CELEBRITIES

O πρίγκιπας Harry περιγράφει τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε από τον πρίγκιπα William

@2023 Martin Meissner, File/AP Images

Στην αυτοβιογραφία του, Spare, ο πρίγκιπας Harry ισχυρίζεται ότι υπέστη μία βίαιη, σωματική επίθεση από τον αδερφό του, πρίγκιπα William, καθώς η σχέση τους είχε διαρραγεί εξαιτίας του γάμου του νεότερου πρίγκιπα της οικογένειας με τη Meghan Markle. Την αποκάλυψη έκανε η βρετανική εφημερίδα Guardian παρουσιάζοντας αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Harry που αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.

Ο τσακωμός μεταξύ των δύο γιων του βασιλιά Κάρολου είχε λάβει χώρα στο σπίτι που διατηρούσε ο πρίγκιπας Harry στο Λονδίνο το 2019. Σύμφωνα με όσα γράφει στο βιβλίο με τίτλο Spare, ο πρίγκιπας William αποκάλεσε τη Meghan Markle, «δύσκολη», «αγενή» και «βάναυση», κάτι που ο πρίγκιπας Harry αποκαλεί στο βιβλίο του «παπαγαλία του αφηγήματος που παρουσίαζε ο Τύπος» για την Αμερικανίδα σύζυγό του.

Ο ρόλος του «εφέδρου» και ο μεγάλος τσακωμός

Ο τσακωμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε τη στιγμή που όπως γράφει ο πρίγκιπας Harry, ο πρίγκιπας William «με έπιασε από τον γιακά, κόβοντας το κολιέ μου και με πέταξε στο πάτωμα». Η πτώση του, όπως αναφέρει ο πρίγκιπας Harry είχε ως αποτέλεσμα να φέρει εμφανή σημάδια τραυματισμού στην πλάτη του. Αυτή είναι μία από τις ασυνήθιστες σκηνές που περιλαμβάνονται στο βιβλίο Spare, που αναμένεται να φέρει αναταράξεις για μία ακόμα φορά στη βρετανική, βασιλική οικογένεια.

Σύμφωνα με την βρετανική The Guardian, ο τίτλος του βιβλίου αναφέρεται στο παλιό ρητό των αριστοκρατικών κύκλων, σύμφωνα με το οποίο ο πρώτος γιος κληρονομεί τίτλους, εξουσία και περιουσία και ο δεύτερος είναι απλά εφεδρικός (spare) σε περίπτωση που ο πρωτότοκος πάθει κάτι.

Πίσω στον καυγά, ο πρίγκιπας Harry γράφει ότι ο πρίγκιπας William ήθελε να του μιλήσει για την «καταστροφή» της σχέσης τους και τις πιέσεις που δέχονταν από τον Τύπο. Αλλά όταν έφτασε στο Nottingham Cottage, το διαμέρισμα όπου έμενε ο πρίγκιπας Harry στο Λονδίνο μέσα στον χώρο του Kensington Palace, ήταν ήδη πολύ εκνευρισμένος.

Πρίγκιπας Harry: «Με πέταξε στο πάτωμα»

πρίγκιπας Harry πρίγκιπας William Spare @2023 Dominic Lipinski /Pool Photo via AP, File/AP Images

Αφού ο πρίγκιπας William έκανε τα παράπονά του για τη Meghan Markle, ο πρίγκιπας Harry του είπε ότι επαναλαμβάνει όσα λέει ο Τύπος για εκείνη κι ότι περίμενε περισσότερα από αυτόν. Σύμφωνα με όσα γράφει ο πρίγκιπας Harry, ο William δεν σκεφτόταν λογικά και οι δυο τους κατέληξαν να φωνάζουν ο ένας στον άλλο. Ο πρίγκιπας Harry κατηγόρησε τον αδερφό του ότι σκεφτόταν σαν διάδοχος και δεν καταλάβαινε γιατί ο μικρότερος αδερφός δεν ήταν ευχαριστημένος με το να είναι απλά ο spare της οικογένειας. Αντάλλαξαν προσβολές και στο τέλος ο William είπε ότι προσπαθούσε να τον βοηθήσει.

«Είσαι σοβαρός; Να με βοηθήσεις; Συγγνώμη, έτσι το αποκαλείς αυτό; Βοήθεια;», αναρωτήθηκε ο πρίγκιπας Harry κι αυτό του το σχόλιο εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τον αδεφό του που κατευθύνθηκε προς το μέρος του. Ο Harry πήγε στην κουζίνα και εκείνος οργισμένος τον ακολούθησε. Όπως γράφει, ο πρίγκιπας Harry τού πρόσφερε ένα ποτήρι νερό και του είπε «Willy, δεν μπορώ να σου μιλήσω όταν είσαι έτσι».

