CELEBRITIES

Η Σάσα Σταμάτη σε δύο γενναίες πράξεις: Η προσωπική αποκάλυψη και η δημόσια συγγνώμη

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Έχουμε καιρό ακόμα για να εξαλείψουμε το στίγμα που συνοδεύει την ψυχική υγεία, αλλά κάνουμε βήματα. Και τα βήματα αυτά ακούγονται βροντερά όταν τα κάνουν άνθρωποι που έχει χρειαστεί να ζητήσουν βοήθεια και την έχουν λάβει. Η Σάσα Σταμάτη με μία ανάρτησή της από το Ψυχιατρικό Τμήμα του Θριάσιου Νοσοκομείου άνοιξε μία συζήτηση σχετική με την ψυχική υγεία. Και τη συνέχισε με τις δηλώσεις της στην εκπομπή Καλοκαίρι #Yes.

«Όταν φτάνεις στον πάτο μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. Δεν σε νοιάζει τι θα πει ο κόσμος. Δεν είναι ταμπού. Χτύπα την πόρτα», έγραψε η Σάσα Σταμάτη την Τετάρτη 30 Αυγούστου σε ένα Instagram Story που προκάλεσε απορίες κι έκπληξη (γιατί είπαμε έχουμε δρόμο μέχρι να εξαλειφθεί το στίγμα γύρω από την ψυχική υγεία) αλλά και συγκίνηση (σε όλους όσοι εργάζονται για την εξάλειψη του). Κι αυτό γιατί πίσω από το Story της δημοσιογράφου, υπάρχει μία και μόνο προτροπή: «Ζήτα βοήθεια».

Η δημοσιογράφος, μίλησε την επομένη στην εκπομπή Καλοκαίρι #Yes για την ανάρτησή της και προχώρησε σε δύο γενναίες πράξεις. Η Σάσα Σταμάτη μίλησε για τη διπολική διαταραχή (αναφέρεται και ως μανιοκατάθλιψη) με την οποία είχε διαγνωστεί ο πατέρας της, την ακούσια νοσηλεία του σε μονάδες ψυχικής υγείας, αλλά και το πώς η ίδια οδηγήθηκε στο να ζητήσει τη βοήθεια ψυχιάτρου. Αφετέρου, ζήτησε τη δική της δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό σε θέατρο της Αθήνας, με μία συμπεριφορά που είχε προκαλέσει σωρεία αρνητικών αντιδράσεων.

Σάσα Σταμάτη: Η προσωπική εξομολόγηση για τον πατέρα της

«Όλοι οι άνθρωποι και δεν θέλω να το προσωποποιήσω δεν μιλάνε γι’ αυτά. Δυστυχώς υπάρχει ταμπού στην Ελλάδα με τον ψυχολόγο και τον ψυχίατρο», σημείωσε μεταξύ άλλων η Σάσα Σταμάτη.

«Πέρασα δύσκολα, ο πατέρας μου είχε μανιοκατάθλιψη 20 χρόνια, αναγκάστηκα να κάνω εγκλεισμό στο ψυχιατρείο δύο φορές, που είναι πολύ σκληρό, να παίρνεις μία απόφαση να βάζεις τον πατέρα σου μέσα στο ψυχιατρείο με εισαγγελική παραγγελία. Δεν γινόταν, είχε φύγει από το σπίτι ο πατέρας μου, η μητέρα μου και ο αδερφός μου δεν ήθελαν, έπρεπε να πάρω εγώ αυτήν την απόφαση. Μία φορά η αστυνομία τον είχε βρει πάνω στις γραμμές του τρένου με το αυτοκίνητό του, κοιμόταν. Έκανε πολλά επεισόδια», είπε στη συνέχεια η Σάσα Σταμάτη.

«Η μάνα μου διαφωνεί που μιλάω, αλλά εγώ θα τα πω. Τα λέω για τον κόσμο. Βλέπουμε και ακούμε “βίασε, σκότωσε”, οι άνθρωποι δεν πάνε στον γιατρό», είπε στη συνέχεια.

