ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Λιάνα Κανέλλη «εξερράγη» για την υπόθεση Γεωργούλη και έχει 1000 δίκια

Papadakis Press Σωτήρης Κυπραίος

Η υπόθεση που αφορά την καταγγελία εναντίον του Αλέξη Γεωργούλη από τη νομική σύμβουλό της Κομισιόν και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου είναι αδιαμφισβήτητα το ζήτημα των ημερών. Η πολιτική σκηνή, καθώς διανύουμε και προεκλογική περίοδο, έχει γίνει κατά το γνωστό κλισέ «ένα καζάνι που βράζει» και σε αυτό το καζάνι έχει έρθει κι έχει πέσει μέσα και η υπόθεση σεξουαλικής βίας που καταγγέλλει ότι έχει υποστεί μία γυναίκα από τον Αλέξη Γεωργούλη. Πάνω στην κουβέντα γι’ αυτό το ζήτημα ήταν που έκανε και μία εκρηκτική τοποθέτηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη.

Η μικροπολιτική με αφορμή έναν βιασμό είναι κάτι που ντροπιάζει σύσσωμο το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας. Το να γίνεται μία πράξη βίας που μία γυναίκα καταγγέλλει ότι υπέστη σημαία και παντιέρα για τα κόμματα για να μπορούν να κάνουν συγκρίσεις διαχείρισης άλλων βιασμών, ή για να αλληλοκατηγορηθούν πριν τις κάλπες για το τι γνώριζε ή δεν γνώριζε κάποιος, είναι κατάπτυστο. Η ενσυναίσθηση παραμένει μία έννοια μη καλλιεργημένη στην Ελλάδα. Θα τη βρεις όμως στην τοποθέτηση που έκανε η Λιάνα Καννέλη.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι την ιστορία το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι ότι θεοποιούμε τον θύτη γιατί τον έχουμε κάνει αφορμή να ξανανοίξουν όλες οι υποθέσεις βιασμών είτε είναι καταδικασμένοι είτε όχι οι θύτες. Κάνουμε τέτοια διαφήμιση στους βιαστές αυτή τη στιγμή, τους έχουμε κάνει ήρωες της επικαιρότητας», είπε αρχικά στους συνομιλητές της στην εκπομπή Πρόσωπο με Πρόσωπο του ΑΝΤ1, η Λιάνα Κανέλλη.

«Δεν σέβεται κανείς και δεν λυπάται κανένας αυτή τη γυναίκα, την όποια γυναίκα, σήμερα είναι αυτή, αύριο θα είναι κάποια άλλη, εύχομαι να μην υπάρξει άλλη, αποκλείεται θα υπάρξει και τις προηγούμενες που υφίστανται αυτήν την στιγμή… Την έχουμε κάνει κομματάκια, κουρελού, τη βάζουμε δίπλα από τον Λιγνάδη, τον Φούφουτο, το Μούμουτο, τον έναν και τον άλλον», τόνισε στη συνέχεια η Λιάνα Κανέλλη.

Θύματα βίας είτε σε αυτό το περιστατικό είτε σε άλλα ανοίγουν την τηλεόραση και βλέπουν από το πρωί μέχρι το βράδυ έναν καταγγελλόμενο για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση και ειδήσεις που αφορούν την ψυχολογική του κατάσταση, τις αντιδράσεις των συναδέλφων του και της οικογένειάς του, τους φίλους τους να μιλούν γι’ αυτόν. Θύματα βίας σε όποιο περιστατικό έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες trigger warnings για τα οποία κανείς δεν τους ενημερώνει. Και τα αφήνουμε αβοήθητα να τα βγάλουν πέρα γιατί «αυτή είναι η επικαιρότητα». «Αυτό πουλάει ως επικαιρότητα» θα έπρεπε να λέγαμε καλύτερα.

«Σας ικετεύω, σας παρακαλώ, ο βιασμός είναι η χειρότερη μορφή βίας, οι γυναίκες εξακολουθούν ακόμη και στον πολιτικό λόγο να αντιμετωπίζονται κι εκεί θα ψάξετε την μορφή βίας ως ασθενής τάξη», είπε έπειτα η Λιάνα Κανέλλη και αναφέρθηκε στις πατριαρχικές αντιλήψεις για τις γυναίκες που από τη μία χαρακτηρίζονται «αδύναμες» αλλά στις υποθέσεις σεξουαλικής φύσης κρίνονται «παντοδύναμες».

«Μόνοι σας λέτε, γυναίκες και παιδιά, ασθενής τάξη. Εκεί πάτε στις γυναίκες. Μία τάξη που τη βλέπεις ίσα με εσένα δεν την χαρακτηρίζεις ασθενή. Κι όταν πάτε στο σεξ εκεί γίνεται πυρ, γυνή και θάλασσα και ξαφνικά είναι η πιο δυνατή και είναι αυτή που σέρνει τα καράβια. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σοβαρευτείτε απέναντι στις γυναίκες. Και σεβαστείτε τες, είναι καταγγέλλουσα και είναι υπόλογος και ζητήθηκε η άρση της ασυλίας τους», είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΚΚΕ.

«Καλά κάνατε και τον διαγράψατε. Αργήσατε δεν αργήσατε είναι παντελώς αδιάφορο, αυτή που δεν κατάφερε να κάνει αυτό που ήθελε ήταν η γυναίκα, η οποία δεν μπόρεσε να το πάει δικαστικά, όπως ήθελε και την πήραμε και την κάναμε πατσαβούρα. Μπορούμε να αλλάξουμε συζήτηση Νίκο; Σε ικετεύω», κατέληξε στην τοποθέτησή της η Λιάνα Κανέλλη απευθυνόμενη στον παρουσιαστή Νίκο Χατζηνικολάου.

Έχουν γραφτεί γραμμές και γραμμές γι’ αυτή την υπόθεση και σίγουρα θα γραφτούν και άλλες. Αλλά αν ψάχνεις κάπου να βρεις την ουσία αυτή ειπώθηκε ήδη, από τη Λιάνα Κανέλλη. Μπορούμε να αλλάξουμε θέμα συζήτησης; Σας ικετεύω.