CELEBRITIES

To photoshop της «διαδηλώτριας» Kendall Jenner, η απάντησή της και οι «αμαρτίες» του παρελθόντος

Invision/AP Vianney Le Caer

Το κίνημα Black Lives Matter συνεχίζει να συγκλονίζει από άκρη σε άκρη τις ΗΠΑ. Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού George Floyd από έναν λευκό αστυνομικό ήρθε να προστεθεί στην λίστα των θυμάτων του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στην Αμερική. Ήρθε για να βγάλει και τους Αμερικανούς στους δρόμους παρά τις απειλές που δέχονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, παρά την απειλή του κορονοϊού πάνω από τα κεφάλια τους. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται και πολύ διάσημοι που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο κίνημα. Ένας από αυτούς είναι για παράδειγμα ο Kanye West, ή οι «δικοί μας» αδερφοί Αντετοκούνμπο. Μία από αυτούς δεν είναι η Kendall Jenner όπως αποδείχτηκε.

Μία φωτογραφία της Kendall Jenner έκανε τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτή η Kendall Jenner φορώντας μια μαύρη μάσκα κρατούσε ένα χαρτόνι που έγραφε “Black Lives Matter” και έμοιαζε σαν να είχε συμμετοχή σε μια από τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν με το αίτημα της δικαιοσύνης για τον George Floyd. Οι χρήστες του Twitter γρήγορα παρατήρησαν πως στην φωτογραφία εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει η σκιά του πλακάτ, υπήρχε κενό. Σύντομα με διάφορα tweets οι χρήστες του μέσου ξεκίνησαν να κατηγορούν την Kendall Jenner ότι έκανε photoshop στη φωτογραφία της.

«Ξέρω ότι το να είναι δύσκολο να είσαι διάσημος και να πρέπει να δείξεις την υποστήριξή σου. Αλλά αντί να ξοδεύεις χρόνο να κάνεις photoshop στη φωτογραφία σου, θα μπορούσες να υπογράψεις μια αίτηση ή να κάνεις ένα video για να μιλήσεις για το φρικιαστικό αυτό γεγονός και να μας πεις ποιους οργανισμούς να υποστηρίξουμε», έγραψε κάποιος στο Twitter. «Μπορούμε να ακυρώσουμε όλους τους celebrities τώρα;» έγραψε κάποιος άλλος.

«Από τη σκιά σου λείπει η σκιά του πλακάτ σου. Το photoshop στα καλύτερά του. Βαριούνται να διαμαρτυρηθούν τόσο που στην πραγματικότητα», σχολίασε ακόμα πιο σκληρά κάποιος ακόμα.

Η απάντηση της Kendall Jenner

Κάπως έτσι η Kendall Jenner αποφάσισε να τους απαντήσει και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. «Αυτό το έκανε photoshop κάποιος άλλος. Δεν το ανάρτησα εγώ», σημείωσε η Kendall Jenner και η αλήθεια είναι πως η κριτική που της έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν άδικη. Η ίδια άλλωστε, παρόλο που δεν έχει εμφανιστεί ακόμα σε κάποια πορεία του κινήματος, έχει δηλώσει τη στήριξή της προς τους σκοπούς του Black Lives Matter.

«Έχω σκεφτεί πολύ τις προηγούμενες ημέρες και η καρδιά μου είναι πολύ βαριά. Είμαι θυμωμένη και πληγωμένη όπως τόσοι πολλοί. Προσωπικά δεν θα καταλάβω ποτέ τον φόβο και τον πόνο που ζει η μαύρη κοινότητα καθημερινά. Αλλά ξέρω ότι κανείς δεν πρέπει να ζει σε μόνιμο φόβο», είπε μεταξύ άλλων μέσω Instagram η Kendall Jenner. «Αναγνωρίζω το προνόμιο του να είμαι λευκή και υπόσχομαι να συνεχίσω να εκπαιδεύω τον εαυτό μου στο πώς μπορώ να βοηθήσω» συμπλήρωσε ενώ επεσήμανε ότι είναι ο καιρός οι Αμερικανοί να ψηφίσουν ώστε να αναλάβουν τα αξιώματα στη χώρα οι κατάλληλοι άνθρωποι.

H διαφήμιση του 2017 που ήρθε στην επιφάνεια

Και μπορεί να ξεκαθάρισε τη θέση της, αλλά δεν καλύφθηκαν όλοι από τη στάση της Kendall Jenner. Ένα παλιό ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο διαφημιστικό που είχε κάνει το μοντέλο για την Pepsi, ήρθε ξανά στην επιφάνεια. Το διαφημιστικό ήταν του 2017, αλλά η κριτική που της ασκήθηκε γι’ αυτό ήταν φρέσκια. Παρακάτω βλέπεις τη διαφήμιση του 2017.

Στο διαφημιστικό η Kendall Jenner υποτίθεται ότι συμμετέχει σε μία διαδήλωση και για να ηρεμήσει τα πνεύματα με την αστυνομία, προσφέρει στα όργανα της τάξεως το αναψυκτικό. Η διαφήμιση είχε δεχτεί από τότε τόσο σκληρή κριτική για τη χρησιμοποίηση των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πορείες διαμαρτυριών για εμπορικούς σκοπούς, που η εταιρεία την είχε αποσύρει.

«Μήπως να έδινες ένα αναψυκτικό στους μπάτσους» έγραψε ένας χρήστης του Twitter αφού η Kendall Jenner έδωσε την εξήγησή της. «Σε καταλαβαίνουμε αλλά σε παρακαλώ δώσε στους αστυνομικούς ένα αναψυκτικό να τελειώνουμε», πρόσθεσε κάποιος άλλος. Η αδικία συνεχίστηκε, αλλά έτσι είναι με τις επιλογές των διασήμων όσο νεαροί κι αν είναι όταν τις κάνουν. Ξεχνιούνται δύσκολα. Ανασύρονται σε κάθε ευκαιρία.