«Άφησε κάτω το ποτήρι νερό, με έβρισε ξανά και ήρθε προς εμένα. Έγινε τόσο γρήγορα. Τόσο πολύ γρήγορα. Με έπιασε από τον γιακά, έκοψε το κολιέ μου και με πέταξε στο πάτωμα. Προσγειώθηκα στο μπολ του σκύλου, που έσπασε κάτω από την πλάτη μου και τα κομμάτια μπήκαν στο δέρμα μου. Έμεινα εκεί για ένα λεπτό, μπερδεμένος και μετά σηκώθηκα και του έιπα να φύγει», γράφει ο πρίγκιπας Harry.

Ο William του ζήτησε να τον χτυπήσει κι εκείνος, θυμίζοντάς του τους καυγάδες που είχαν ως παιδιά. Εκείνος αρνήθηκε να το κάνει και ο πρίγκιπας William έφυγε. Γύρισε το βλέμμα του προς τα πίσω «δείχνοντας μετανιωμένος και απολογήθηκε», γράφει. Αμέσως μετά απομακρύνθηκε ξανά, γύρισε προς τα πίσω πίσω και είπε: «Δεν χρειάζεται να πεις στη Meg γι’ αυτό».

«Εννοείς ότι μου επιτέθηκες;», του απάντησε ο πρίγκιπας Harry. «Δεν σου επιτέθηκα Harold», αποκρίθηκε ο αδερφός του, σύμφωνα με το βιβλίο Spare.

Η αντίδραση της Meghan Markle

Ο πρίγκιπας Harry γράφει ότι δεν μίλησε αμέσως στη σύζυγό του για όλα αυτά, αλλά κάλεσε τον ψυχοθεραπευτή του. Όταν η Meghan Markle είδε τις μελανιές και τις αμυχές στην πλάτη του, της είπε για την επίθεση. Σύμφωνα με τον πρίγκιπα Harry «Δεν έδειξε να εκπλήσσεται και δεν ήταν θυμωμένη. Ήταν τρομερά λυπημένη».

O πρίγκιπας William, η Kater Middleton, o πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle. / @2023 Emilio Morenatti, file/AP Images
O πρίγκιπας William, η Kater Middleton, o πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle.

Η απέχθεια του πρίγκιπα Harry για τον ρόλο του «εφεδρικού διαδόχου» είναι το θέμα που διατρέχει ολόκληρο το βιβλίο που περιλαμβάνει κεφάλαια για την παιδική του ηλικία, την εκπαίδευσή του, την καριέρα του ως μέλος της βασιλικής οικογένειας και στον στρατό, τη σχέση του με τους γονείς και τον αδερφό του και την σχέση του με τη Meghan από το φλερτ μέχρι τον γάμο τους και την απόκτηση των παιδιών τους.

Από τα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου μιλά για το πώς ο βασιλιάς Κάρολος είπε στη σύζυγό του, πριγκίπισσα Diana όταν γεννήθηκε ο Harry: «Θαυμάσια! Τώρα μου έδωσες τον διάδοχο και τον εφεδρικό. Η δουλειά μου ολοκληρώθηκε». Ο πρίγκιπας Harry, σύμφωνα με την Guardian δεν διαστάζει στιγμή να μοιραστεί ιδιωτικές σκηνές και συζητήσεις των γαλαζοαίματων της Βρετανίας.

Ο πρίγκιπας Harry επιθυμεί να έχει τον μπαμπά και τον αδερφό του πίσω. Μπορεί;

Για την προώθηση του βιβλίου, δύο συνεντεύξεις του πρίγκιπα Harry πρόκειται να προβληθούν αυτό το σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ και την Βρετανία, στις εκπομπές 60 Minutes και ITV News αντίστοιχα. Σε ένα trailer της βρετανικής συνέντευξης ακούγεται ο να λέει «Θα ήθελα να έχω πίσω τον πατέρα μου, θα ήθελα να έχω πίσω τον αδερφό μου».

Αν σκεφτεί κανείς πάντως τις λεπτομέρειες που θα περιέχει αυτό το βιβλίο, ίσως αυτή του η επιθυμία να μην είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί τελικά. Μία από τις πρώτες αποκαλύψεις του πρίγκιπα Harry στο βιβλίο εξάλλου, είναι αυτό που είπε ο βασιλιάς Κάρολος στους γιους του, όταν τους συνάντησε στην κηδεία του παππού τους, πρίγκιπα Φίλιππου τον Απρίλιο του 2021.

«Κοίταξε στα κοκκινισμένα μας πρόσωπα», γράφει για τον βασιλιά Κάρολο ο Harry. Όπως αναφέρει ο πατέρας τους τούς είπε: «Σας παρακαλώ αγόρια. Μην κάνετε τα τελευταία μου χρόνια μίζερα».

Στην Ελλάδα το βιβλίο θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο Ρεζέρβα στις 10 Ιανουαρίου 2023 από τις εκδόσεις Πεδίο.