ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταδίκη του Harvey Weinstein για βιασμό ανατράπηκε στο Εφετείο. Διατάχθηκε νέα δίκη

Etienne Laurent/Pool Photo via AP, File/AP Images

Το ανώτερο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, αποφάσισε ότι η δίκη του Harvey Weinstein που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το 2020, αυτή που είχε καταλήξει στην ενοχή του για βιασμό, εκείνη που σηματοδότησε μία ιστορική νίκη για το κίνημα #MeToo στις ΗΠΑ, θα πρέπει να επαναληφθεί. Σύμφωνα με το AP που μετέδωσε την είδηση το Εφετείο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του Harvey Weinstein για σεξουαλικά εγκλήματα και διέταξε να πραγματοποιηθεί νέα δίκη.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο παραδέχτηκε εσφαλμένα μαρτυρία αδικαιολόγητων, υποτιθέμενων προηγούμενων σεξουαλικών πράξεων εναντίον προσώπων εκτός από τις καταγγέλλουσες των υποκείμενων εγκλημάτων», ανέφερε στην απόφασή του για τον Harvey Weinstein κρίνοντας ότι «μόνη διόρθωση γι’ αυτά τα τρομερά λάθη είναι μία νέα δίκη». Η νέα αυτή δίκη βέβαια σημαίνει ότι οι κατήγοροί του Weinstein θα αναγκαστούν να ξαναζήσουν τα τραύματά τους, από το βήμα του μάρτυρα.

4 από τα μέλη του δικαστηρίου στήριξαν αυτή την απόφαση και 3 την καταψήφισαν. Σύμφωνα με αυτήν, το Εφετείο έκρινε ότι ο δικαστής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ήταν προκατειλημμένος κατά του αλλοτινού μεγιστάνα του κινηματογράφου και στο πλαίσιο αυτό πήρε διάφορες «εξαιρετικές αποφάσεις» συμπεριλαμβανόμενης εκείνης να επιτρέψει σε γυναίκες να καταθέσουν για ισχυρισμούς και περιστατικά που δεν περιλαμβάνονταν στην υπόθεση.

Ο 72 ετών Harvey Weinstein βρίσκεται σε φυλακή της Νέας Υόρκης όπου εκτίει ποινή 23 ετών, μετά την καταδίκη του για σεξουαλικά εγκλήματα, όπως τον εξαναγκασμό σε στοματικό σεξ σε μία βοηθό τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών το 2006 και βιασμό, αλλά και μία σεξουαλική επίθεση σε ηθοποιό το 2013.

Η απόφαση του Εφετείου δεν σημαίνει την αποφυλάκιση του Harvey Weinstein, καθώς εκείνος έχει καταδικαστεί και από δικαστήριο του Λος Άντζελες για άλλο βιασμό το 2022. Γι’ αυτό του το έγκλημα έχει καταδικαστεί σε 16 χρόνια φυλάκισης. Στη δίκη του στο Λος Άντζελες είχε επίσης απαλλαγεί λόγω αμφιβολιών για τις κατηγορίες που αφορούσαν μία από τις γυναίκες που είχαν καταθέσει στη δίκη της Νέας Υόρκης.

Ο Harvey Weinstein φυλακίστηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Mohawk στη Νέα Υόρκη. Μέχρι σήμερα αρνείται την ενοχή του και επιμένει ότι τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία πρωτόδικα τουλάχιστον καταδικάστηκε, ήταν συναινετικές ερωτικές πράξεις.