CELEBRITIES

Πρίγκιπας Harry: Η επίθεση στην Camilla, η «μάγισσα» Meghan και η επιστροφή στη σήραγγα που έχασε τη ζωή της η Diana

© 2023 Peter Nicholls/AP IMAGES

Ο πρίγκιπας Harry ώρες πριν την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο Spare (στα ελληνικά θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο Ρεζέρβα), μιλά στο CBS και δίνει μια πρώτη γεύση. Στην Ελλάδα το βιβλίο θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 10 Ιανουαρίου.

Τι γεύση; Σίγουρα πικρή. Δεν υπάρχει περίπτωση να διαβάσουν τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας όσα ο πρίγκιπας Harry έχει αναφέρει στο βιβλίο του και να μην φαρμακωθούν. Θέση να πάρω δεν θέλω, αλλά κι όλα από το κεφάλι του να τα ‘βγαλε;

πρίγκιπας Harry © 2023 AP IMAGES

Ο πρίγκιπας Harry είναι βαθιά πληγωμένος. Η πληγή άνοιξε όταν έχασε τη μητέρα του, πριγκίπισσα Diana. Ήταν μόλις 12 ετών και κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει ή εκείνος δεν ήθελε κανένας να τον βοηθήσει.

Για πάνω από μια δεκαετία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να πάψει να θυμάται και να μην σκέφτεται.

Πρίγκιπας Harry: «Όλοι ξέρουν πού βρίσκονταν και τι έκαναν το βράδυ που πέθανε η μητέρα μου»

«Όλοι ξέρουν πού βρίσκονταν και τι έκαναν το βράδυ που πέθανε η μητέρα μου», δήλωσε ο πρίγκιπας Harry. «Συχνά ξυπνούσα το πρωί και έλεγα ίσως σήμερα να είναι η ημέρα που θα εμφανιστεί ξανά», εξομολογείται.

Στα 23 του ταξίδεψε στο Παρίσι και ζήτησε από τον οδηγό του να τον πάει στη σήραγγα που έχασε τη ζωή της η Diana τον Αύγουστο του 1997. Του ζήτησε μάλιστα να οδηγήσει με την ίδια ταχύτητα που κινούνταν τότε το αυτοκίνητο της Diana για να διαπιστώσει αν ήταν τόσο επικίνδυνο. Πήγε με την ελπίδα να κλείσει «μια δεκαετία ασταμάτητου πόνου».

«Πάντα φανταζόμουν τη σήραγγα ως ένα ύπουλο πέρασμα, αλλά ήταν απλώς ένα σύντομο τούνελ. Δεν υπήρχε λόγος να πεθάνει κανείς ποτέ εκεί. Τότε αισθάνθηκα ακόμα μεγαλύτερο πόνο».

Την ημέρα του θανάτου της βρισκόταν στο Μπαλμόραλ. Την ανακοίνωση την έκανε ο ψυχρός Κάρολος που, σύμφωνα με τον πρίγκιπα Harry, δεν τον αγκάλιασε καν.

«Όχι. Όχι. Δεν έριξα ούτε ένα δάκρυ εκείνη τη στιγμή. Ήμουν σοκαρισμένος. Δώδεκα χρονών. Ήταν 7:00-7:30 το πρωί, νωρίς. Ο πατέρας μου μπήκε, κάθισε στο κρεβάτι, έβαλε το χέρι του στο γόνατό μου και μου είπε:

”Έχει γίνει ένα ατύχημα”. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Ο πατέρας δεν με αγκάλιασε. Δεν ήταν καλός στο να δείχνει συναισθήματα υπό κανονικές συνθήκες. Αλλά το χέρι του έπεσε για άλλη μια φορά στο γόνατό μου και είπε, “όλα θα πάνε καλά. Τίποτα όμως δεν πήγαινε καλά για πολύ καιρό”».

Όσο για την ημέρα της κηδείας της μητέρας του ο πρίγκιπας Harry, αναφέρει: «Έκλαψα μια φορά, στην κηδεία, και ξέρετε, μπαίνω σε λεπτομέρειες στο Spare για το πόσο αλλόκοτο ήταν αυτό και πόσες ενοχές ένιωσα, και νομίζω και ο William, περπατώντας έξω από το Κένσινγκτον.

© 2023 Joel Robine/AP IMAGES

Υπήρχαν 50.000 ανθοδέσμες για τη μητέρα μας και εμείς σφίγγαμε τα χέρια των ανθρώπων, χαμογελώντας. Και υπήρχαν υγρά χέρια που δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί ήταν υγρά, αλλά ήταν από τα δάκρυα που σκούπιζαν.

Όλοι νόμιζαν και ένιωθαν πως ήξεραν τη μαμά μας και οι δύο πιο στενοί άνθρωποί της, οι δύο πιο αγαπημένοι της άνθρωποι, ήταν ανήμποροι να δείξουν το όποιο συναίσθημα εκείνη τη στιγμή».

«Μου είπαν ότι προσπάθησαν, αγάπη μου. Φοβάμαι ότι δεν τα κατάφερε». Αυτή η φράση θα στοιχειώνει τον Harry για πάντα.