Η Σάσα Σταμάτη στη συνέχεια μίλησε για τον θάνατο του πατέρα της. «Τον πατέρα μου τον πήγα σε κέντρο αποκατάστασης, με πήρανε μια Κυριακή τηλέφωνο από το κέντρο αποκατάστασης που όλον τον μισθό μου τον έδινα εκεί πέρα και μου είπαν ότι δεν είναι καλά. Τον έστειλαν στο νοσοκομείο Κορίνθου. Εκεί μου λένε, “κυρία Σταμάτη Ο μπαμπάς σας δεν έχει νεφρά, έχει να πιει και να φάει έναν μήνα”. Ξεκίνησαν αιμοκάθαρση, μετά από λίγο καιρό κόλλησε και Covid και πέθανε. Τουλάχιστον ξεκουράστηκε ο άνθρωπος γιατί πέρασε και πάρα πολύ δύσκολα», εξήγησε η δημοσιογράφος που έχει στραφεί νομικά κατά του κέντρου αποκατάστασης. «Στράφηκα νομικά εναντίον τους για ηθικούς λόγους. Αν πάρουμε λεφτά θα τα δώσουμε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο λόγος που την οδήγησε να ζητήσει βοήθεια

Η Σάσα Σταμάτη είπε ότι «κάποια στιγμή κλάταρε», καθώς τα ψυχοπιεστικά γεγονότα στη ζωή της ήταν πολλά. Έτσι βρέθηκε να αναζητά κι εκείνη βοήθεια. «Υπήρξαν κάποιες ερωτικές απογοητεύσεις. Κάποια στιγμή ξύπνησα ένα πρωί και είχα μουδιάσει ολόκληρη. Έφυγα από το σπίτι μου με τις πιτζάμες, πήγα στο Θριάσιο, είχα ταχυπαλμίες. Κάναμε ορούς και με επανέφεραν. Ανθρώπινα πράγματα που έχουν πάθει όλοι», σημείωσε η Σάσα Σταμάτη.

Η δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

Η Σάσα Σταμάτη προχώρησε στη συνέχεια σε μία προσωπική παραδοχή περί λαθών και μία δημόσια συγγνώμη από τους καλλιτέχνες και την υπουργό Πολιτισμού για όσα είχαν συμβεί στην παράσταση του Χριστόφορου Ζαραλίκου που η ίδια είχε διακόψει αντιδρώντας έντονα.

«Έχω κάνει πάρα πολλά λάθη, θέλω να ξέρετε ότι τα έχω πληρώσει όλα. Θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, απ’ όλους τους ηθοποιούς, από την υπουργό Πολιτισμού γι’ αυτό που είχε γίνει στο θέατρο. Κάποιοι άνθρωποι κάνουν δολοφονία χαρακτήρων. Ζητάω δημόσια συγγνώμη απ’ όλους. Έκανα λάθος. Το πλήρωσα αυτό το λάθος, με διέγραψε η ΕΣΗΕΑ, δεν μου σήκωνε κανένας το τηλέφωνο, δεν μου έδινε κανένας συνέντευξη και αν δεν είχα τον εκδότη μου δεν ξέρω πού θα ήμουν και τι θα είχα κάνει στον εαυτό μου. Ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη που έχω κάνει στη ζωή μου και θέλω να ζητήσω συγγνώμη απ’ όλη την Ελλάδα», εξήγησε η Σάσα Σταμάτη.

«Μπορεί να φαίνομαι δυναμική, αλλά είναι η άμυνά μου. Κάποια στιγμή κατέρρευσα. Η μάνα μου ήταν δίπλα μου στο νοσοκομείο και μου κρατούσε το χέρι. Ήθελα να σας τα πω από την ψυχή μου, δεν έχω άλλα λόγια. Σας ευχαριστώ τίποτα άλλο», κατέληξε η δημοσιογράφος στην κουβέντα της με τους παρουσιαστές της εκπομπής του Open.