OPINIONS

Το “Just The 2 Of Us” είναι το trash της εποχής μας

Instagram.com/j2ou_gr

«Ήθελα να ξερα δεν ντρέπεσαι», που έλεγε και η Λέιντι, όταν παρακολουθείς το Just The 2 Of Us; Γιατί εγώ ένα αίσθημα ντροπής το νιώθω. Όχι για τον εαυτό μου. Είναι η λεγόμενη ετεροντροπή. Ετεροντροπή για πρόσωπα τα οποία θα έλεγα πως μέχρι τώρα είχαν ένα σοβαρό προφίλ και τα βλέπω να πέφτουν στη μέγγενη της reality tv. Κι έχω μια βαθύτατη αίσθηση ότι η Λέιντι Άντζελα Δημητρίου που ανέφερα και στην πρώτη πρόταση θα νιώθει τελικά μια δικαίωση που δεν μπόρεσε να είναι μέρος του show του Open.

Το “Just The 2 Of Us” επέστρεψε ακριβώς όπως ξεκίνησε μετά το lockdown λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Με κόντρες και έριδες ανάμεσα στους παίκτες και τα μέλη της κριτικής επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα επέστρεψε με τους ίδιους πρωταγωνιστές με τους οποίους μας άφησε: Την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, τον Τρύφωνα Σαμαρά και την Άσπα Τσίνα. Η τελευταία έχει πιάσει το νήμα από εκεί ακριβώς που το άφησε στο Fame Story, στα μακρινά ’00s. Μόνο που απέναντί της πλέον δεν έχει την Κατερίνα Κούκα, αλλά τη Μαρία Μπακοδήμου, τη Δέσποινα Βανδή, τον Σταμάτη Φασουλή και τη Βίκυ Σταυροπούλου. Και κάποια πλέξιγκλας που χωρίζουν την κριτική επιτροπή.

«Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου τελικά είναι πολύ αφελής»

Σε κάποιες περιπτώσεις οι κόντρες προέρχονται από τη φανερή φωνητική αδυναμία κάποιου συμμετέχοντα. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει εν μέρει στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Σπυροπούλου που παραδέχτηκε ότι προτιμά να παρακολουθεί τις συμμετοχές της στο mute. Βέβαια έχει στο ενεργητικό της και μία κόντρα με τον Σταμάτη Φασουλή που αφορούσε στη συμπεριφορά της εκτός πλατό. Την επόμενη εβδομάδα είδε τον Σταμάτη Φασουλή να την χαρακτηρίζει «πολύ αφελή» σε δηλώσεις του στο Πρωινό. Ίσως ένιωσε υποτιμημένη ίσως και όχι.

Πάντως στο επόμενο επεισόδιο του “Just The 2 Of Us”, η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έβαλε στο στόχαστρό της, τη Μαρία Μπακοδήμου στην οποία κατά την κριτική της προς εκείνη, είπε: «Μαρία μου, τι έχεις πάθει; Πρόσεχε, θα δαγκώσεις τη γλώσσα σου σήμερα». Ένιωσε μήπως η Μαρία Μπακοδήμου υποτιμημένη;

Ο Τρύφωνας Σαμαράς δηλώνει υποτιμημένος

Στην περίπτωση του Τρύφωνα Σαμαρά αιτία να σημειωθεί ένταση ήταν η εμφάνισή του. Ο Τρύφωνας Σαμαράς την πρώτη εβδομάδα της επιστροφής του “Just the 2 Of Us”, τραγούδησε «Το μαντήλι» ένα παραδοσιακό τραγούδι με τη Χαρά Βέρρα που τον συνοδεύει. Η επιλογή του να ντυθεί ρασταφάρι τσολιάς, κάπως εκνεύρισε τη Δέσποινα Βανδή που του σύστησε μεγαλύτερο σεβασμό για την ελληνική παράδοση. Εκείνος δήλωσε ότι νιώθει πως τον υποτιμούν.

Την επόμενη εβδομάδα άκουσε τον Σταμάτη Φασουλή να δηλώνει στο Πρωινό «Άχου και δεν με νοιάζει» επανειλημμένα για το θέμα της κριτικής στην εμφάνιση του Τρύφωνα Σαμαρά. Ένιωσε και πάλι υποτιμημένος. Όταν τελικά έφτασε μπροστά στην κριτική επιτροπή άκουσε τη Δέσποινα Βανδή να του λέει ότι τον περίμενε λίγο πιο glamorous στην εμφάνισή του με τη Χαρά Βέρρα στο τραγούδι “A Far L’ Amore Comincia Tu”. Σε αυτό το σημείο δεν ξέρω να σου πω πώς ένιωσε. Εγώ, ένιωσα κάπως μπερδεμένη.

