CELEBRITIES

Σταμάτης Φασουλής: Οι άγνωστες ιστορίες για τη Μελίνα Μερκούρη, ο Χορν, οι παρέες και τα 15 χρόνια χαρτοπαιξίας

Στην εκπομπή “The 2Night Show” την Πέμπτη 18 Ιουνίου, βρέθηκε καλεσμένος ο Σταμάτης Φασουλής. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και κριτής του “Just The 2 Of Us” μίλησε για την επιλογή του να βρίσκεται στο show του Open, την καραντίνα και το παρελθόν του. Ένα παρελθόν γεμάτο από σπουδαίες παρέες και ανθρώπους της τέχνης που συναναστράφηκε.

Ο Σταμάτης Φασουλής μίλησε μεταξύ άλλων για την συναναστροφή που τον επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλη, αυτή με τον Δημήτρη Χορν με τον οποίο έπαιξε για έναν χρόνο στο θέατρο και παράλληλα απέκτησαν φιλική σχέση. Ο Δημήτρης Χορν ήταν άλλωστε μέλος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου στο οποίο πέρασε και σπούδασε υποκριτική ο Σταμάτης Φασουλής. Η γνωριμία τους που είχε ξεκινήσει από νωρίς στη ζωή του ηθοποιού και σκηνοθέτη, συνεχίστηκε όταν βρέθηκαν μαζί επαγγελματικά στο θέατρο.

Ο Δημήτρης Χορν και η προσωπική του επιθεώρηση

«Έπαιζα μαζί του έναν χρόνο. Με επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλον στη ζωή μου», σημείωσε για τον Δημήτρη Χορν ο Σταμάτης Φασουλής. «Είχα την τύχη όχι μόνο να παίζω μαζί του αλλά κάθε βράδυ με δυο τρεις άλλους, τον Μοσχίδη, τη Ντόρα Σιμωπούλου, ενίοτε και τη Ζωρζ Σαρρή να πηγαίνουμε σπίτι του από τις 12. Οι άλλοι έφευγαν κατά τις 4.30 εγώ έφευγα 7. Είχα μαγευτεί από τον τρόπο που αφηγείται από τον τρόπο που αφηγείται από τον τρόπο που παρίστανε. Είχε κάνει μια ολόκληρη επιθεώρηση μόνος του, την οποία όταν την έπαιζε δεν μπορείς να φανταστείς. Την έλεγε αρ@@@@@ και βιολέτες. Είχε κάνει την έναρξη την οποία χόρευε μόνος του, τα τραγούδια, τα πάντα. Ήταν το πιο ωραίο πράγμα που έχω δει στη ζωή μου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Πάντα ήταν πολύ σκληρός με τον εαυτό μου. “Μα δεν με έχεις εκεί;” μου έλεγε. “Όχι” του απαντούσα. “Καλύτερα. Έπρεπε να υπάρχει απο πάνω ένα σπαγγόνι με κουβάδες από σκατά και σε κάθε ατάκα να μου πέφτει ένας”, έλεγε. Το είχε αυτό ίσως για να μπορεί να είναι σκληρός με τους άλλους. Με έχει επηρεάσει τόσο πολύ», είπε ο Σταμάτης Φασουλής και μοιράστηκε ακόμα μία ιστορία για εκείνον από μία πρόβα τους. «Ήταν κάτω η γυναίκα του θεατρώνη, που ήταν πολύ νεότερη από τον θεατρώνη, και μάλλον ήταν παντρεμένη με τον θεατρώνη για άλλους λόγους. Δεν έλεγε τίποτα ο Τάκης, δεν ενοχλούσε κι αυτή καθόταν πίσω. Ώσπου σε ένα διάλειμμα ήρθε εκείνη και του είπε “Τάκη ξέρεις νομίζω αυτή την ατάκα πρέπει να την πεις…” και τη διέκοψε και της είπε “Αχ αγάπη μου, μου φέρνεις έναν καφέ;”. Ήταν η μόνη φορά που τον είδα να στέκεται σε ένα ύψος», σημείωσε.

