ θα φας λαγάνα;»

Γιάννης Νταρίλας/ Papadakis Press

Η Έλενα Ακρίτα στο 21ο επεισόδιο του podcast που υπογράφει για το NEWS24/7 σχολίασε την επικαιρότητα, τις γιορτές των ημέρων που πέρασαν και κυρίως την κριτική που δεχόμαστε για όλα. Την κριτική που έχει να κάνει με τα όσα ανεβάζουμε στα social media ενώ «έχουμε πόλεμο», την κριτική για τις αλλαγές που μπορεί να επιλέξουμε στην εξωτερική μας εμφάνιση μεγαλώνοντας, την κριτική επειδή απλά μεγαλώνουμε.

Η Έλενα Ακρίτα μίλησε για όλα με τη διεισδυτική ματιά και τον λόγο της στέλνοντας το πιο σημαντικό μήνυμα στους ακροατές και κυρίως στις ακροάτριές της. Είμαστε μοναδικοί και οφείλουμε στον εαυτό μας να τον αφήνουμε να κάνει αυτό που θέλει, χωρίς να νοιαζόμαστε για το τι θα πουν οι άλλοι και κυρίως χωρίς να αφήνουμε να μας κατακλύζουν ενοχές για τις επιθυμίες μας.

Οι κοινωνικοί φασίστες του διαδικτύου και οι λαγάνες

«Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και το συνδυασμό με το εορταστικό τριήμερο που έχουμε εδώ στην Ελλάδα με τις Απόκριες και τα κούλουμα κι όλα αυτά, βγήκαν πάλι οι γνωστοί φασίστες του διαδικτύου. Και δεν το εννοώ με την έννοια την πολιτική αλλά με την έννοια την κοινωνική», σημείωσε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας αναφέρθηκε στην κριτική που ασκούν οι μισοί χρήστες του διαδικτύου στους άλλους μισούς που παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους και να δημοσιεύουν ό,τι εκείνοι επιθυμούν από αυτήν. «Οι κοινωνικοί φασίστες του διαδικτύου λοιπόν, οι οποίοι άρχισαν να μας κουνάνε το δάχτυλο και να μας λένε περίπου “Γιατί βάζεις μία φωτογραφία παιδική δική σου που είσαι ντυμένη κολομπίνα, ή μιλάς για την χαρά της Αποκριάς, ή γιατί βάζεις έναν αητό να πετάει ψηλά ή γιατί γιορτάζεις τα κούλουμα”. “Εδώ έχουμε πόλεμο κι εσύ θα φας λαγάνα;” Ναι. Καταρχάς δεν έχουμε εδώ πόλεμο. Στην Ουκρανία υπάρχει πόλεμος κι εγώ θα φάω λαγάνα», σημείωσε σχετικά.

«Σας παρακαλώ πολύ μη σας βάζουν σε ένα τριπ ενοχών και σκ@@@@@ δικής τους. Αυτοί οι άνθρωποι που σας λένε “Εδώ έχουμε πόλεμο κι εσύ θα φας λαγάνα;” είναι οι ίδιοι που δεν θα κάνουν τίποτα απολύτως για τον πόλεμο. Όταν για παράδειγμα συγκεντρώνονται κάποια είδη για να αποσταλούν στην Ουκρανία, δεν κουνιούνται από τον καναπέ αυτή, σιγά μην βγουν να πάνε στο φαρμακείο να πάρουν 5 φάρμακα. Σιγά μη βγουν να πάνε να αγοράσουν 5 γάλατα για τα μωρά», ανέφερε στη συνέχεια η Έλενα Ακρίτα.

Όπως είπε η δημοσιογράφος και συγγραφέας πίσω από μία τέτοιου είδους απρόκλητη κριτική, κρύβεται «ο φθόνος». «Αυτό που κάνουν είναι ότι κάθονται αρχατοί σε έναν καναπέ και κρίνουν και κατακρίνουν εσένα. Όχι γιατί οι ίδιοι είναι σωστοί, αλλα ζηλεύουν. Ζηλεύουν, φθονούν το γεγονός ότι εσύ μπορεί να πας σε ένα ταβερνάκι να φας ταραμοσαλάτα και να πιεις ένα κρασί με τους φίλους σου. Αυτό το φθονούν δεν το θέλουν και γι’ αυτό οφείλουν να σου προκαλούν ενοχές», εξήγησε.

