CELEBRITIES

Τελικά τι έχει συμβεί με την Jennifer Lopez, τη Shakira και το Super Bowl;

@2022 Gregory Payan/AP Images

Μήπως ψάχνουμε για catfights εκεί που δεν βρίσκεται κανένα; Μήπως «ψοφάμε» να επιβεβαιώνουμε πάντα ότι οι γυναίκες είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους και υποτιμούν η μία την άλλη; Μήπως πίσω από το υπερθέαμα του ημιχρόνου του Super Βowl του 2020 υπήρχαν όντως δύο γυναίκες που δεν πολυτρελαίνονταν με τη συνεργασία τους; Η μήπως η Jennifer Lopez δεν είχε κανένα πρόβλημα με τη Shakira, αλλά με τις επιλογές των διοργανωτών;

Το νέο ντοκιμαντέρ Halftime, που βάζει στο επίκεντρο το show του Super Bowl μέσα από την οπτική της Jennifer Lopez, την έχει βάλει στο στόχαστρο της κριτικής για την ατάκα της ότι η σύμπραξή της με τη Shakira είναι «η χειρότερη ιδέα στον κόσμο». Ακόμα περίσσότερη κριτική αντιμετωπίζει με μία ατάκα της στο ντοκιμαντέρ την οποία οι χρήστες των social media ερμήνευσαν ως προσβλητική για τον χορό της κοιλιάς στον οποίο επιδίδεται η Shakira από την αρχή της καριέρας της. Αυτό που αποφεύγουν να δουν, είναι ότι η Shakira δεν ήταν ποτέ ο στόχος των σχολίων της Jennifer Lopez. Οι διοργανωτές του show ήταν που την έκαναν να «βγαίνει από τα ρούχα της» ξανά και ξανά.

Η πρόταση του NFL στην Jennifer Lopez και τη Shakira να συμμετέχουν στο Super Bowl, ήταν ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δύο καλλιτέχνιδες με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική (η JLO είναι Αμερικανίδα και Πουερτορικανή, ενώ η Shakira Κολομβιανή και Λιβανέζα) συνεργάστηκαν ως headliners του show του ημιχρόνου.

Είχαν 6 λεπτά στη διάθεσή τους και τα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο για να παρουσιάσουν ένα show που το κοινό υποδέχτηκε θερμά, ενώ κατάφεραν να χωρέσουν σε αυτό αναφορές στην καταγωγή τους με ευφυή τρόπο. Το ντοκιμαντέρ μάς δείχνει όλα τα εμπόδια που έπρεπε να ξεπεράσουν για να το καταφέρουν αυτό.

Ο λόγος που η Jennifer Lopez χαρακτήρισε την ιδέα να μοιραστεί τη σκηνή με τη Shakira για το συγκεκριμένο show, ως «τη χειρότερη στον κόσμο» ήταν το γεγονός ότι ενώ το NFL ήθελε δύο headliners δεν φρόντισε ο χρόνος του show να είναι μεγαλύτερος, ώστε η κάθε μία να έχει αρκετό χρόνο να λάμψει στη σκηνή. H Beyonce ή ο The Weeknd είχαν εξασφαλίσει ακόμα και 14 λεπτά για τις εμφανίσεις τους στο Super Bowl, και η Jennifer Lopez πληγώθηκε από το γεγονός ότι στις πρώτες γυναίκες με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική στο Super Bowl δόθηκαν από 6 λεπτά για τις εμφανίσεις τους.

«Πρέπει να τραγουδήσουμε το μήνυμά μας»

«Έχουμε 30 δευτερόλεπτα για ένα τραγούδι κι αν σταματήσουμε λίγο, αυτό ήταν, έχουμε 5 λεπτά στη διάθεσή μας. Αλλά θα πρέπει να πούμε συγκεκριμένα τραγούδια. Πρέπει να έχουμε τις τραγουδιστικές μας στιγμές. Δεν θα είναι show γ@@@@@@@ χορού. Πρέπει να τραγουδήσουμε το μήνυμά μας», ακούγεται να λέει στο ντοκιμαντέρ η Jennifer Lopez. Σε αυτό το απόσπασμα είναι που καταλήγει στο «Είναι η χειρότερη ιδέα στον κόσμο να έχεις δύο ανθρώπους στο Super Bowl».

Στο ντοκιμαντέρ γίνεται εμφανές ότι η Jennifer Lopez ήθελε να δώσει κι ένα πολιτικό μήνυμα μέσα από το Super Bowl. Το έκανε με την κόρη της, Emme να εμφανίζεται στη σκηνή, περιστοιχισμένη από παιδιά που κάθονταν μέσα σε σφαιρικά «κλουβιά». Η Emme τραγούδησε το Let’s Get Loud και σε λίγη ώρα βρέθηκε στη σκηνή και η μητέρα της, φορώντας μία κάπα που έχει από τη μία πλευρά τη σημαία του Πουέρτο Ρίκο και από την άλλη αυτή των ΗΠΑ. Μαζί τραγούδησαν και το Born in the USA, του Bruce Springsteen, κλείνοντας την κοινή τους εμφάνιση.

H κόρη της Jennifer Lopez, Emme Maribel Muñiz, στη σκηνή του Super Bowl του 2020. / @2022 Tyler Kaufman/AP Images
H κόρη της Jennifer Lopez, Emme Maribel Muñiz, στη σκηνή του Super Bowl του 2020.

