ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αρκάς: Με ένα νέο σκίτσο για τις φωτιές είπε όλα όσα σκεφτόμαστε

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Με ένα νέο σκίτσο για τις μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίνε ακόμα ένα καλοκαίρι τη χώρα μας, είπε σήμερα «καλημέρα» ο Αρκάς στα social media.

Τις σκέψεις όλων μας, αποτυπώνει σε νέο του σκίτσο ο Αρκάς, με αφορμή τα νέα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα και πάλι στη χώρα. Αλεξανδρούπολη, Εύβοια, Ροδόπη, Καβάλα Κύθνος, Ασπρόπυργος και Πάρνηθα, δοκιμάζονται από καταστροφικές φωτιές με τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στο νέο του σκίτσο του λοιπόν, με φόντο τεράστιες φλόγες ο Αρκάς έγραψε: «Όχι, δεν θέλουμε να μάθουμε να ζούμε μ΄αυτό». 

Οι φωτιές εκκένωσαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τέταρτη ημέρα σήμερα, Τρίτη (22/08), η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, όπου το βράδυ ήταν εφιαλτικό, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν τεράστια μάχη προκειμένου να περιορίσουν την φωτιά. Λόγω της έκτασης που πήρε η φωτιά, εκκενώθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για προληπτικούς λόγους, καθώς οι πυκνοί καπνοί σκέπασαν την περιοχή και οι φλόγες βρέθηκαν σχεδόν στο προαύλιό του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ξημερώματα της Τρίτης (22/08), οι φλόγες πλησίασαν κυριολεκτικά τον περίβολο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης την ώρα που το προσωπικό με ασθενοφόρα προχωρούσε στην εκκένωσή του. Οι συγγενείς ασθενών είχαν κληθεί νωρίτερα να παραλάβουν τους ανθρώπους τους και να τους πάρουν στα σπίτια εφόσον ήταν δυνατή η έκδοση εξιτηρίου. Την ίδια ώρα δεκάδες ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο ferry boat «Αδαμάντιος Κοραής» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αναχώρησε λίγο μετά τις 11:00 για την Καβάλα. Στο νοσοκομείο Καβάλας, βρίσκονται επίσης 11 νεογνά από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Έγκυος γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπουλης μία 32χρονη γυναίκα γεννούσε το παιδί της σε ένα ασθενοφόρο. Τις συγκινητικές στιγμές της γέννησης του παιδιού διηγήθηκε η μαία που ήταν παρούσα στον τοκετό, στην εκπομπή ΣΚΑΪ news.

«Μας πήραν τηλέφωνο ότι έρχεται επίτοκος, γινόταν εκκένωση στο σπίτι όπου έμενε και της έσπασαν τα νερά στον δρόμο από τη Μάκρη για Αλεξανδρούπολη. Ο σύζυγός της είναι αστυνομικός οπότε δεν περίμεναν το ΕΚΑΒ και ήρθαν στο νοσοκομείο. Την πήραμε στο μαιευτήριο, ήταν δεδομένο ότι θα γεννήσει. Το πού ήταν το θέμα. Φύγαμε με το ασθενοφόρο για Διδυμότειχο. Πονούσε και είπαμε στο πλήρωμα να σταματήσουν στην άκρη του δρόμου και γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι», δήλωσε η μαία.

Πώς επηρεάζουν οι φωτιές την υγεία μας;

Οι επιπτώσεις που έχουν οι φωτιές στην υγεία μας, αν και όχι πάντα άμεσα αντιληπτές, είναι σοβαρές. Πιο τοξικός από την κανονική ατμοσφαιρική ρύπανση, ο καπνός της πυρκαγιάς μπορεί να παραμείνει στον αέρα για εβδομάδες και να ταξιδέψει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Σε εργαστηριακά πειράματα, μια δεδομένη ποσότητα καπνού από πυρκαγιά προκαλεί περισσότερη φλεγμονή και βλάβη στους ιστούς από την ίδια ποσότητα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει τον καπνό της πυρκαγιάς με υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών ανακοπών, αυξήσεις στις επισκέψεις στα επείγοντα για αναπνευστικές παθήσεις και εξασθενημένη άμυνα του ανοσοποιητικού. Οι πυρκαγιές έχουν επίσης συνδεθεί με ερεθισμό των ματιών και δερματικά προβλήματα.

Οι επιπτώσεις της έκθεσης μπορεί να επιμείνουν για χρόνια.

Η έκθεση στις πυρκαγιές κατά την εγκυμοσύνη έχει συσχετιστεί με απώλεια εγκυμοσύνης, χαμηλό βάρος γέννησης και πρόωρο τοκετό. Σχετική μελέτη βρήκε επίσης, μια σχέση μεταξύ της έκθεσης στις πυρκαγιές και της κυτταρικής βλάβης στους πλακούντες πρώτου και δεύτερου τριμήνου.