«Σας εκλιπαρώ, μη μασάτε. Αν θέλετε να ποστάρετε έναν υπέροχο χαρταετό ή τις λαγάνες του σπουδαίου ζωγράφου του Σπύρου Βασιλείου ή να πάτε βόλτα ή να κάνετε ό,τι θέλετε, ή να ντύσετε το παιδί σας όπως θέλει, θα το κάνετε. Το ζητούμενο είναι παράλληλα να κάνουμε και κάτι άλλο για τους διπλανούς μας. Όχι να βράζουμε στο ζουμί μας με τα ηλίθια συγκαμένα μυαλά μας κι απλά να κοιτάμε τι κάνουν οι άλλοι κι εμείς να μην κάνουμε τίποτα. Μη σας φορτώνουν ενοχές, αυτό κάνουν κι αυτό επιδιώκουν», σημείωσε η Έλενα Ακρίτα.

Έλενα Ακρίτα: «Δεν γέρασα και δεν θα γεράσω ποτέ»

«Θα κάνετε ό,τι τραβάει η ψυχούλα σας, αλλά από δίπλα θα πάρετε και ένα γάλα για τα μωράκια που πεινάνε», εξήγησε στη συνέχεια ενώ αναφέρθηκε στον λόγο που την ενοχλεί μία τέτοιου είδους κριτική. «Με ενοχλεί ιδιαίτερα γιατί δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που κοιτάνε να μας στριμώξουν μέσα σε κουτάκια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κι αυτά τα κουτάκια δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον πόλεμο, αλλά και με την ηλικία, τα έμφυλα στερεότυπα, με κάθε έκφανση της ζωής. Η Έλενα Ακρίτα στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ηλικίας και του γήρατος και μίλησε για το «ηλικιακό άσβεστο μίσος» που κι η ίδια, όπως είπε, αντιμετωπίζει.

«Αυτό είναι εξοργιστικό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ένας και μοναδικός και κάνει ό,τι θέλει κι ό,τι μπορεί κι ό,τι αντέχει να κάνει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας κρίνει όταν εμείς τα έχουμε καλά με τη συνείδησή μας. Και δεν θα βγάλουμε τη μεζούρα να μετρήσουμε το μυαλό μας, τη συνείδησή μας, την ψυχούλα μας, τα κιλά μας, τους γοφούς μας, τη μύτη μας αν κάναμε πλαστική ή δεν κάναμε, θα κάνουμε ό,τι θέλουμε.

Αν θέλετε να διορθώσετε τα ματάκια σας που από κάτω έχουν ρυτιδούλες με τις οποίες δεν έχετε συμφιλιωθεί, αν το αντέχετε οικονομικά και νιώθετε ότι θα αισθανθείτε καλύτερα να πάτε να το κάνετε. Αυτό το ποιος τραβήχτηκε και πώς έγινε μαζί με όλο τον ηλικιακό ρατσισμό που ενέχει όλο αυτό το πακέτο, ένα ηλικιακό μίσος άσβεστο ότι αυτή είναι γριέτζω κι ο άλλος είναι κωλόγερος, το οποίο εγώ λόγω της ηλικίας μου το υφίσταμαι στο πετσί μου, είναι από τα πράγματα για τα οποία έχω αρχίσει και θέλω ακόμα και να κάνω μία καμπάνια», εξήγησε.

«Μου λένε “Έλα κυρά μου τώρα, γέρασες κι έχεις πάθει Αλτσχάιμερ”. Όχι δεν γέρασα και δεν θα γεράσω ποτέ. Και δεν θα γεράσω ποτέ όχι γιατί η μούρη μου δεν θα χαλάσει ή το σώμα μου δεν θα πλαδαρέψει, αλλά επειδή η ψυχή μου είναι νέα και είναι ταξιδιάρικη. Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε στο πρόσωπό μας, θα φοράμε ό,τι θέλουμε κι όταν θα πάνε να μας πούμε “Έλα μωρέ γέρασες κι έχεις Αλτσχάιμερ”, πρώτα θα τους ζητήσετε να σεβαστούν τα άτομα που πάσχουν Αλτσχάιμερ και μετά θα τους ευχηθείτε όταν φτάσουν στις ηλικίες σας να έχουν τα δικά σας μυαλά και τη δική σας νεανική καρδούλα. Ντροπή τους μωρέ», κατέληξε στον σχολιασμό της για το θέμα η Έλενα Ακρίτα.