Η Άσπα Τσίνα κάνει και στο “Just The 2 Of Us” αυτό που την ξεχώρισε στο Fame Story

Η Άσπα Τσίνα πάλι είναι δικό της κεφάλαιο. Από όλους τους καυγάδες που έχουν συμβεί με πρωταγωνίστρια την ίδια, θα σου αναφέρω τον τελευταίο, αυτόν στον οποίο η Άσπα Τσίνα βρέθηκε μπροστά στην επιτροπή και αποκάλυψε ότι άκουγε τους διαλόγους της από το ακουστικό της. Κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς συνέβαινε. Και η Μαρία Μπακοδήμου πήρε τον λόγο για να της πει: «Προέρχεσαι από ένα ριάλιτι και σε ξέρουμε μέσα από μια σύγκρουση και η μεγαλύτερη υπογραφή που βάζεις σε αυτό το show είναι πάλι οι συγκρούσεις. Θα προτιμούσα οι υπογραφές σου να είναι πιο δημιουργικές. Μπορεί να υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία ότι τριγύρω σου περιβάλλεσαι από ανθρώπους που θα είναι απέναντί σου. Δεν είμαστε απέναντί σου».

Στα αποσπάσματα της έντασης που κόπηκαν στο μοντάζ ο Σταμάτης Φασουλής μέσα στη σύγχυση που δημιουργήθηκε ακούγεται να της λέει: «Δεν πας καθόλου καλά παιδί μου». Όπως είπε η Άσπα σε τηλεοπτικές δηλώσεις που προηγήθηκαν του επεισοδίου αυτό που είχε ακούσει είναι τον Σταμάτη Φασουλή να την αποκαλεί «τρελή».

«Άκουσα στο ακουστικό μου από τον κύριο Φασουλή ότι είμαι τρελή, επειδή είμαι άνθρωπος με χιούμορ. Του απάντησα μπροστά στις κάμερες έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι και είναι ένας άνθρωπος που σέβομαι και σέβομαι την πορεία του και το αφήνω στην άκρη. Πετιέται η Μαρία Μπακοδήμου και με ρωτάει αυτό που δείχνει και στο trailer “ότι θες να μείνεις στην ιστορία έτσι ή ως τραγουδίστρια”. Αυτό είναι μια έμμεση υποτίμηση της ιδιότητας μου ως τραγουδίστρια και βεβαίως της απαντώ και θα το δείτε», είχε πει στην εκπομπή του Open «Ευτυχείτε».

Καλλιτέχνης θα πει…

Στο ίδιο τελευταίο επεισόδιο του “Just the 2 Of Us” κάποιος ακόμα ένιωσε την υποτίμηση. Η Δέσποινα Ολυμπίου την ένιωσε να συμβαίνει εις βάρος του «έτερού της ήμισυ» στη σκηνή, του ηθοποιού Γιώργου Γιαννόπουλου. Σε αυτόν είπαν πως δείχνει μεγάλη σιγουριά και πως καλλιτέχνης και σιγουριά δεν συνάδουν. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος απάντησε αξιοπρεπώς ότι έχει 12.000 ένσημα που αποδεικνύουν ότι είναι πλέον σίγουρος πως είναι καλλιτέχνης.

Είδες πουθενά γραμμένη τη λέξη μουσική παραπάνω; Μάλλον πουθενά. Σε αντίθεση με τη λέξη υποτίμηση. Δεν είναι παράξενο αυτό. Η υποτίμηση είναι συχνά το κυριότερο νόμισμα συνδιαλλαγής μεταξύ ενός τηλεοπτικού προγράμματος και του κοινού που μετριέται σε μορφή ποσοστών τηλεθέασης.

Υποτίμηση, η συνταγή της επιτυχίας; Τι, όχι;

Το βλέπεις να συμβαίνει όσο ποτέ άλλοτε στο φετινό MasterChef. Όσο περισσότερο οι παίκτες αλληλοχαρακτηρίζονται από ηλίθιοι μέχρι μάγισσες και μέχρι αγόρια που φορούν ροζ φουστίτσες, τόσο ανέβαιναν τα ποσοστά του reality μαγειρικής του Star. Αυτή τη συνταγή φαίνεται πως προσπάθησε να ακολουθήσει και η παραγωγή του συγκεκριμένου show.

