CELEBRITIES

Κωνσταντίνα Μιχαήλ: «Είχαμε συνηθίσει. Βροντούσαν τα σανίδια και λέγαμε ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι»

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Μια νέα εποχή έχει σίγουρα ξημερώσει στον χώρο της τέχνης στην Ελλάδα. Έχοντας πάρει την σκυτάλη από τον αθλητισμό και τη σπουδαία Σοφία Μπεκατώρου, οι ηθοποιοί φέρνουν στο φως καταγγελίες, ιστορίες και βιώματα που σκοτείνιαζαν τον φωτεινό κόσμο της τέχνης. Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» του Alpha και όπως θα περίμενες, σχολίασε κι εκείνη όσα συμβαίνουν στον χώρο του θεάματος.

«Δεν περίμενα ότι θα έρθει αυτή η μέρα», σημείωσε μεταξύ άλλων η Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Η ηθοποιός παραδέχτηκε ότι γνώριζε όπως και οι συνάδελφοί της παθογένειες ανθρώπων του θεάτρου, ωστόσο αυτό που δεν περίμενε είναι ότι θα μπορέσουν ποτέ να ειπωθούν δημόσια όλα αυτά.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι σοβαρό. Η δουλειά μας είναι δίσκολη. Το στομάχι που λέμε ότι έχουμε κάνει οι ηθοποιοί είναι γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ψυχισμούς, συμπεριφορές, ανατροφές, ποιος είναι καλύτερος, νεαρότερος», σημείωσε η ηθοποιός. «Πρώτη είδα την ώρα που τα έλεγε ζωντανά η Ζέτα. Εγώ δεν το πίστευα γιατί τα ήξερα. Ήξερα της Τζένης αλλά δεν περίμενα ότι θα έρθει αυτή η μέρα. Και μετά αναρωτιόμουν “είχαμε συνηθίσει;”. Είχαμε συνηθίσει. Βροντούσαν τα σανίδια, αχολογούσαν τα στούντιο από αυτή την παθογένεια των ανθρώπων αυτών, εμείς ακούγαμε τους φίλους μας, συμπάσχαμε με αυτούς και λέγαμε ότι έτσι είναι και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ξέραμε και πόσες φορές να παρηγορείς, να κλαις ο ίδιος και να χτυπάς τον τοίχο και να λες “Δεν μπορώ να ρίξω τη δουλειά, δεν μπορώ να φύγω”», σημείωσε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.

«Όταν έβλεπα τη Ζέτα και ξεροκατάπινε, ξεροκατάπινα κι εγώ. Ξέρω πως είναι να βάζεις την ψυχή σου και στη δουλειά σου να μπαίνει καθημερινά φρένο, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Εγώ δεν είχα τέτοια τρομοκρατία, τα ήξερα όμως. Όταν πρωτοξεκίνησα ήμουν με την Ελένη Μαβίλη και τον Τάσο Χαλκιά, ήμουν κάπως σε προστατευμένη “οικογένεια”. Με τον άλλο κύριο -τέλος πάντων- που κατήγγειλε η Ζέτα, του ζήτησα δουλειά, με φώτισε ο Θεός και δεν με πήρε. Ήμουν τυχερή. Ήρθε αυτή η ώρα να σπάσει το απόστημα, να μπουν τα όρια: Εδώ είναι δουλειά, αυτό είναι το ψωμί μου», συνέχισε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.

Η Κωνσταντίνα Μιχαήλ τόνισε ότι με την κατάσταση αυτή που έχουν δημιουργηθεί αρκετά καλά. «Με αυτόν τον διασυρμό πια, θα φοβάται πάρα πολύς κόσμος. Αναρωτιέμαι εκείνη την ύβρη δεν τη μελετήσανε ποτέ;», σημείωσε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ, η οποία τόνισε ότι «μπήκαν επιτέλους στο χάρτη έννοιες όπως η σεξουαλική παρενόχληση, ο εργασιακός εκφοβισμός και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας». Η ηθοποιός αναφέρθηκε και στην συνειδητοποίηση ότι αυτή η ανοχή που χαρακτήριζε το παρελθόν είναι κομμάτι του πατριαρχικού προτύπου το οποίο έχει εμπεδωθεί και στις γυναίκες. «Δεν καταλαβαίνουμε καμιά φορά ότι το φύλο μας είναι γαλουχημένο ώστε να ανέχεται και να αντέχει και να είναι σοβαρό. Το έχουμε καταπιεί αυτό», σημείωσε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ.

«Η κοινωνία να συσπειρωθεί έτσι ώστε οι νομοθέτες να βάζουν κάτω από το μικροσκόπιο και να δουν τα σοβαρά θέματα το βιασμό, παραγραφές, πώς πρέπει να πηγαίνει το θύμα, να μην ντρέπεται. Άκουγα τη Τζένη Μπότση να τα λέει και έλεγα “Θεέ μου πόσο θάρρος αυτά τα κορίτσια;”. Η νέα γενιά καταγγέλλει την παλαιά γιατί τα θεωρούσαμε δεδομένα», σημείωσε η Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Και σε αυτό το σημείο υποκλινόμαστε.