ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζακ Κωστόπουλος: Στο Ευρωκοινοβούλιο προσέφυγε η μητέρα του

Η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη. ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ξυλοκοπημένος από έναν κοσμηματοπώλη κι έναν μεσίτη που κρίθηκαν ένοχοι για την ανθρωποκτονία του. Τον συνέλαβαν αιμόφυρτο και με χρήση βίας 8 αστυνομικοί που έσπευσαν στον τόπο του συμβάντος. Οι 4 απαλλάχθηκαν από τις ευθύνες τους για το συμβάν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ πρώτα αθωώθηκαν από το δικαστήριο κατά πλειοψηφία για τις ποινικές διώξεις που αντιμετώπισαν. Οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου έγιναν γονείς – σύμβολα στον αγώνα τους να αποδοθεί δικαιοσύνη για την ανθρωποκτονία του παιδιού τους. Η μητέρα του ήταν που προσέφυγε στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί εκεί το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας.

Ο Ζακ Κωστόπουλος συνάντησε τον θάνατό του σε ένα δημόσιο λιντσάρισμα και όσοι είδαμε τις εικόνες της βίας στα δελτία ειδήσεων της εποχής, δεν τις ξεχνάμε ακόμα κι αν τα χρόνια πέρασαν. Η βία χαράχτηκε στη μνήμη μας και αυτή η βία αποτυπωνόταν στα video να ασκείται από πολίτες και από αστυνομικούς. Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου φτάνει στο Ευρωκοινοβούλιο για να εξεταστεί η υπόθεση της ανθρωποκτονίας του γιου τους, αμερόληπτα.

Ο Ζακ Κωστόπουλος δεν είναι πια εδώ, αλλά οι γονείς του μένουν κι επιμένουν να ζητούν δικαιοσύνη. Η μητέρα του Ζακ, Ελένη Κωστοπούλου είναι εκείνη που σε αίτησή της προς το Ευρωκοινοβούλιο εφιστά την προσοχή για τη δολοφονία του γιου της, αναφερόμενη μάλιστα σε σχετικό video που δείχνει «τον βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο 4 αστυνομικοί και 2 πολίτες συμπεριφέρθηκαν στον γιο της, τον οποίο κλωτσούσαν, χτυπούσαν και έσερναν στο πεζοδρόμιο, ενώ εκείνος αιμορραγούσε, ασφυκτιούσε», χωρίς να του παρέχουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια που χρειαζόταν.

«Του έβαλαν tie wrap τόσο σφιχτά που οι διασώστες δεν μπόρεσαν να τα κόψουν και δεν έγινε καμία προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην αίτηση.

Όπως αναφέρει στην αίτηση της «τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατέληξαν ότι όλα τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος της επέφεραν τον θάνατό του», ενώ αναφέρεται στην αθώωση των αστυνομικών και τονίζει ότι η αστυνομική βία και η χρήση της χωρίς λόγο, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα.

Με την αίτησή της η Ελένη Κωστοπούλου «ζητά από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να χρησιμοποιήσουν την δύναμή τους για να σταματήσουν αυτές τις τακτικές που είναι αντίθετες στην δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουν τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια», ενώ δηλώνει πρόθυμη να παρουσιάσει και η ίδια το αίτημά της στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αίτησή της έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 157 δηλώσεις υποστήριξης από Ευρωπαίους πολίτες και παραμένει ανοιχτή.

Η αίτηση υπερψηφίστηκε από την Ευρωομάδα της Αριστεράς, αλλά και από πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελεύθερων.

Ο Ζακ Κωστόπουλος έφυγε και η μητέρα του, Ελένη μαζί με την οικογένειά του παλεύει για δικαίωση. Οι δύο πολίτες που καταδικάστηκαν για την ανθρωποκτονία του προσέφυγαν στο Εφετείο για την απόφαση που σε πρώτο βαθμό τους καταδίκασε για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε 10 χρόνια φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικά και αναστολή. Στη φυλακή οδηγήθηκε μόνο ο μεσίτης, καθώς ο κοσμηματοπώλης που επίσης κρίθηκε ένοχος αποφασίστηκε να εκτίσει ποινή κατ’ οίκον, λόγω της ηλικίας του (77 ετών). Η δίκη σε δεύτερο βαθμό θα ξεκινήσει στις 20 Ιανουαρίου 2023.