Οι γυναίκες, οι «χρήσιμες ηλίθιες»

Στο 21.10 μίλησε για την ημέρα της γυναίκας τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Δεν λέω γιορτή της γυναίκας γιατί δεν νομίζω ότι έχουμε και πολλά να γιορτάσουμε στις μέρες μας όπου ακόμα η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως ένα σκεύος ηδονής σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον όταν είναι νέα και ένα χρήσιμο σφουγγαρόπανο όταν μεγαλώνει, όσο την κρατάνε ακόμα τα κότσια της να σφουγγαρίζει και να ξεσκατώνει τα σπίτια των παιδιών και των εγγονών της. Κι όταν γερνάει είναι πολύ συχνά ένα άχρηστο σκουπίδι και ή γίνεται βάρος σε μας ή την παρκάρουμε σε κάποιο γηροκομείο – δεν θέλουμε να θυμόμαστε το κολαστήριο των Χανίων- κι εκεί πεθαίνει μόνη κι απαξιωμένη».

«Σε μία χώρα όπου οι γυναικοκτονίες γίνονται πια όλο και πιο βίαιες, όλο και πιο απροκάλυπτες κι όλο και πιο πυκνές μεταξύ τους, θα ήταν πάρα πολύ αστείο να πούμε ότι έχουμε και το παραμικρό να γιορτάσουμε», πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα.

Για την δημοσιογράφο και συγγραφέα οι γυναίκες είμαστε οι «χρήσιμες ηλίθιες» της κοινωνίας μας. Και εξήγησε ακριβώς τι εννοούσε στη συνέχεια.

«Οι χρήσιμες ηλίθιες είμαστε εμείς οι γυναίκες. Είμαστε εμείς που ερωτευτήκαμε στα νιάτα μας πολύ, μας ερωτεύτηκε και ο άντρας μας, μάς είπε πολύ τρυφερά “αγάπη μου ζηλεύω, δεν θέλω να δουλεύεις, θέλω να σε έχω μόνο για μένα” κι εμείς κολακευτήκαμε και είπαμε “Κοίτα να δεις πόσο με αγαπάει”. Μετά ήρθαν τα παιδιά, πολύ σύντομα σταμάτησε η δουλειά για να μην ξαναδουλέψεις ποτέ, γιατί σκεφτόσουν “λίγο να ξεπεταχτούν τα παιδιά και θα ξαναπάω να εργαστώ που τόσο πολύ μου αρέσει”. Αυτό δεν έγινε ποτέ, πάντα υπήρχε ένα εμπόδιο κι ένα ακόμα, μέχρι που κατάντησες “δούλα” στο ίδιο σου το σπίτι.

Αρχίζει σε αυτή τη φάση ο κακοποιητικός λόγος, ο περιφρονητικός λόγος. Ο άντρας σου για τον οποίο αν θες θυσίασες τα όνειρά σου, την καριέρα σου, σε έναν έρωτα που έχει σβήσει είναι ο ίδιος άντρας που αρχίζει και σου λέει “Δεν προσέχεις τον εαυτό σου, πάχυνες, αδυνάτισες, κοίτα πώς είναι το στήθος σου, οι ρυτίδες σου”. Τα μούτρα του δεν τα κοιτάει ποτέ που είναι ένα αίσχος με πόδια. Και βεβαίως αν του τύχει και κάτι καλύτερο, μία μικρότερη, είναι ικανός στην ψύχρα να εγκαταλείψει να φύγει και να πει αρκετά την ανέχτηκα. Αυτό δεν είναι όλες οι γυναίκες, αλλά είναι ακόμα η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι και πολλές γυναίκες που έχουν δουλειά, από επιστήμονες μέχρι πωλήτριες και με προοδευτικές απόψεις κι αυτές κι οι άντρες τους, και παρ’ όλα αυτά καταπιέζονται χωρίς να το ξέρουν. Λεκτική κακοποίηση είναι αυτό, δεν είναι μόνο το χαστούκι είναι και τα λόγια», πρόσθεσε η Έλενα Ακρίτα και έκλεισε ζητώντας μία μεγάλη χάρη από τις ακροάτριές της.

«Μία μεγάλη χάρη θέλω να μου κάνετε, να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας χωρίς να υπολογίζετε τους άλλους. Θέλω να ξυπνήσετε και να πείτε θα κάνω κάτι για τον εαυτό μου χωρίς να με νοιάζει ούτε ποιος θα με κρίνει, ούτε τι θα πουν οι άλλοι», κατέληξε η Έλενα Ακρίτα.