ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Γεωργούλης: Άρση ασυλίας αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Ο Άλεξης Γεωργούλης θα βρεθεί αντιμέτωπος με βαριά ποινικά αδικήματα μετά τις καταγγελίες που έγιναν εις βάρος του πριν από 3 χρόνια. Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε την Πέμπτη 1η Ιουνίου να προχωρήσει στην άρση ασυλίας του.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προχώρησε σε ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει μετά από αίτημα των βελγικών Αρχών, αφού ο Αλέξης Γεωργούλης είχε καταγγελθεί για βιασμό και σωματική κακοποίηση γυναίκας, πριν από 3 χρόνια.

Το αίτημα των βελγικών Αρχών είχε ανακοινώσει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola στις 17 Απριλίου 2023. Στις 30 Μαΐου η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου είχε ψηφίσει ομόφωνα υπέρ της άρσης ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη. Η ψηφοφορία της Ολομέλειας ήρθε να επικυρώσει αυτή την απόφαση.

«Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε από το δικαίωμα ακρόασης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του, καθώς και τη θέση του ίδιου, ο οποίος πολλάκις δήλωσε ότι επιθυμεί την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, διαβίβασε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την εγκριτική της απόφαση, προκειμένου αυτή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Σημειωτέον είναι ότι το Κοινοβούλιο μπορεί εύλογα να λάβει υπόψιν τη θέση του ευρωβουλευτή προκειμένου να αποφασίσει αν θα άρει ή όχι την ασυλία του και έτσι η θέση του κ. Γεωργούλη υπέρ της άρσης παίζει καταλυτικό ρόλο για την ταχύτερη πρόοδο της διαδικασίας», είχε δηλώσει σχετικά η συνήγορος του Αλέξη Γεωργούλη, Σταματία Μάλλα.

Η σχετική απόφαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων είχε συγκεντρώσει 18 ψήφους υπέρ της άρσης ασυλίας, καμία κατά, ενώ δεν σημειώθηκε και καμία αποχή.

Ο Αλέξης Γεωργούλης αναμένεται τώρα να κληθεί από τις βελγικές Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση καθώς και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας και να λάβει γνώση, ο ίδιος και η συνήγορός του, της δικογραφίας.

Σύμφωνα με το NEWS24/7, ο Αλέξης Γεωργούλης, σύμφωνα με το ποινικό σύστημα του Βελγίου, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.