CELEBRITIES

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε για τις καταγγελίες στον χώρο του θεάματος και «λύγισε» για τα σχόλια που γίνονται στα social media

Papadakis Press Γιάννης Νταρίλας

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, εμφανίστηκε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», όπου μίλησε για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον χώρο του θεάτρου την οποία χαρακτήρισε «πολυ επώδυνη στιγμή για το θέατρο». Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης έκανε λόγο για «τρομερή γενναιότητα» εξηγώντας ότι «πρέπει να σταματήσει ο κάθε άνθρωπος να φοβάται».

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο του θεάτρου «θα φέρει μια καινούργια εποχή». «Προσδοκώ να έρθει μια εποχή που οι άνθρωποι δεν θα φοβούνται να πάνε στην εργασία τους», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης εξηγεί ότι δεν έκανε ποτέ στενή παρέα με κανέναν καταγγελόμενο

Αναφερόμενος στις καταγγελίες που γίνονται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημείωσε ότι «δεν πέφτει από τα σύννεφα», ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να καλύψω ούτε τον εαυτό μου ούτε κανέναν. Όλοι στο θέατρο είμαστε ένα μικρό χωριό».

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επεσήμανε ότι «οι σεξουαλικές συμπεριφορές γίνονται εν κρυπτώ» και πρόσθεσε: «είμαι φίλος και έχω υπάρξει συνεργάτης με παραπάνω από ένα από τα πρόσωπα αυτά που καταγγέλλονται. Αλλά με κανέναν δεν έκανα αυτό που λέμε παρέα. Αλλά ακόμα κι αν έκανα παρέα, και χωριζόμασταν κάθε βράδυ στις 12 θα ήξερα εγώ τι κάνει ο άλλος ή ο άλλος για μένα, όταν πάμε μετά σπίτι μας; Εγώ μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα μόνο για τις δικές μου πράξεις και για κανέναν άλλο».

«Έχω ακούσει τερατώδη ψέματα για τον εαυτό μου», είπε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης πριν ο Άρης Καβατζίκης τον ενημερώσει ότι κάποια στιγμή βρέθηκε στο νούμερο 1 των τάσεων στο Twitter. «Πρέπει να σου πω ότι δεν έμαθα ότι έφτασα στο νούμερο 1. Είναι απολύτως ψευδές. Δεν είμαι το είδος του ανθρώπου που θα έκανε κάτι τέτοιο και οποιοδήποτε άτομο από το περιβάλλον μου δεν θα έκανε κάτι τέτοιο», σημείωσε σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για προσπάθεια συγκάλυψης που διατυπώθηκαν στα social media για τον ίδιο και τη σύντροφό του. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημείωσε ότι δεν έχει λογαριασμό στο Twitter ενώ τον λογαριασμό του στο Facebook τον είχε κλείσει από τις 12 Ιανουαρίου κι όχι τις τελευταίες ημέρες.

Η ψυχραιμία που προσπαθεί να συντηρεί και η απάντηση για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

«Ας μην καταστρέψουμε τον χώρο. Είναι πολύ σημαντικά τα πράγματα που λέγονται. Κάποια μου έχουν σηκώσει την τρίχα κάγκελο. Ποτέ στη δική μου βάρδια που λένε, μπροστά μου και ειδικά από την εποχή που είχα εγώ την εποπτεία των παραστάσεων, δεν έχει συμβεί καμία πράξη βίας», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Ο ίδιος μίλησε και για την κακοποιητική συμπεριφορά σκηνοθέτη σε φίλο του στο παρελθόν, στην οποία υπήρξε μάρτυρας αλλά ο φίλος του του ζήτησε να μην παρέμβει. Η υπόθεση αυτή δεν είχε να κάνει με σεξουαλική κακοποίηση, όπως διευκρίνισε.

«Ζητώ από τον εαυτό μου να παραμείνει ψύχραιμος», τόνισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. «Δεν είναι μια ιστορία στην οποία πρέπει εσείς κι εγώ ή άνθρωποι από τα social media ή από τα κανάλια να βγάλουν τις αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μιλώντας για την ανάγκη να διερευνηθούν οι υποθέσεις αυτές από τα κατάλληλα όργανα.

«Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να απλωθεί η κουβέντα και στα άλλα πεδία της εργασίας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στη συνέχεια. «Η χώρα μπορεί να πάει με αυτή την γενναία πράξη που άνοιξε αυτή την πόρτα, πολύ μπροστά για όλους», πρόσθεσε.

«Δεν θα είμαι ποτέ ο επόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, γιατί δεν θέλω να είμαι. Δεν μου έχει γίνει ποτέ πρόταση, δεν έχω επιδιώξει ποτέ να μου γίνει πρόταση. Έχω μια πολύ δημιουργική ζωή και πιστεύω ότι θα βρεθούν πανάξιοι άνθρωποι να αναλάβουν αυτή τη θέση. Δεν αισθάνομαι να λερώνομαι από αυτά τα πράγματα, γιατί ξέρω ποιος είμαι και ξέρουν οι άνθρωποι που με ξέρουν ποιος είμαι. Βάλλομαι για τις πολιτικές μου θέσεις από το 2008 και μετά», διευκρίνισε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

«Δεν είναι ποτέ ευχάριστο να μου γράφουν να πάθω τον καρκίνο», είπε κι η φωνή του λύγισε. «Αν πρέπει να ανοίξει μια άλλη συζήτηση αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε αυτή τη χώρα με αυτό το βαθμό μισαλλοδοξίας», πρόσθεσε. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο» και να επέλθει «κάθαρση» όχι μόνο στον χώρο του θεάτρου αλλά σε όλους τους εργασιακούς χώρους.