CELEBRITIES

Δημήτρης Μοθωναίος: Η απάντηση στον Δημήτρη Λιγνάδη και το κύμα στήριξης στα σχόλια

Instagram.com/motho_naios

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Δημήτρης Μοθωναίος είχε σταθεί απέναντι στη Φαίη Σκορδά κι είχε μιλήσει για το πώς από 6 χρόνων κακοποιούνταν σεξουαλικά από πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος της οικογένειάς του. Η εξομολόγησή του δεν ήταν απλά μία εξαιρετικά συγκινητική και ανθρώπινη στιγμή στην ελληνική τηλεόραση. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Δημήτρης Μοθωναίος, θέλησε να μεταδώσει λίγη από τη δική του δύναμη, σε όσους έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Στις 26 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς κατηγορήθηκε για βιασμούς ανηλίκων και ενηλίκων αντρών.

Οι μήνες πέρασαν και η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη έχει φτάσει πλέον στο στάδιο της απολογίας του κατηγορουμένου. Ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και ισχυρός στον καλλιτεχνικό χώρο άντρας απολογήθηκε στο δικαστήριο τη Δευτέρα 27 Ιουνίου. Κλήθηκε να δώσει τις δικές τους θέσεις απέναντι στους ισχυρισμούς των μηνυτών του και παράλληλα να εξηγήσει πώς εφόσον ισχυρίζεται ότι είναι αθώος, βρέθηκε τελικά στο σημείο να δικάζεται για σοβαρότατα εγκλήματα. Ανάμεσα σε όσα είπε ακούστηκε και στο δικαστήριο το όνομα «Δημήτρης Μοθωναίος».

«Μπορεί να κολακεύτηκα, να φλέρταρα παραπάνω, να έδωσα παραπανίσιες υποσχέσεις, να είχα μια υπερβολή στην προσέγγιση μου στους ανθρώπους, αλλά δεν κατηγορούμαι εδώ για “πέφτουλας” ή “γύπας”. Μπορεί να ξέφυγα σε αυτόν τον τομέα, αλλά βιαστής δεν υπήρξα ποτέ», είπε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

Ανέφερε ότι ήταν ένα «σύμπλεγμα ομάδων και συνιστωσών προσώπων με συγκλίνοντα κίνητρα», που συνέβαλαν στο να «ξεσπάσει όλο αυτό» εις βάρος του, σύμφωνα με την ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου. Μιλώντας για το ελληνικό #MeToo ο κατηγορούμενος για βιασμούς ανηλίκων και ενηλίκων δήλωσε τη στήριξή του σε αυτό, τονίζοντας ότι «λυπάμαι που ένα τόσο σοβαρό, κάτω από την ομπρέλα του μπορεί να καούν και τα ξερά και τα χλωρά και αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει στην αυτοκατάργηση του», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον Δημήτρη Μοθωναίο.

«Δεν ξέρω, εγώ είδα άτομα εντελώς διάτρητα που θα μπορούσαν να έχουν τα ταπεινά ελατήρια, να περιφέρουν τα δράματα τους γιατί αυτό έχει προσφέρει η συγκυρία, δείτε πόσους ακόλουθους έχει. Προσφέρθηκαν διαφημίσεις και σε άλλους που βάλανε το λιθαράκι τους όπως ο Μοθωναίος. Ανήκει κι αυτός στην ομάδα αυτών που είπαν το κάτι τις», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο Δημήτρης Μοθωναίος στη συνέχεια θέλησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματά μέσα από μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram.

«Τον Φεβρουάριο του 2021 παραχώρησα μία συνέντευξη αναφερόμενος στην κακοποίηση που βίωσα κατά τη διάρκεια της παιδικής, της εφηβικής και της ενήλικης ζωής μου. Ουδέποτε αναφέρθηκα καθ’ οποιονδήποτε τρόπο στον κύριο Λιγνάδη. Το γεγονός ότι ο ίδιος στη σημερινή του απολογία προέβαλε στη δική μου εξομολόγηση το εφαλτήριο των κατηγοριών που στοιχειοθετήθηκαν εναντίον του θα έπρεπε ίσως να μας προβληματίσει», ανέφερε αρχικά ο Δημήτρης Μοθωναίος.

Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στους ανθρώπους που βρέθηκαν στη ζωή του και στάθηκαν απέναντί του με καλή ή κακή πρόθεση, ακόμα και σε όσους προσπάθησαν να τον βλάψουν, τονίζοντας ότι ευγνωμονεί κάθε γνωριμία.

«Είμαι ευγνώμων για όλους τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, είτε στάθηκαν απέναντί μου με καλή, είτε με κακή πρόθεση, πολλώ δε μάλλον σε όσους αποπειράθηκαν και να με βλάψουν, καθώς όχι μόνο με έκαναν να πεισμώνω για επιβεβαίωση, αλλά το σημαντικότερο: μου έδωσαν την ευκαιρία να αναγεννηθώ, κατορθώνοντας να αγαπήσω ο ίδιος τον εαυτό μου και μου χάρισαν τη λυτρωτική συνειδητοποίηση πως έχω υπερήφανα επιβιώσει μέσα από αδιανόητο σκοτάδι και έχω οδηγηθεί κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, στον δρόμο του φωτός. Αυτός ήταν και ο μόνος λόγος που αποφάσισα να μιλήσω πριν ενάμιση χρόνο», είπε ο Δημήτρης Μοθωναίος.

«Η προσδοκία να δώσω -παραβλέποντας το ανυπολόγιστο κόστος της προσωπικής έκθεσης- κουράγιο και ελπίδα σε όσους έχουν βιώσει αντίστοιχο πόνο να περάσουν στην αντίπερα όχθη. Είμαι ευτυχής και ήρεμος και το ίδιο εύχομαι από καρδιάς σε όλους», κατέληξε στην ανάρτησή του ο ηθοποιός.

Λίγο αργότερα επανήλθε στα σχόλια αναφέροντας ότι αυτό το post θα σβηστεί μετά από 24 ώρες για «λόγους καθαριότητας». Σου θυμίζω σε αυτό το σημείο ότι αυτοί οι «λόγοι καθαριότητας» ήταν που είχε επικαλεστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης πριν αποχωρήσει από το Facebook, την περίοδο πριν οι καταγγελίες εναντίον του βγουν τελικά στο φως της δημοσιότητας.

Δημήτρης Μοθωναίος Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/motho_naios

Ο Δημήτρης Μοθωναίος μοιράστηκε για άλλη μια φορά την αλήθεια του και την ανάγκη του να βρίσκεται στο φως, να απομακρύνεται από το σκοτάδι από το οποίο επιβίωσε. Η αντίδραση στην ανάρτησή του μαρτυρά ότι ο Δημήτρης Μοθωναίος δεν είναι μόνος του σε αυτή τη σταθερή πορεία προς το φως. Ανάμεσα στα εκατοντάδες, γεμάτα καρδιές σχόλια ήταν κι αυτά των επώνυμων φίλων του, όπως η Τόνια Σωτηροπούλου, η Ρούλα Ρέβη και άλλοι.

Instagram.com/motho_naios

Instagram.com/motho_naios
Δημήτρης Μοθωναίος Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/motho_naios
Δημήτρης Μοθωναίος Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/motho_naios