CELEBRITIES

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης δεν θέλει να μιλάμε πια για την Ημέρα της Γυναίκας

Instagram.com/thanasis_efthymiadis

Αν ένας άντρας σε αυτό που αποκαλούμε «ελληνική showbiz», αυτό το μικροσκοπικό σύμπαν που γεμίζει με ανθρώπους της τέχνης, της τηλεόρασης και της επικαιρότητας, είναι διαχρονικά σύμμαχος των γυναικών και συμπαραστάτης στους αγώνες τους, αυτός είναι σίγουρα ο Θανάσης Ευθυμιάδης.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης, εδώ και αρκετά χρόνια έχει υιοθετήσει τον δικό του τρόπο ζωής και μοιράζεται τη φιλοσοφία του για το μαγικό μας ταξίδι πάνω στον πλανήτη με τους διαδικτυακούς του φίλους. Ο ηθοποιός και συγγραφέας του βιβλίου Μία όμορφη μέρα, όπου η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής του, αναλύονται ακόμα παραπάνω, πιστεύει στην ισορροπία. Στην ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, στην ισορροπία του ανθρώπου με τη φύση, στο κλείσιμο των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ ανθρώπων που είναι αδέρφια, που είναι ένα, που είναι το όλον μαζί.

Κάπως έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ο Θανάσης Ευθυμιάδης θέλησε να μιλήσει για την αποτυχία της πατριαρχίας και για την βοήθεια που πρέπει οι άνδρες να ζητήσουν από τις γυναίκες για να επέλθει επιτέλους αυτή η ισορροπία στη ζωή όλων μας. Θέλησε να μιλήσει για το τέλος των Παγκόσμιων Ημερών και την αρχή μίας νέας εποχής ισότιμης συμπόρευσης.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης μιλά για την αποτυχία της πατριαρχίας και ζητά βοήθεια από τη Γυναίκα

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης ύμνησε τη δύναμη των γυναικών, μέσα από ένα κείμενο και μία φωτογραφία με τις φίλες του να χορεύουν στον κήπο του. Ο ίδιος φαίνεται στο βάθος της φωτογραφίας με έναν ρόλο που κατά τα έμφυλα στερεότυπα θα κρινόταν «γυναικείος». Να κρατά και να φροντίζει ένα μωρό. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης πιστεύει στην ισορροπία και την ολότητά μας. Και το στηρίζει και με τα λόγια και με την εικόνα του.

«Γυναίκα. Ιερό θηλυκό. Μην επιτρέπεις να σε ξεγελούν και να σε κοροϊδεύουν με ψευτοαναγνώριση των δικαιωμάτων σου, μέσα από γιορτές- πυροτεχνήματα, όπως “η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας”. Οι πατριαρχικές-ανδροκρατούμενες κοινωνίες, με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να δείξουν ότι σε αναγνωρίζουν επιτέλους. Ψέματα. Το ίδιο κάνουν και με το περιβάλλον, το ίδιο κάνουν και με την ειρήνη», έγραψε ο Θανάσης Ευθυμιάδης αρχικά. Γιατί η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι γιορτή. Είναι υπενθύμιση ότι οι αγώνες για πραγματική ισότητα δεν πρέπει να σταματήσουν.

«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε οι άντρες, ότι σταθήκαμε ανίκανοι στην διακυβέρνηση του πλανήτη Γη. Ας δούμε Που τον οδηγήσαμε μετά από χιλιετίες στην εξουσία: Ανισότητα, ρατσισμός/ανωτερότητα της λευκής φυλής (white supremacy), καταστροφή του περιβάλλοντος, μόλυνση της ατμόσφαιρας και του νερού, βία, ατελείωτοι πόλεμοι», ανέφερε στη συνέχεια ο ηθοποιός. Η πατριαρχία πρέπει να ξεπεραστεί όχι γιατί το λένε οι γυναίκες, αλλά γιατί έχει οδηγήσει τον κόσμο στην λίστα των προβλημάτων μας που παρέθεσε ο Θανάσης Ευθυμιάδης.

«Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε έμπρακτα την βοήθεια της Γυναίκας γιατί σε λίγο Ίσως είναι αργά για όλους μας», εξήγησε στη συνέχεια.

«Ήρθε η ώρα να μη μιλάμε πλέον για “παγκόσμια ημέρα της γυναίκας” ή “του περιβάλλοντος” ή “της ειρήνης”, αλλά να συνδημιουργήσουμε μία Νέα Εποχή ισορροπίας ανδρών-γυναικών, ανθρώπων- φύσης, πλουσίων – φτωχών», συμπλήρωσε ο Θανάσης Ευθυμιάδης, λιγότερο σαν ευχή για το μέλλον και περισσότερο επιτακτική ανάγκη για το παρόν.

«Όταν λέω πατριαρχία δεν εννοώ μόνο τους άντρες, αλλά και τις γυναίκες που υποστηρίζουν αυτό το άρρωστο σύστημα», διευκρίνισε στη συνέχεια ο ηθοποιός. Όσο για την εικόνα, εκεί ο Θανάσης Ευθυμιάδης άφησε τη μαγεία της να κυλήσει στις λέξεις του. «Στην φωτογραφία, οι φίλες μου Αποστολία και Ειρήνη. Όταν οι γυναίκες χορεύουν ελεύθερα, χαίρεται όλη η πλάση», κατέληξε.