CELEBRITIES

O Θανάσης Ευθυμιάδης ξέρει την αληθινή αιτία της υπογονιμότητας

Instagram.com/thanasis_efthymiadis

Μπορεί ο Θανάσης Ευθυμιάδης να μπήκε πρώτη φορά στη ζωή μας ως ο Αντώνης, στη Ντόλτσε Βίτα, που έσπαγε τα ηλικιακά στερεότυπα για τον έρωτα, αλλά στην καρδιά μας μπήκε με τον λογαριασμό του στο Instagram. Εκεί μοιράζεται την καθημερινή σοφία του. Εκεί μιλάει για όλα όσα τον απασχολούν κι όσα έχει αλλάξει στη ζωή του για να την κάνει καλύτερη. Εκεί μίλησε και για τη γυναίκα, με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε με το Συνέδριο Ενημέρωσης για την Υπογονιμότητα και το spot που το συνόδευε.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης λατρεύει τη γυναίκα και το δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί. Το είχε πει και στο LadyLike με αφορμή τη γιορτή του πατέρα το 2019. «Ήταν το όνειρό μου να αποκτήσω κόρες γιατί πιστεύω ότι είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη. Τόσους αιώνες οι άνδρες δεν καταφέραμε τίποτα. Ελπίζω να προλάβω όσο ζω να δω να έρχεται η ηγεσία αυτού του πλανήτη στα χέρια των γυναικών και προσπαθούμε έμπρακτα και εγώ και η σύζυγός μου γι’ αυτό, έτσι ώστε να δούμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας», σημείωνε ο Θανάσης Ευθυμιάδης τότε.

Αυτή τη φορά μίλησε για τη γυναίκα και τις αντιφάσεις μέσα στις οποίες μεγαλώνει και σύμφωνα με αυτές καλείται μονίμως να βρίσκεται στη θέση του απολογούμενου για τις επιλογές της, για τις προτεραιότητές της, για το ίδιο το σώμα της, για την έλλειψη ελευθερίας της, για την ύπαρξή της την ίδια. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης με μία φωτογραφία που του παραχώρησε η σύζυγός του, Άννα Ντιμιτρίεβιτς από έναν «θεραπευτικό κύκλο γυναικών» στον οποίο συμμετείχε, όπως σημείωσε ο ηθοποιός μίλησε για όλες μας. Κι εμείς κουνούσαμε το κεφάλι συμφωνώντας σε κάθε του πρόταση. Γιατί όσο κι αν κάποιοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν, η πραγματικότητα την οποία περιγράφει ο Θανάσης Ευθυμιάδης, είναι η πραγματικότητα η οποία βιώνουμε.

«Γυναίκα. Αυτοί, που θα περίμενες να σου ζητήσουν συγνώμη, έρχονται για να σου υποδείξουν τι έκανες λάθος. Αυτοί που σου δίδαξαν να συμμορφώνεσαι, να υπακούς και να μην υψώνεις τη φωνή, έρχονται να σε επαναφέρουν στην τάξη. Αυτοί που με τις απαγορεύσεις τους, σου έλεγαν ότι ο οργασμός είναι μόνο για τους άντρες, θέλουν να σου μάθουν τι έχεις μέσα στο βρακί σου, να σου πουν ότι φταις εσύ για την υπογονιμότητα. Αυτοί που σου έλεγαν ότι το σώμα σου είναι ντροπή», σημείωσε αρχικά ο Θανάσης Ευθυμιάδης.