Και φαίνεται αυτό από την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν το show. Όταν στη δική σου συνταγή προσθέτεις Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και Άσπα Τσίνα, είναι σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά και να περιμένεις να γίνει στάχτη και μπούρμπερι η κουζίνα σου. Η κουζίνα είναι μια παράπλευρη απώλεια, όπως είναι η έκθεση στα μάτια του κοινού της Δέσποινας Βανδή, της Μαρίας Μπακοδήμου, κυριότερα του Σταμάτη Φασουλή που δείχνει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο και λιγότερο της Βίκυς Σταυροπούλου που αντιμετωπίζει τα πράγματα με λίγη περισσότερη ελαφράδα.

Στην περίπτωση του “Just The 2 Of Us” ωστόσο, η συνταγή δεν δείχνει να πιάνει το ίδιο καλά παρά τις εκρήξεις. Στην εκπομπή του περασμένου Σαββάτου, παρά την Άσπα που ήταν η Άσπα που ξέραμε και παρά την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και την ατάκα φωτιά στη Μαρία Μπακοδήμου, παρά την κριτική προς τον Τρύφωνα Σαμαρά και πάλι για την εμφάνισή του από τη Δέσποινα Βανδή, η «συναλλαγή» δεν απέδωσε καρπούς.

Το πρόγραμμα του Open σημείωσε 10,2% στο γενικό σύνολο και 6,4% στο δυναμικό κοινό. Και το show μένει με την παράπλευρη απώλεια και την ετεροντροπή μας. Για την ιστορία από το επεισόδιο του Σαββάτου αποχώρησαν η Χρύσπα και ο Γιάννης Δρυμωνάκος.”Just The 2 Of Us” έχει ξεφύγει από την πορεία του

“Just the 2 of us” ή “Just the trash”;

«Εγώ το κυνήγησα πολύ να μπω στο show, και ευχαριστώ πολύ τον Νίκο Κοκλώνη γι’ αυτό. Ξεκινήσαμε με τους καλύτερους οιωνούς όλοι. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να φύγω γιατί ενώ βρέθηκα σε ένα παιχνίδι που ήταν μουσικό show άρχισε να παίρνει μια τροπή reality show. Αντί να συζητάμε κάθε εβδομάδα για τον νικητή και να λέμε πόσο καλά τραγουδά και πόση προσπάθεια κάνουν και όσοι δεν τραγουδούν τόσο καλά να βελτιωθούν, συζητάμε για το τι είπε ο ένας και ο άλλος», είπε η Χρύσπα την επομένη στο «Ευτυχείτε». Και νομίζω αυτή είναι η πιο ειλικρινής τοποθέτηση που θα δεις για το reality πλέον show “Just The 2 Of Us”.

Κάποτε στην ελληνική τηλεόραση είχαμε το Fame Story με τα «Δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου» της Άσπας Τσίνα. Κάποτε είχαμε τα «Παρατράγουδα» της Αννίτας Πάνια που με αφορμή τα τραγούδια, πρόβαλλαν ανθρώπους που δεν ήξεραν τι ακριβώς συνέβαινε γύρω τους. Κάποτε στην τηλεόραση είχαμε την Έφη Θώδη που την καλούσαν σε όλες τις εκπομπές για να σπάσουν εις βάρος της «πλάκα» και η ίδια εξομολογήθηκε χρόνια μετά ότι έπαθε νευρικό κλονισμό εκείνη την περίοδο. Πιο πρόσφατα η τηλεόραση είχε το “Power of Love” να της τονίζει ότι τα έμφυλα στερεότυπα έχουν ακόμα μέλλον στην ελληνική κοινωνία και το “Game of Love” που χρησιμοποιούσε την εξαπάτηση μεταξύ ανθρώπων ως όχημα για χρηματικά έπαθλα. Φέτος η τηλεόραση έχει το “Just The 2 Of Us” ως πιθανό συνεχιστή της ιστορίας της ελληνικής trash tv.

Η απαραίτητη υπενθύμιση

Δεν είναι αργά για το show του Open, δεν είναι αργά για τους συντελεστές του να δουν ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Δεν είναι αργά ελπίζω να καταλάβουν ότι από “Just the 2 Of Us” κινδυνεύουν να γίνουν “Just the Trash”. Να δουν ότι συμφώνησαν να κάνουν κάτι άλλο και αλλού οδηγούνται τελικά. Έχουμε ξεχάσει τον όρο μουσικό show, ας επιστρέψουμε σε αυτόν. Με λίγη περισσότερη ευγένεια, με λίγο λιγότερο χώρο για ίντριγκα. Με μία υπενθύμιση ότι το “Just The 2 Of Us” έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Με μία υπενθύμιση ότι όλα έχουν να κάνουν με τη μουσική κι όχι με την εμφάνιση και τη συμπεριφορά. Ίσως αυτή να είναι η συνταγή που λείπει από την ελληνική τηλεόραση, ίσως το trash να μην χρειάζεται άλλο χώρο.