Η «κακιά» και «επικίνδυνη» Camilla

Οι συγκινητικές αναφορές στη μητέρα του διαδέχονται την κατά μέτωπο επίθεση στην Camilla. Ίσως το αλησμόνητο «ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο» της Diana, να μην έχει ξεχαστεί από πολλούς, όπως εσφαλμένα η ίδια πιστεύει.

Ο πρίγκιπας Harry στις σελίδες του βιβλίου του την χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» και «κακιά» υποστηρίζοντας ότι «τίποτα από όσα έχω πει για μέλος της οικογένειάς μου, και ειδικά για τη μητριά μου, δεν ήταν καυστικό. Υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί και ήταν εξαιρετικά επώδυνα, κάποια στο παρελθόν, κάποια τώρα».

Για τον Harry η Camilla έγινε «κακιά» στην προσπάθειά της «να αποκαταστήσει την εικόνα της» και «επικίνδυνη» γιατί «αντάλλασσε πληροφορίες» με εκπροσώπους του Τύπου σε μια προσπάθεια να γραφτούν περισσότερες θετικές ιστορίες για το πρόσωπό της.

Όπως υπονόησε, μάλιστα, οι «επαφές» της με τα μέσα ενημέρωσης θα οδηγούσαν σε «ανθρώπους νεκρούς στον δρόμο».

«Η ανάγκη της να αποκαταστήσει την εικόνα της την έκανε επικίνδυνη για τις συμμαχίες που σχημάτιζε με τον βρετανικό Τύπο. Και υπήρχε ανοιχτή προδιάθεση και από τις δύο πλευρές να ανταλλάξουν πληροφορίες.

Και με μια οικογένεια βασισμένη στην ιεραρχία και με την ίδια καθ’ οδόν για να γίνει η βασιλική σύζυγος θα είχαμε πτώματα στον δρόμο. (…)

πρίγκιπας Harry © 2023 Frank Augstein/AP IMAGES

Αγαπώ τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, την οικογένειά μου. Δεν έχω καμία διάθεση να τους προκαλέσω κακό. Αλλά όσον αφορά τα ταμπλόιντ, ορισμένα μέλη (σ.σ. της βασιλικής οικογένειας) είχαν αποφασίσει να “ξαπλώσουν με τον διάβολο” για να αποκαταστήσουν την εικόνα τους. Αυτή ήταν η επιλογή τους.

Αλλά η “κόκκινη γραμμή” για ‘μένα ήρθε όταν αυτή η προσπάθεια γίνεται επιβλαβής για άλλους, εμένα και άλλα μέλη της οικογένειάς μου», θα πει ο πρίγκιπας Harry κάνοντάς μας όλους να καταλάβουμε για ποιον χτυπάει η καμπάνα.

Πρίγκιπας Harry: «Ήλπιζα ότι θα ήμασταν ο William, η Kate, εγώ και η σύντροφός μου»

Ο πρίγκιπας Harry δεν θα μπορούσε να μην μιλήσει για τον αδερφό του, πρίγκιπα William αλλά και για την Kate Middleton, οι οποίοι αντιμετώπισαν τη Meghan Markle «βουτηγμένοι στα στερεότυπα».

© 2023 Lefteris Pitarakis/AP IMAGES

«Ήλπιζα ότι θα ήμασταν οι τέσσερίς μας: Ο William, η Kate, εγώ και η σύντροφός μου. Πίστευα ότι θα ήμασταν μαζί, θα συνεργαζόμασταν, θα βγαίναμε, όπως έκανα εγώ ως το τρίτο πρόσωπο στη σχέση τους. Αλλά δεν πιστεύω ότι περίμεναν να κάνω σχέση με κάποια σαν τη Meghan, που είχε μια επιτυχημένη καριέρα. Υπήρχαν αρκετά στερεότυπα και ότι γι’ αυτό έφταιγα εγώ».

«Από την αρχή, προτού καν τη γνωρίσουν. Το ότι ήταν Αμερικανίδα, ηθοποιός, χωρισμένη, μιγάδα και με μαύρη μητέρα. Αυτά ήταν κάποια από τα στερεότυπα που τροφοδότησαν τη φρενίτιδα στον βρετανικό Τύπο.

πρίγκιπας Harry © 2023 Dominic Lipinski/AP IMAGES

Οπότε είτε πιστεύεις κάτι ή όχι, εξακολουθεί να αφήνει ένα αποτύπωμα στο μυαλό σου. Έτσι, αν η κρίση σου βασίζεται σε ένα στερεότυπο στην αρχή, είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσεις.

Και ένα μεγάλο μέρος της οικογένειας, αλλά και του βρετανικού Τύπου σχολίαζαν: “Έχει αλλάξει. Πρέπει να είναι μάγισσα. Έχει αλλάξει”.

Και ναι είμαι χαρούμενος που άλλαξα γιατί αντί να μεθάω και να παίρνω ναρκωτικά, βρήκα πλέον την αγάπη της ζωής μου και είχα την ευκαιρία να κάνω οικογένεια μαζί της», σημειώνει ο πρίγκιπας Harry.