«Φταις εσύ που μετά το άγχος των Πανελληνίων Εξετάσεων στο λύκειο, μετά το άγχος της όποιας σχολής συνέχισες και του οποίου πτυχίου πήρες, μετά το άγχος του να βρεις μία δουλειά για να ξεκινήσεις επιτέλους από κάπου, μετά την κούραση από τις ατελείωτες ώρες εργασίας με αμοιβή έναν μισθό απλώς για να επιβιώνεις, μετά την αβεβαιότητα και μία καταχρεωμένη χώρα που σου παραδίδουν χωρίς καμία ουσιαστική διασφάλιση για το μέλλον σου, φταις. Φταις, γιατί δεν βρήκες έναν καλό άντρα (που κι αυτός θα κουβαλάει παρόμοια με τα δικά σου) για να αρχίσετε από νωρίς να κάνετε παιδιά. Μονίμως Φταις», έγραψε ο ηθοποιός.

Κι αυτή η ζοφερή περιγραφή της πραγματικότητας, δεν μπορεί παρά να μας κάνει να κουνάμε το κεφάλι μας καταφατικά. Γιατί ακόμα κι αν δεν είχε γίνει κανένα spot για κανένα συνέδριο, έστω κι ένας άνθρωπος στη ζωή μας μετά τα τριάντα έχει βρεθεί να μας αντιμετωπίσει με αυτούς τους όρους. Η κοινωνία όμως αλλάζει. Αλλάζει και φαίνεται γιατί υπήρχε αυτό το spot, γιατί τα αντανακλαστικά μας λειτούργησαν, γιατί είπαμε ένα «Φτάνει» σε όλο αυτόν τον φαύλο κύκλο της απολογητικότητας που μας έχει επιβληθεί με τη φράση «καλό κορίτσι» που ακούμε από τα γεννοφάσκια μας. Αυτή την αλλαγή διακρίνει κι ο Θανάσης Ευθυμιάδης. Αυτής της αλλαγής είναι μέρος.

«Ευτυχώς όμως ο κόσμος αλλάζει και η τεχνολογία έχει και τα καλά της. Πριν από μερικά χρόνια θα μας ανακοίνωναν στις ειδήσεις ότι: με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την υπογονιμότητα κλπ κλπ κλπ, τώρα μέσα από τα social media η κάθε μία γυναίκα έχει τη δύναμη να ακουστεί (το τάδε συνέδριο ακυρώθηκε). Και ο κάθε άντρας που ακούει τις γυναίκες, έχει την ευκαιρία να σταθεί στο πλευρό τους», σημείωσε κλείνοντας ο ηθοποιός. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης στέκεται δίπλα στις γυναίκες, φέρνοντας πάντα εκείνες στο προσκήνιο. Γιατί αυτό το θέμα τις αφορά, γιατί αυτές πρέπει να ακουστούν και να γίνουν κατανοητές. Κι εκείνος ακούει. Ακούει αληθινά.

«Αυτό που προσπαθώ να δείξω στις κόρες μου είναι οι πράξεις μου απέναντι στη μητέρα τους, απέναντι στη γυναίκα μου, έτσι ώστε να τους δημιουργήσω εγώ ένα πρότυπο για το πως εγώ πιστεύω ότι πρέπει να φέρεται ένας άνδρας απέναντι στη θεά γυναίκα», έλεγε στο LadyLike. «Οι πράξεις μου και η συμπεριφορά μου απέναντι στη γυναίκα μου θέλω να δείχνουν στα παιδιά μου τι σημαίνει φέρομαι ισότιμα στη γυναίκα. Εγώ βέβαια πολλές φορές παρεκκλίνω από την ισότητα εις βάρος του ανδρικού φύλου, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου γιατί πιστεύω ότι τόσους αιώνες έχετε περάσει πάρα πολλά οι γυναίκες οπότε ώσπου να πάει η ζυγαριά στα ίσα ας πάει και λίγο εις βάρος των ανδρών», πρόσθετε.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης είναι ένας πραγματικός, χωρίς διάθεση mansplaining, χωρίς καπηλεύσεις, χωρίς διαπραγματεύσεις και όρους, φεμινιστής. Γίνε σαν τον Θανάση μπας και φτάσει αυτή η ζυγαριά στα ίσα κάποτε.