CELEBRITIES

6 διάσημοι που νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρική κλινική

@2023 Jordan Strauss/Invision/AP Images

Για όποιον λόγο κι αν συμβαίνει, η σύγχρονη κοινωνία θέτει υψηλότερα στάνταρ για τους διάσημους ανθρώπους απ’ ό,τι για όλους τους υπόλοιπους. Εντελώς αδικαιολόγητα επίσης στιγματίζει ακόμα και σήμερα τους ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές. Οι ψυχικές διαταραχές, σε αντίθεση με εμάς, δεν ξεχωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με το status τους και την αναγνωρισιμότητά τους. Οι διάσημοι που νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρική κλινική είναι η πιο απτή απόδειξη.

Καθώς από τη μία, οι διάσημοι οφείλουν να είναι «τέλειοι» και από την άλλη, η ψυχική ασθένεια είναι θέμα ταμπού, οι fans συχνά σοκάρονται όταν μαθαίνουν ότι κάποιοι διάσημοι έχουν νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι όμως.

Το στιγμα της ψυχικής ασθένειας οφείλουμε να το καταπολεμήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας συνάνθρωπός μας δεν θα αναγκάζεται να ζει με κάποια αδιάγνωστη ψυχική νόσο, δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του χωρίς μία χείρα βοηθείας. Οι διάσημοι άνθρωποι, αυτοί που συνεχίζουμε να θεωρούμε λιγότερο ανθρώπους από εμάς και περισσότερο «θεούς» από εμάς, μπορούν να αποτελέσουν ένα παράδειγμα για το ότι η ψυχική ασθένεια δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, κάτι που συμβαίνει μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους και κάτι που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

6 διάσημοι που νοσηλεύτηκαν σε ψυχιατρική κλινική

Amanda Bynes

διάσημοι νοσηλεύτηκαν ψυχιατρική κλινική @2023 Chris Pizzello, file/AP Images

Αφορμή γι’ αυτή τη λίστα στάθηκε η ηθοποιός Amanda Bynes που πολύ πρόσφατα χρειάστηκε να τοποθετηθεί σε καθεστώς ψυχιατρικής παρακολούθησης για 72 ώρες, σύμφωνα με το NBC News. Σύμφωνα με το TMZ περιπλανήθηκε πολλές μέρες στους δρόμους μέχρι που εθεάθη να περπατά γυμνή στο Los Angeles και τότε ήταν που οι αρχές παρενέβησαν κι έτσι δέχτηκε ψυχιατρική βοήθεια. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η κηδεμονία της Bynes σταμάτησε και οι γονείς της δεν σκοπεύουν να την επαναφέρουν. Σύμφωνα με τον πρώην αρραβωνιαστικό της, η Amanda Bynes είχε διακόψει μόνη της τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε για κάποιο, αδιευκρίνιστο, πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Mariah Carey

διάσημοι νοσηλεύτηκαν ψυχιατρική κλινική @2023 Charles Sykes/Invision/AP, File/AP Images

Η pop diva είχε υποστεί σωματική και ψυχολογική κατάρρευση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Glitter, το 2001. Μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στην ψυχιατρική κλινική του Wetchester North Hospital, μετά από δική της πρωτοβουλία καθώς ένιωθε «ανάστατη ψυχικά». Τα δημοσιεύματα τότε έκαναν λόγο για απόπειρα αυτοκτονίας της Mariah Carey, φήμες που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.

Robbie Williams

@2023 Jens Meyer/AP Images

Όπως πολλοί ακόμα επιτυχημένοι μουσικοί, ο Robbie Williams έδωσε τη μάχη του με τη χρήση ναρκωτικών, τον αλκοολισμό και την κατάθλιψη. Έχει μπει σε κλινικές αποτοξίνωσης σε περισσότερες από μία περιπτώσεις για την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά που ήταν αποτέλεσμα της κατάθλιψης που είχε βιώσει πολλές φορές στη ζωή του. Το 2007 εισήχθη στο κέντρο αποτοξίνωσης και ψυχιατρική κλινική Meadows στην Arizona, που ειδικεύεται στην κατάθλιψη, το άγχος, την διπολική διαταραχή και πολλές ακόμα ψυχικές ασθένειες. Ο Robin Williams κατάφερε να ξεπεράσει τον εθισμό του και να διαχειρίζεται επιτυχημένα την ψυχική του υγεία.

Winona Ryder

@2023 Evan Agostini/Invision/AP Images

Ένας από τους πιο γνωστούς ρόλους της Winona Ryder ήταν αυτός της Susanna Kaysen στην ταινία Girl, Interrupted. Η ταινία ήταν βασισμένη στη αυτοβιογραφία της Kaysen για τον καιρό που βρέθηκε σε ψυχιατρική κλινική. Η Winona Ryder ένιωθε πολύ συνδεδεμένη με τον ρόλο της, καθώς μία δεκαετία νωρίτερα είχε χρειαστεί και η ίδια ψυχιατρική βοήθεια.

Όταν η καριέρα της ξεκινούσε είχε κλείσει τη συμμετοχή της στον Νονό ΙΙΙ, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το cast και να μπει σε ψυχιατρικό νοσοκομείο, καθώς υπέφερε από άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση.

Catherine Zeta – Jones

@2023 Vianney Le Caer/Invision/AP Images

Η Catherine Zeta – Jones έχει πραγματοποιήσει πολλά διαλείμματα στην καριέρα της που μπορεί να μην δημιουργούν κάποια εντύπωση με την πρώτη ματιά. Ωστόσο, η αιτία πίσω από την κατά καιρούς απουσία της από τα κινηματογραφικά δρώμενα είναι ότι η Catherine Zeta Jones πάσχει από διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ, και περιοδικά επισκέπτεται ψυχιατρικές κλινικές για να διασφαλίσει ότι η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και ότι διατηρεί την ψυχική της υγεία.

Sinead O’ Connor

διάσημοι νοσηλεύτηκαν ψυχιατρική κλινική @2023 Antonio Calanni, FILE/AP Images

H Sinead O’ Connor ξεκίνησε να κάνει περίεργες αναρτήσεις στα social media στα τέλη του 2015, για την οικογένειά της και την εγκατάλειψή που ισχυριζόταν ότι ένιωσε από τα μέλη της όταν διαγνώστηκε με PTSD. Παραδέχτηκε ότι είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και υπήρχαν φήμες ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Η οικογένειά της την εισήγαγε στο νοσοκομείο St. Patrick για ψυχιατρική εκτίμηση.