ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκτός φυλακής οριστικά ο μεσίτης για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου Watkinson/ 24MEDIA

6 ήταν οι αρχικοί κατηγορούμενοι, 2 κρίθηκαν ένοχοι, αλλά κανείς δεν βρίσκεται στη φυλακή για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα το 2023, η πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να συμφιλιωθούν οι άνθρωποι του Ζακ Κωστόπουλου, την απουσία του οποίου από τη ζωή τους δεν πρόκειται ποτέ να συνηθίσουν.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης κατά της αποφυλάκισης του μεσίτη που είχε καταδικασθεί πρωτόδικα σε 10ετη φυλάκιση χωρίς αναστολή για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Η αίτηση αναίρεσης είχε ασκηθεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόφαση αποφυλάκισης του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, δύο μήνες μετά την κράτηση του με απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Κάπως έτσι ο μεσίτης που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου θα παραμείνει οριστικά εκτός φυλακής.

Το δικαστήριο είχε κρίνει αθώους τους 4 αστυνομικούς που είχαν επιληφθεί το περιστατικό του βάναυσου ξυλοδαρμού του Ζακ Κωστόπουλου στο κέντρο της Αθήνας, που προκάλεσε τον θάνατό του. Για τον κοσμηματοπώλη που είχε κριθεί ένοχος, είχε διατάξει να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον λόγω ηλικίας.

«Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή», έγραφε και το μήνυμα της Άννυς Παπαρρούσου, της δικηγόρου της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, που κοινοποίησε την απόφαση του Αρείου Πάγου που δίνει τέλος στο ζήτημα της φυλάκισης ή μη του μεσίτη.

«Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην απόφαση της αποφυλάκισης του μεσίτη Χορταριά που κακοποίησε μέχρι θανάτου τον Ζαχαρία Κωστόπουλο.

Ο τελευταίος είχε τιμωρηθεί με ποινή δεκαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή.

Η αναστολή του χορηγήθηκε από ένα Μικτό Ορκωτό Εφετείο που συνεδρίασε στις 4/7/22, δύο μήνες μετά την απαγγελία της πρωτόδικης απόφασης.

Επί της ουσίας, δύο μήνες φυλακή εξέτισε ο ευνοημένος αυτός κατηγορούμενος.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εχθρική διάθεση του ελληνικού δικαστικού συστήματος απέναντι στον αγώνα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή.

Είθε το κριτήριο που εισήγαγε η απόφαση αυτή να εφαρμοζόταν και στα δικαστήρια που κρίνουν τις αναστολές εκτελέσεως ποινών των φτωχών, των ασθενών και των πολιτικών κρατουμένων», ανέφερε αναλυτικά η ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στην ομάδα Justice For Zak/Zackie στο Facebook.

Μητέρα Ζακ Κωστοπούλου: «Η ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο έχει πιάσει πάτο, αλλά σκάβει για να κατέβει πιο χαμηλά»

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου σχολίασε την τελευταία αυτή εξέλιξη για την Εφημερίδα των Συντακτών και τα λόγια της κάνουν την καρδιά μας να σφίγγεται ακόμα περισσότερο.

«Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά της αποφυλάκισης του Α. Χορταριά, του ατόμου που έπληξε με μίσος και μανία το σώμα του παιδιού μου και επέφερε τον θάνατό του. Μετά τις κλοτσιές και το σύρσιμο πάνω στα σπασμένα τζάμια ακολούθησαν τα ψέματα, οι συκοφαντίες, ο εξευτελισμός, η αλαζονεία, η έπαρση, το άσβεστο μίσος, η έλλειψη κάθε ίχνους μετανοίας», αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Για αυτό το άτομο οι ανώτατοι δικαστικοί άρχοντες της χώρας συμφώνησαν να μην εκτίσει την ποινή των δέκα χρόνων που του έχει επιβληθεί, αλλά να ζει ελεύθερος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, περιμένοντας το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό το οποίο αναβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 για τον Δεκέμβριο του 2023, δηλαδή ένα χρόνο μετά», τονίζει η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου στη συνέχεια.

Η ίδια αναφέρει ότι η αποφυλάκισή του, 2 μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση που είχε ομόφωνα απορρίψει την αναστολή της ποινής ή την αναγνώριση ελαφρυντικών, δεν είχε κάποια δικαιολογία. Κι όμως να που ήρθε και εδραιώθηκε.

«Κατά τη γνώμη μου, η ελληνική Δικαιοσύνη όχι μόνο έχει πιάσει πάτο, αλλά σκάβει για να κατέβει πιο χαμηλά», αναφέρει η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου. «Σταματήστε λοιπόν να μας ρωτάτε αν έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», συμπληρώνει.

«Την απάντηση την ξέρετε. Σας τη λέει ο λαός, οι νομικοί, οι συνταγματολόγοι της χώρας, αλλά και του κόσμου όλου», τονίζει η Ελένη Κωστοπούλου που έχει προσφύγει στο Ευρωκοινοβούλιο μετά την αθώωση των 4 αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο του θανάτου του παιδιού της, προκειμένου να συζητηθεί εκεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας.

«Ο Ζακ έχει λάβει από σχεδόν όλο τον ελληνικό λαό τη δικαιοσύνη που του αρμόζει, μπορείτε να κρατήσετε τη δική σας δικαιοσύνη που παράγει τέτοια αποτελέσματα και είναι “αμερόληπτη, ανιδιοτελής, χωρίς φόβο ή εύνοια”», καταλήγει το σχόλιο της.

Ο Ζακ Κωστόπουλος βρήκε τον θάνατο μετά από ένα βίαιο και φονικό λιντσάρισμα στο οποίο το δικαστήριο έκρινε ότι εμπλέκονταν δύο άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εκτός φυλακής. Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλαδστώνος στην Αθήνα που άφησε την τελευταία του πνοή. Υπήρξαμε όλοι μάρτυρες της βιαιότητας. Αναγνωρίσαμε την ανάγκη για δικαιοσύνη. Τη βρήκαμε;