Σταμάτης Φασουλής: «Η Μελίνα όποιον έβλεπε τον φίλαγε στο στόμα»

Ο Σταμάτης Φασουλής μοιράστηκε ιστορίες και από τη γνωριμία του με τη Μελίνα Μερκούρη. «Η Μελίνα όποιον έβλεπε τον φίλαγε στο στόμα. Από την πλύστρα μέχρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» σχολίασε ο Σταμάτης Φασουλής όταν ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τον ρώτησε αν όλες αυτές οι γνωριμίες τον έχουν κάνει ποτέ να πει ότι δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τους νεότερους. «Μάλλον αυτά τα πράγματα με πλούτισαν και δεν με έκαναν μίζερο. Αυτοί μου το έμαθαν. Όταν μου λένε “Μα πώς συνδιαλέγεσαι με αυτόν;” το βρίσκω φασιστικό. Αυτόν τον διαχωρισμό. Ότι θα συνδιαλέγομαι μόνο με τους έξυπνους, τους ψηλούς, τους πνευματικούς. Τι πράγματα είναι αυτά; Ότι δηλαδή έχω μια θέση ανώτερη;», σημείωσε ο Σταμάτης Φασουλής.

«Πηγαίναμε κάπου και συναντούσε μια γυναίκα που της μίλαγε. Έπρεπε να βιαστούμε και της έλεγαν “Μελίνα, έλα” κι εκείνη απαντούσε: “Στάσου ένα λεπτό, μιλάω”. Τι έλεγε με αυτή τη γυναίκα, μια ώρα στο Ληγουριό για παράδειγμα; Κανείς δεν ήξερε αλλά μίλαγε», τόνισε ο σκηνοθέτης.

Η παρέα της μπιρίμπας και οι εθισμοί

Οι μεγάλες καλλιτεχνικές παρέες ήταν πάντα μέρος της ζωής του Σταμάτη Φασουλή που ήταν ένα από τα μέλη του Ελεύθερου Θεάτρου και αργότερα ιδρυτικό μέλος και της Ελέυθερης Σκηνής που γέμισε με επιθεωρήσεις το Άλσος Παγκρατίου και έγραψε τη δική της ιστορία στο θέατρο. Ο ίδιος ωστόσο, αναφέρθηκε σε μία άλλη παρέα, εκείνη με την οποία έπαιζε κάθε βράδυ μπιρίμπα για χρόνια. «Είμαστε μια μεγάλη παρέα που παίζαμε μπιρίμπα. Ήταν ο Φέρτης, ο Κούρκουλος, η γυναίκα του, ο Διαγόρας Χρονόπουλος και η Ελένη Κούρκουλα. Παίζαμε στο σπίτι μου αλλά παίζαμε και στο σπίτι της Καρέζη με τον Μίμη Κουγιουμτζή, τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Ανδρέα Μικρούτσικο παιδάκι ακόμα τότε. Μιλάω για το 1980, 1981», σημείωσε ο Σταμάτης Φασουλής.

Όπως είπε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης τα χαρτιά ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ημέρας του για περίπου 15 χρόνια. «Έπαιζα πολύ χαρτιά. Για δεκαπέντε χρόνια έπαιζα πάρα πολύ. Έπαιζα πόκα κάθε μέρα αλλά αυτό στα μακρινά χρόνια επί των δεινοσαύρων εποχή. Σταμάτησα χωρίς λόγο, όπως σταμάτησα και το ποτό. Για δέκα χρόνια έπινα πάρα πολύ και σταμάτησα χωρίς να το καταλάβω και χωρίς να το προσπαθήσω», τόνισε ο Σταμάτης Φασουλής.

