CELEBRITIES

O Σπύρος Μπιμπίλας «λύγισε» μιλώντας στην εκπομπή “Tik Talk” και μας έδωσε άλλον έναν λόγο να τον αγαπάμε

Papadakis Press Γιώργος Κουκούλης

Τα πρόσωπα των ημερών στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό μας απασχολούν χωρίς να μπορούμε να τα αρθρώσουμε στον δημόσιο λόγο μας στις περισσότερες περιπτώσεις και μας γεμίζουν με, για να το πω πολύ ελαφρά, δυσάρεστα συναισθήματα. Από την άλλη υπάρχουν και τα πρόσωπα των ημερών που μας γεμίζουν θάρρος με τις εξομολογήσεις τους. Υπάρχει κι ένα πρόσωπο που μας αποκαθιστά την πίστη μας στους ανθρώπους. Κι αυτό είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας είναι λες και ήταν πάντα εδώ, απλά εμείς δεν κοιτάζαμε συχνά προς την κατεύθυνση στην οποία βρισκόταν. Τον δρόμο της προσφοράς, της αγάπης, του συναισθήματος. Σε μία εποχή που μας είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάμε για το συμφέρον, ξεχάσαμε τον αλτρουισμό. Το υπέρτατο συμφέρον όλων. Ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν το ξέχασε ποτέ. Δεν το θυμήθηκε ξαφνικά την εποχή της πανδημίας που είδε τον κλάδο του να πλήττεται, δεν θυμήθηκε να πάρει θέση τώρα, υπέρ των αδυνάτων επειδή ξέσπασε στον καλλιτεχνικό χώρο το κίνημα του #MeToo. Απλώς τώρα εισπράττει την αγάπη του κλάδου του, πολλαπλασιασμένη με την αγάπη του κόσμου ακριβώς γιατί συνέχισε να είναι αυτός που πάντα ήταν.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας «λύγισε» όταν μίλησε για τη στιγμή που βρήκε ηθοποιό ημιθανή στο σπίτι της

Ο Σπύρος Μπιμπίλας εμφανίστηκε στην εκπομπή “Tik Talk“, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τον χαρακτηρισμό «Μέτριος ηθοποιός» που χρησιμοποίησε για εκείνον στην απολογία του, ο Δημήτρης Λιγνάδης, αλλά και για τη βοήθεια που παράσχει στους ηθοποιούς μέσω του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Ηθοποιών αλλά και μέσα από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών του οποίο είναι πρόεδρος τον τελευταίο χρόνο.

«Από την αρχή της πανδημίας είμαι από το πρωί ως το βράδυ έξω, προσέχοντας πάρα πολύ, για να μοιράζω τρόφιμα, να διοργανώνω τις φιλανθρωπικές δράσεις του ταμείου αλληλοβοηθείας, να πουλάω σπίτι σπίτι το ημερολόγιο του σωματείου για να μαζέψουμε λεφτά, να βοηθάω τους γεροντότερους ηθοποιούς οι οποίοι είναι τώρα είναι και στα γηροκομεία και δεν μπορώ να πάω να τους βρω. Να σκεφτείτε ότι βρήκα ηθοποιό ημιθανή στο σπίτι της και κατάφερα να την πάμε σε γηροκομείο γιατί θα είχε πεθάνει», σημείωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

«Ήταν μόνη της μέσα στο σπίτι και επειδή ανησύχησα, γιατί πέντε μέρες δεν απαντούσε, την πρόλαβα» πρόσθεσε και έκανε μια παύση φανερά συγκινημένος. «Τελοσπάντων. Είμαι πολύ συναισθηματικός άνθρωπος και δεν δέχομαι κανείς να παίζει με το συναίσθημα μου», πρόσθεσε ο Σπύρος Μπιμπίλας λίγα δευτερόλεπτα αφού «λύγισε» στον αέρα του “Tik Talk”.

«Για αυτό και ο κύριος συνήγορος, αυτός που εύκολα καταδικάζει ανθρώπους, τώρα εμένα και τον Καπουτζίδη και δεν ξέρουμε και ποιον άλλον θα καταδικάσει, καλό θα είναι να σκεφτεί πριν αρχίσει να τα κάνει αυτά τα πράγματα», συμπλήρωσε.

Το ντόμινο των καταγγελιών και η υπόθεση Λιγνάδη

Όπως ήταν επόμενο, σε μία εκπομπή αφιερωμένη στην σεξουαλική βία και τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από τον χώρο του θεάτρου, ο Σπύρος Μπιμπίλας ερωτήθηκε για τις καταγγελίες που φτάνουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΣΕΗ. «Έρχονται διαρκώς νέες καταγγελίες. Δημιουργείται ένα ντόμινο αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα της ύπαρξης του κώδικα δεοντολογίας αλλά και στις προηγούμενες γενιές που επίσης βίωναν κακοποιητικές συμπεριφορές στο θέατρο. «Και παλιότερα κάποιοι μεγάλοι και τρανοί έκαναν παρόμοια. Μας έχουν περιγράψει πράγματα το ίδιο τραγικά για πολύ μεγάλα ονόματα. Εύχομαι η επόμενη γενιά να μην φτάσει σε αυτό το επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στην υπόθεση Λιγνάδη που έχει πλέον πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ενέπλεξε στην απολογία του το ΣΕΗ και τα μέλη του Δ.Σ. του αλλά και τον Σπύρο Μπιμπίλα μιλώντας για «φθόνο» για την καλλιτεχνική του πορεία και «κατασκευασμένες κατηγορίες».

«Με θλίβει βαθύτατα και έχω κλάψει για αυτό. Είναι τραγικό. Είναι λάθος της υπερασπιστικής γραμμής του σκηνοθέτη να εμπλέκει το σωματείο. Όταν διορίστηκε ο Λιγνάδης τού έστειλα συγχαρητήριο μήνυμα και όταν ονόμασε την “αίθουσα Ελένη Παπαδάκη” τον στήριξα. Έχω πάρει και άλλες επιθέσεις τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από το να απαντάνε όλοι οι άλλοι για σένα. Εκείνο το βράδυ ένιωσα ότι με έχει αγκαλιάσει όλη η Ελλάδα και σκέφτηκα τον Δημήτρη που είναι μόνος του σε ένα κελί. Δεν έχω καμία κακία μέσα μου. Δεν έχω κρατήσει καμία κακία και έχω βγει κερδισμένος», είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας. Κι αν χρειάζεσαι ένα φωτεινό παράδειγμα στο θέατρο, τότε θα ήταν σοφό να αποστηθίσεις τις τελευταίες του προτάσεις.