ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων. Η ποινή που του επιβλήθηκε

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η ώρα της απόφασης για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Δημήτρης Λιγνάδης έφτασε. Μετά από σχεδόν 4 ώρες διάσκεψης, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έφτασε στην απόφαση για τις 4 κατηγορίες βιασμού ανηλίκων και ενηλίκου που αντιμετώπιζε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος για δύο από τις τέσσερις περιπτώσεις βιασμών. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε και αποφάσισε ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης βίασε τους δύο από τους τέσσερις καταγγέλλοντες, κρίνοντας τον ένοχο κατά πλειοψηφία 4-3 για την πράξη του δεύτερου καταγγέλλοντα στην πολύμηνη δίκη του και 5-2 για τον τρίτο καταγγέλλοντα. Πρόκειται για το περιστατικό βιασμού ανηλίκου που, σύμφωνα με την απόφαση, τελέστηκε το 2015, ενώ και το δεύτερο περιστατικό αφορά βιασμό ανηλίκου που φιλοξένησε στο σπίτι του την ίδια χρονιά.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών κατά πλειοψηφία 5-2 για το περιστατικό που αφορά τον πρώτο καταγγέλλοντα στη δίκη του, ενώ ως προς τον καταγγέλλοντα ο οποίος δεν προσήλθε στο δικαστήριο για να καταθέσει κατά τη διάρκεια της δίκης, οι τακτικοί δικαστές και οι ένορκοι υιοθέτησαν ομόφωνα την πρόταση του εισαγγελέα για το ανυπόστατο της κατηγορίας και απάλλαξαν γι’ αυτήν τον Δημήτρη Λιγνάδη. Πρόκειται για ένα καταγγελλόμενο περιστατικό βιασμού ανηλίκου το 2011 και τον καταγγελλόμενο βιασμό ενός ενήλικα το 2018.

Το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την πρόταση του εισαγγελέα, Κωνσταντίνου Κούντρια, ο οποίος είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου για τα τρία από τα τέσσερα περιστατικά, και στην αγόρευσή του είχε ισχυριστεί ότι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης τέλεσε με δόλο ακραίες πράξεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, με σκοπό την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του.

Οι τρεις εκ των τεσσάρων καταγγελλόντων στην υπόθεση Λιγνάδη βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου προκειμένου να ακούσουν την απόφαση, ενώ κοινό είχε συγκεντρωθεί και έξω από αυτήν, αναμένοντας την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Η δίκη για τις υποθέσεις βιασμών για τις οποίες κατηγορήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης κράτησε αρκετούς μήνες κατά τους οποίους, στο πλαίσιο της υπεράσπισής του, κατηγορήθηκαν δημοσιογράφοι, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και οι καταγγέλλοντες ότι δημιούργησαν μία σκευωρία με σκοπούς που συχνά εναλλάσσονταν (πότε πολιτικοί, πότε προσωπικοί, πότε όλα μαζί).

Ο εισαγγελέας στην πρότασή του είχε καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου, δείχνει πώς η υπερασπιστική του γραμμή δεν υιοθετήθηκε ως κάποια απόλυτη αλήθεια από τους τακτικούς δικαστές και τους ενόρκους. Η απόφαση αυτή, σίγουρα θα αποτελεί ορόσημο για το ελληνικό #MeToo και το πέρασμά του από τον χώρο του θεάτρου στη χώρα μας.

Δημήτρης Λιγνάδης: Η ποινή που του επιβλήθηκε

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επέβαλε κατά συγχώνευση το Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τις δύο περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες καταδικάστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η απόφαση ήταν κατά πλειοψηφία και μειοψήφισαν ένας ένορκος, η πρόεδρος και μία σύνεδρος που είχαν την άποψη ότι η ποινή θα έπρεπε να είναι τα 11 έτη.

Αναλυτικά για τον βιασμό στην Επίδαυρο το δικαστήριο επέβαλε κάθειρξη 6 έτη και για τη δεύτερη περίπτωση βιασμού 10 έτη.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην ανασταλλεί η ποινή ως την έφεση καθώς ο Δημήτρης Λιγνάδης κατά την κρίση του είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν αρκούν οι περιοριστικοί όροι. Τον λόγο πήρε έπειτα ο Αλέξης Κούγιας για να αγορεύσει επί του ζήτηματος.

Το δικαστήριο τελικά, έκρινε ότι θα πρέπει να του χορηγηθεί ανασταλτικό της εκτέλεσης της ποινής έως την έφεση, οπότε ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε προς το παρόν ελεύθερος. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη και πάλι κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με αυτή ο Δημήτρης Λιγνάδης αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι τελευταίοι είναι οι εξής: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση 3 φορές στο ΑΤ της περιοχής του και την καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί εως τις 29 Ιουλίου.