Σταμάτης Φασουλής: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου είπα πως κάπου δεν αξίζει το θέατρο»

Όπως εξομολογήθηκε έχει πάει μόνο μία φορά σε ψυχολόγο τον οποίο έκοψε μετά από λίγες συνεδρίες. Ο ίδιος μίλησε και για τον πατέρα του, ο οποίος ήθελε να γίνει καπετάνιος, ωστόσο τον παρακολούθησε στο θέατρο. Ο Σταμάτης Φασουλής σημείωσε ότι δεν του είπε ποτέ ότι θέλει να γίνει ηθοποιός και του το είπε η μητέρα του. Μάλιστα ο Σταμάτης Φασουλής, αποκάλυψε ένα περιστατικό από την ημέρα που πέθανε ο πατέρας του. «Όταν πέθανε ο πατέρας μου, το μπαλκόνι τους έβλεπε το Σμαρούλα όπου έπαιζα τότε και πέθανε την Κυριακή το μεσημέιρ και γω είχα δυο παραστάσεις. Έπαιζα, βέβαια, και η μητέρα μου με άκουγε να παίζω και να γελάω από το μπαλκόνι ενώ ο πατέρας μου ήταν νεκρός. Εκείνο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι εγώ είχα το πένθος μου, έπαιζα εντελώς μηχανικά και τα γέλια ήταν ίδια», είπε ο Σταμάτης Φασουλής.

«Λέω τότε πως κάπου δεν αξίζει το θέατρο. Αν ο ψυχισμός δεν επηρεάζει καθόλου και η τεχνική υπερέχει αυτού και μόνο με την τεχνική, την εξωτερική ηχητική μπάντα δηλαδή του ρόλου και την εξωτερική κίνηση, χωρίς μέσα τίποτα να μετέχει, έχεις τα ίδια αποτελέσματα, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανίας» σημείωσε, στη συνέχεια, ο δημοφιλής καλλιτέχνης. Κάτι δεν πάει καλά. Κάτι, αυτό που λέμε, δεν το αισθάνθηκα. Εγώ αισθανόμουν το πένθος της ζωής μου και από κάτω γελάγαν σαν τρελοί όπως και κάθε βράδυ σε αυτό το νούμερο» συμπλήρωσε.

Όσο για το αν ο ίδιος θέλησε ποτέ να κάνει ένα παιδί ο Σταμάτης Φασουλής απάντησε: «Το φοβάμαι πάρα πολύ. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μου να γίνω γονιός. Φοβάμαι την ευθύνη». «Είμαι δειλός άνθρωπος. Στα βασικά είμαι δειλός. Εκτός και αν πρόκειται για την Τέχνη. Στη ζωή δεν έχω τόλμη. Αναίδεια πολλές φορές φορές από αντίδραση αλλά ουσιαστική τόλμη δεν διακρίνω στον εαυτό μου», συμπλήρωσε.

Η απόφαση να συμμετέχει στο J2OU

Για την παρουσία του στο Just The 2 Of Us του Open ο Σταμάτης Φασουλής σημείωσε: «Πρώτον περνάω πάρα πολύ καλά. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή. Δεύτερον, είναι ένα αντικείμενο που ξέρω. Και τρίτον είναι και οικονομικοί λόγοι. Δεν θα το έκανα αν δεν πληρωνόμουν όπως δεν παίζω και θέατρο αν δεν πληρώνομαι». Όπως είπε ο ίδιος η μόνη περιουσία που έχει κάνει από την δουλειά του είναι «Ένα διαμέρισμα 82 τ.μ. κι ένα αυτοκίνητο του ’94».

«Δεν έχω κάνει πάρτι στη ζωή μου ποτέ. Πέρασα όμως καλά. Έκανα δύο ταξίδια τον χρόνο, έβλεπα παραστάσεις για επαγγελματικούς λόγους. Αλλά ήθελα να καλοπερνάω αυτές τις 4-5 μέρες», σημείωσε και διευκρίνισε ότι όταν κανείς ασχολείται με την θεατρική παραγωγή, μπορεί να χάσει χρήματα. «Το Χορν μου κόστισε πολύ. Κάποια στιγμή βρέθηκα να είμαι μέσα πάρα πολύ αλλά όταν κάνεις το κέφι σου μπαίνεις μέσα. Δεν πειράζει», είπε χαρακτηριστικά.