CELEBRITIES

Η Meghan Markle σχολίασε τη δολοφονία του George Floyd και είπε τη μεγαλύτερη αλήθεια

AP Photo Kirsty Wigglesworth, Pool)

Ενώ η δολοφονία του George Floyd από τον λευκό αστυνομικό της Minneapolis, Derek Chauvin, συνεχίζει να συγκλονίζει τις ΗΠΑ και τον κόσμο, η Meghan Markle αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της και να μιλήσει για το ζήτημα. Ως μιγάδα η ίδια και δημόσιο πρόσωπο με μεγάλη επιρροή, ήταν πολλοί εκείνοι που περίμεναν να το κάνει, δηλώνοντας την υποστήριξή της στους σκοπούς του κινήματος Black Lives Matter. Και δεν τους απογοήτευσε.

Με έναν γεμάτο συναίσθημα λόγο η Meghan Markle μίλησε για όσα συμβαίνουν μέσα από ένα video το οποίο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο περιοδικό “Essence” το κοινό του οποίο αποτελούν κυρίως Αφροαμερικανές. Έκτοτε έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου. Όπως εξήγησε η Meghan Markle, ο λόγος που όλες τις προηγούμενες ημέρες σιωπούσε ήταν το γεγονός ότι είχε άγχος για το τι θα πει. Το ξεπέρασε, συνειδητοποιώντας τη μεγαλύτερη αλήθεια σε υποθέσεις σαν αυτή.

«Δεν ήμουν σίγουρη για το τι να σας πω. Ήθελα να πω το σωστό και μετά φοβόμουν πολύ ότι αυτό που θα έλεγα θα απομονωνόταν. Και μετά κατάλαβα ότι το μόνο λάθος πράγμα που θα μπορούσα να πω είναι το να μην πω τίποτα» είπε η Meghan Markle στο video που δημιουργήθηκε για την αποφοίτηση των μαθητριών του σχολείου Immaculate Heart High School, στο οποίο φοίτησε και η ίδια. Κι αυτό από μόνο του είναι η μεγαλύτερη αλήθεια που μπορείς να πεις για το ζήτημα του ρατσισμού. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός.

Το μήνυμά της ήρθε σε μία περίοδο που πλέον οι διαδηλώσεις για τον φόνο του 46χρονου από τον αστυνομικό που επί 9 σχεδόν λεπτά γονάτιζε πιέζοντας τον λαιμό του, έχουν πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η Meghan Markle και η ατέλειωτη λίστα θυμάτων αστυνομικής βίας και ρατσισμού

Η 38χρονη Meghan Markle μιλώντας για τη ζωή του George Floyd, αναφέρθηκε και σε άλλα πρόσωπα της μαύρης κοινότητας που έχουν σκοτωθεί από τα χέρια αστυνομικών στις ΗΠΑ τα τελευταία πολλά χρόνια. «H ζωή του George Floyd μετρούσε και η ζωή της Breonna Taylor μετρούσε και η ζωή του Philando Castile μετρούσε και αυτή του Tamir Rice μετρούσε» είπε μεταξύ άλλων ονομαστικών αναφορών.

Βουρκωμένη μίλησε στις μαθήτριες του σχολείου θηλέων του Los Angeles, για την εποχή που ήταν 15 ετών και έκανε εθελοντική εργασία. «Πάντα να θυμάσαι να βάζεις τις ανάγκες των άλλων πάνω από τους φόβους σου» της είχε πει εκείνη την εποχή μια δασκάλα της. Ένα ρητό που έμεινε για πάντα στο μυαλό της, όπως είπε. «Το σκεφτόμουν πολύ αυτή την περασμένη εβδομάδα» σημείωσε και ζήτησε συγγνώμη από τις 18χρονες αποφοίτους.

Η συγγνώμη της Meghan στις μαθήτριες του σχολείου της

«Πρώτα από όλα θα σας πω συγγνώμη. Λυπάμαι πολύ που πρέπει να μεγαλώνετε σε έναν κόσμο που αυτή η κατάσταση εξακολουθεί να ισχύει», είπε η Meghan Markle. Τους κάλεσε να δουν αυτή την κατάσταση ως την αρχή της στιγμής που θα κληθούν κι αυτοί να συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της κοινωνίας. «Ξέρω ότι πολλοί θα πουν “μα πόσες φορές πρέπει να χτίσουμε τα πράγματα;” αλλά ξέρετε κάτι; Θα χτίζουμε και θα ξαναχτίζουμε και θα ξαναχτίζουμε μέχρι το οικοδόμημα να ξαναχτιστεί. Γιάτι αν τα θεμέλια είναι σπασμένα τότε είμαστε κι εμείς», είπε η Meghan Markle.

Η ίδια απευθυνόμενη στις μαθήτριες σημείωσε ότι ξέρει πώς θα ζήσουν με ενσυναίσθηση και με αγάπη. «Θα έχετε ενσυναίσθηση για εκείνους που δεν βλέπουν τον κόσμο από το ίδιο πρίσμα με το οποίο τον βλέπετε εσείς. Με το διαφορετικό, ζωντανό και ανοιχτό μυαλό που ξέρω ότι σας πρόσφεραν τα μαθήματα σας στο σχολείο Immaculate Heart, ξέρω ότι γνωρίζετε ήδη ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αναμνήσεις της από τις εξεγέρσεις στο Los Angeles και η ανάγκη για καλύτερους ηγέτες

Η ίδια αναφέρθηκε στις εμπειρίες της από την εξέγερση στο Los Angeles το 1992, μια εξέγερση που ξεκίνησε μετά τον ξυλοδαρμό του Rodney King από αστυνομικούς. «Θυμάμαι την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το ότι βιαζόμουν να γυρίσω σπίτι και στο δρόμο έβλεπα την στάχτη να πέφτει από τον ουρανό και μύριζα τον καπνό και τον έβλεπα να βγαίνει από τα κτίρια», είπε η Meghan Markle. Η ίδια αναφέρθηκε στο Los Angeles ως την πόλη της καθώς έχει μετακομίσει πλέον εκεί μαζί με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Harry και τον γιο τους Archie.

«Βλέπουμε τους ανθρώπους να στέκονται ο ένας δίπλα στον άλλο, αλληλέγγυοι, βλέπουμε κοινότητες να ενώνονται και να ανελίσσονται. Κι εσείς θα είστε μέρος αυτού του κινήματος», κατέληξε η Meghan Markle. Και άφησε και μια σπόντα για την ηγεσία των ΗΠΑ (Donald Trump ακούς;). «Να ξέρετε ότι σας υποστηρίζω, είμαι εξαιρετικά υπερήφανοι για εσάς και σας λέω συγχαρητήρια σήμερα, στην αρχή της επίδρασης που θα έχετε στον κόσμο ως οι ηγέτιδες που τόσο βαθιά λαχταρούμε να έχουμε. Συγχαρητήρια κυρίες μου και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων», είπε και υποκλινόμαστε.