CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης κατά του ΣΕΗ: «Με κρεμάσατε στα μανταλάκια». Η αντίδραση του Σωματείου

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Ενώ πολλοί ηθοποιοί τελευταία δηλώνουν υπερήφανοι από τη στάση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απέναντι στις καταγγελίες που συμβαίνουν στον χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης δεν νιώθει το ίδιο. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης σε επιστολή του δήλωσε ιδιαίτερα προσβεβλημένος από το ΣΕΗ.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μια τηλεοπτική εμφάνιση στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και το Mega. Σε αυτήν μίλησε για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάματος, για την γνωριμία του με δύο τουλάχιστον από τους καταγγελόμενους, τόνισε ότι «οι σεξουαλικές συμπεριφορές γίνονται εν κρυπτώ», ενώ λύγισε όταν αναφέρθηκε στα αρνητικά σχόλια που γίνονται για εκείνον στα social media.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης νιώθει προσβεβλημένος από την ανακοίνωση του ΣΕΗ

Από την τηλεοπτική του εμφάνιση μέχρι σήμερα, ακολούθησε η συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη αλλά και η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη που κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, μετά τη συνέντευξη Τύπου της Λίνας Μενδώνη εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία χωρίς να αναφέρθει ονομαστικά στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, αναφέρθηκε στην τηλεοπτική του εμφάνιση.

«Σε μια χυδαία προσπάθεια, παρακολουθήσαμε τόσο την Υπουργό όσο και τον Πρωθυπουργό (και μέσω των δηλώσεων του, αλλά και μέσω των δηλώσεων της Υπουργού του), αλλά και τον συμμαθητή του, να οικειοποιούνται τα λόγια των θυμάτων και να παριστάνουν οι ίδιοι τα θύματα: με λόγο συναισθηματικό και λυγμικά ξεσπάσματα παρουσίασαν εαυτούς ως «εξαπατημένους» από χθόνιους απατεώνες, θύματα και αυτοί ενός κακοποιητή», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΕΗ.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης με την ανοιχτή του επιστολή θέλησε να απαντήσει σε αυτή την ανακοίνωση. «Διάβασα την ανακοίνωσή σας της 20ής Φεβρουαρίου κι έχω την ανάγκη να σας εκφράσω δημοσίως ότι προσβλήθηκα και λυπήθηκα βαθύτατα. Προσβλήθηκα, επειδή στην ανακοίνωση, χωρίς να με κατονομάζετε, με φωτογραφίζετε και με στοχοποιείτε, υπονοώντας ότι, με τηλεοπτική μου εμφάνιση, συμμετείχα σε συντονισμένη προσπάθεια, στα όρια της συνωμοσίας, συγκάλυψης συγκεκριμένων απεχθών εγκλημάτων και προσώπων, χωρίς φυσικά να ισχύει ή να έχετε την παραμικρή απόδειξη», έγραψε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.

«Προσβλήθηκα επειδή δεν μπήκατε έστω, καν, στον κόπο να με καλέσετε να σας δώσω την όποια εξήγηση πιθανόν θα χρειαζόσαστε. Προτιμήσατε να με στοχοποιήσετε, να με “κρεμάσετε στα μανταλάκια”, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στην τιμή, την υπόληψή μου, ακόμα και στην προσωπική ζωή μου ως πατέρα ενός 15χρονου ανήλικου αγοριού», αναφέρει σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ελπίζει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να ανακαλέσει μετά από αυτή την επιστολή του. «Λυπήθηκα επειδή, παρά την αντίδραση πολλών συναδέλφων στην ανακοίνωση σας, μέχρι σήμερα, δύο ημέρες μετά, δεν έχετε σκεφτεί ότι θα ήταν σωστό να ανακαλέσετε. ʽΈχω μια ελπίδα πως, μετά την επιστολή μου αυτή, θα το κάνετε. Ο ίδιος ο πρόεδρος σας αποκάλεσε τη στοχοποίησή μου “μικρό φάουλ”. Μάλλον δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτές οι σταγόνες των «μικρών φάουλ», που μπορεί έστω και ασυναίσθητα να κάνει ο καθένας από μας, είναι ανεπίτρεπτες από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επικράτηση του ήθους και της ηθικής στο θέατρο. Σταγόνα τη σταγόνα, στο τέλος θα πνιγούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Λυπήθηκα, τέλος, για το ίδιο το θέατρο. Οι καταγγελίες που βγαίνουν στο φως μόνον αποτροπιασμό μπορούν να δημιουργήσουν, στον κάθε υγιή άνθρωπο. Είναι σπουδαία οι στιγμή που παίρνουν τον δρόμο της δικαιοσύνης. Κάθε ένοχος πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του και να τιμωρηθεί όπως του αξίζει κι όπως ο νόμος ορίζει.