Την εποχή εκείνη, το κοινό συνέδεσε την εικόνα των κλουβιών με αυτή των παιδιών των μεταναστών που βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Και τόσο η Jennifer Lopez όσο και η Shakira δέχτηκαν θερμά σχόλια που συμπεριέλαβαν αυτή την αναφορά στο show τους. Όπως μαθαίνουμε μέσα από το ντοκιμαντέρ Halftime, ήταν η Jennifer Lopez που επέμεινε για ένα «ουσιαστικό μήνυμα» στην εμφάνισή τους, κόντρα στους δισταγμούς του NFL.

«Είμαστε εδώ κάθε μέρα για να το κάνουμε να δουλέψει αυτό και κάθε μέρα κάποιος μου δίνει αρνητική ενέργεια λέγοντας “Ω, δεν γίνεται να το κάνουμε αυτό ή δεν μπορούμε να κάνουμε το άλλο”», ακούγεται να λέει στον παραγωγό Ricky Kirshner. «Είναι μία τόσο μεγάλη σκηνή, ένα τόσο σημαντικό show και είναι εφιάλτης από όταν ξεκίνησε», προσθέτει.

Jennifer Lopez Shakira @2022 Gregory Payan/AP Images

Η δήλωση της Jennifer Lopez για τον χορό της κοιλιάς που πολλοί ερμήνευσαν ως υποτίμηση της Shakira

«Προσπαθώ να σου δώσω κάτι ουσιαστικό, όχι απλά εμάς εκεί έξω να κουνάμε τους γ@@@@@@@@@ κ@@@@@ μας και να κάνουμε γ@@@@@@@ χορό της κοιλιάς. Θέλω κάτι πραγματικό. Θέλω κάτι που θα κάνει μία δήλωση, που θα λέει ότι ανήκουμε εδώ και έχουμε κάτι να δώσουμε», λέει έξω φρενών στη συνέχεια του τηλεφωνήματος.

Κι εκεί ήταν που οι χρήστες των social media άρχισαν και πάλι να αντιδρούν, καθώς θεώρησαν ότι η Jennifer Lopez υποτιμά την τέχνη του χορού της κοιλιάς της Shakira, αλλά και την πολιτισμική του αξία που είναι μεγάλη στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο χορός της κοιλιάς θεωρείται ότι προέρχεται από την αρχαία Αίγυπτο κι έχει μεγάλη σημασία στην παράδοση των χωρών της Μέσης Ανατολής. Η Shakira είναι γνωστή για τις ικανότητές της σε αυτό το είδους χορού που την ενώνει με τις ρίζες του Λιβανέζου πατέρα της.

«Στο νέο ντοκιμαντέρ η JLo, συνέκρινε τον χορό της κοιλιάς με το απλό κούνημα του κ@@@@. Λέει ότι αυτός ο τύπος χορού που έχει η Shakira να προσφέρει δεν ήταν αρκετά σχετικός πολιτιστικά για να προβληθεί στη σκηνή. Αυτό έρχεται αφού είπε ότι δεν είναι χαρούμενη που μοιράζεται τη σκηνή μαζί της. Μαρτυρά πικρία και είναι λάθος», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. Άλλοι την κατηγόρησαν ότι ακολουθεί μία εθνοκεντρική φιλοσοφία και πιστεύει ότι η κουλτούρα του δικού της λαού είναι ανώτερη από αυτή των άλλων.

Ωστόσο, άλλοι παρατήρησαν ότι δεν εξαιρεί τον εαυτό της από την φράση της. «Όταν λέει κουνάμε τον κ@@@ μας, αναφέρεται στον εαυτό της. Δεν είπε τίποτα κακό για τη Shakira», έγραψε κάποιος. «Γι’ αυτό είπε ότι μαζί είχαν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από ένα ακόμα show στο Super Bowl», επεσήμανε κάποιος ακόμα.

Μπορεί να μην το είπε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά το ντοκιμαντέρ δείχνει ξεκάθαρα ότι η Jennifer Lopez έπρεπε να δίνει τη μία μάχη μετά την άλλη για να καταλήξει να κάνει ένα show που θα είχε σημασία και θα συμπεριλάμβανε όχι μόνο αναφορές στην καταγωγή των δύο καλλιτέχνιδων, αλλά και τη σημαντική σύνδεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2020 στο μεταναστευτικό των ΗΠΑ.

Και δείχνει και κάτι ακόμα αν και με άλλη αφορμή στο ντοκιμαντέρ. Όταν κάποια στιγμή ο Ben Affleck τη ρωτά για τη σκληρότητα του Τύπου απέναντί της στο ξεκίνημα της καριέρας της και πώς τη βίωσε, η Jennifer Lopez του απαντά: «Είμαι Λατίνα, είμαι γυναίκα, το περίμενα αυτό».

Κι ίσως αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στο πώς την αντιμετώπισαν κάποιοι στα social media. Με το στερεότυπο που θέλει τις γυναίκες να είναι ανταγωνιστικές, να μπλέκουν σε catfights και να μη θέλουν να μοιραστούν καμία δουλειά, καμία σκηνή, καμία επιτυχία. Μόνο που η Jennifer Lopez και η Shakira, τα μοιράστηκαν όλα αυτά. Και απωθεώθηκαν όπως τους άξιζε.