Κι όμως, το ξέρουμε όλοι, ειδικά εσείς, που έχετε και την πλήρη εικόνα των επίσημων καταγγελιών, πως δεν είμαστε όλοι έτσι. Οι περισσότεροι, οι πολύ περισσότεροι, η πλατιά μάζα των καλλιτεχνών του θεάτρου είμαστε στην απέναντι όχθη απʼ το σκοτάδι, την κακοποίηση, τη βία και την αρρώστια.

Ναι, συνάδελφοι, ακόμα κι αυτήν τη αδιανόητα δύσκολη στιγμή, που όλοι μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με το έρεβος και την ασκήμια, ειδικά τώρα, εγώ θα συνεχίζω να πιστεύω και να θυμίζω πως στο θέατρο και στους ανθρώπους του επικρατεί η ομορφιά. Όσο έχουμε ανάγκη την κάθαρση και τη δικαιοσύνη, το πιστεύω, έχουμε ανάγκη κι αυτήν την ελάχιστη μνήμη.

Αποζητώντας αυτήν την ομορφιά χρειάζονται οι άνθρωποι το θέατρο. Αποζητώντας αυτήν την ομορφιά γίναμε καλλιτέχνες. Αυτή η ομορφιά, στο τέλος θα νικήσει», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Ο ίδιος στο υστερόγραφό του σημείωνει πως: «Καθώς η επιστολή μου είναι ανοιχτή και δημόσια, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω, προς πάσα κατεύθυνση, σε καμία όμως περίπτωση απευθυνόμενος προς εσάς, πως από σήμερα το πρωί έχω ήδη λάβει όλα τα νόμιμα μέτρα προάσπισης της τιμής και της υπόληψής μου, απέναντι σε οποιονδήποτε, επωνύμως ή ανωνύμως, δημοσίως ή ιδιωτικώς, επιχειρήσει να τις προσβάλλει».

Το ΣΕΗ δεν είχε καμία πρόθεση να θίξει τον ηθοποιό

Στην εκπομπή «Ευτυχείτε» του Open μίλησε ο Αλέξανδρος Ζαχαρέας, μέλος του Δ.Σ του Σ.Ε.Η. Ο Αλέξανδρος Ζαχαρέας πήρε θέση για την επιστολή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, συνιστώντας «ψυχραμία» στον συνάδελφό του.

«Έχουμε λάβει γνώση, ακούμε αυτό που γράφει ο κύριος Μαρκουλάκης. Θα περάσει από το διοικητικό συμβούλιο και ανάλογη θα είναι η απάντησή μας με ανακοίνωσή», δήλωσε αρχικά ο Αλέξανδρος Ζαχαρέας.

«Έχω να συστήσω στον συνάδελφό μου τον Κωνσταντίνο ψυχραιμία. Όπως όλοι ξέρουμε το ΣΕΗ είναι ένα συλλογικό όργανο, το οποίο οφείλει να υπερασπίζεται τα 5.000 μέλη του. Αν θέλει ο Κωνσταντίνος, αν πιστεύει ότι φωτογραφήθηκε και στοχοποιήθηκε μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στο Σωματείο να το συζητήσουμε. Δεν είναι ανάγκη να μπαίνουμε σε πόλεμο ανακοινώσεων. Αλλά, παρόλα αυτά, αν θέλει να το κάνουμε έτσι, ας περιμένει την επόμενη ανακοίνωσή μας. Έχουμε διοικητικό συμβούλιο σήμερα το απόγευμα θα απαντήσουμε. Αλλά συνιστώ ψυχραιμία», σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή του Open.

O Αλέξανδρος Ζαχαρέας τόνισε ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να θιγεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. «Δεν θα το αφήσουμε έτσι, έχουμε συνεδρίαση το απόγευμα και θα απαντήσουμε στον Κωνσταντίνο. Η πόρτα του σωματείου είναι ανοιχτή και μπορεί να έρθει να τα συζητήσουμε. Το ΣΕΗ είναι θεσμικό όργανο», συμπλήρωσε.