CELEBRITIES

Η Έλενα Ακρίτα και τι περιμένει από τον Σπύρο Μπιμπίλα μετά το «αστείο επιχείρημά του»

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Το νέο επεισόδιο του podcast που υπογράφει η Έλενα Ακρίτα για το NEWS24/7, περιλάμβανε το θέμα των ημερών. Κι όπου θέμα των ημερών βάλε τη νέα σειρά του Μάρκου Σεφερλή για τον ΑΝΤ1, Super Mammy, που μας θύμισε όλα όσα θέλαμε να ξεχάσουμε για το ομοφοβικό και υποτιμητικό για τις γυναίκες χιούμορ του δημιουργού. Η νέα του σειρά περιλάμβανε ήδη από την πρεμιέρα της αστεία για βιασμούς, για σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών με «λιπαντικό τη βότκα» και για επιδειξίες. Σε αυτή την πρεμιέρα συμμετείχε και ο Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, προκαλώντας αντιδράσεις και απαντώντας με τη δική του αντίδραση. Αυτή τη συμμετοχή, αλλά και τις απαντήσεις του, σχολίασε μεταξύ άλλων η Έλενα Ακρίτα.

Η Έλενα Ακρίτα μίλησε μεταξύ άλλων για τη δικαστική διαμάχη της με τον Μάρκο Σεφερλή που ξεκίνησε από μία κριτική που είχε γράψει για εκείνον, χαρακτηρίζοντας τον λόγο στα έργα του ρατσιστικό και ομοφοβικό, στην εφημερίδα Τα Νέα. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας ανέφερε ότι μετά την Πρωτόδικη «πύρρειο νίκη» του Μάρκου Σεφερλή είναι έτοιμη να φτάσει αν χρειαστεί μέχρι και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια προσπαθώντας για όλους μας να δικαιωθεί απέναντι στην ρητορική μίσους. Όπως καταλαβαίνεις, το timing με την απόφαση του δικαστηρίου και την πρεμιέρα του Μάρκου Σεφερλή και της σειράς Super Mammy, ήταν η κατάλληλη αφορμή για να μιλήσει η Έλενα Ακρίτα για τη σάτιρα και τα όριά της.

Για την Έλενα Ακρίτα «Η σάτιρα έχει όρια. Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείς ευπαθείς ή ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, να τις χλευάζεις και να μένεις στο απυρόβλητο», όπως είπε στην αρχή σχεδόν του νέου επεισοδίου του Podcast της. Ιδιαίτερα στάθηκε δε, στη νέα σειρά του Μάρκου Σεφερλή και στο αστείο περί βιασμού στην Ελλάδα του 2022, πριν προχωρήσει σε μία εκτενή αναφορά στον Σπύρο Μπιμπίλα και τη συμμετοχή του στο Super Mammy, που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Η τραγική αλήθεια για τους βιασμούς σε αυτή τη χώρα»

«Αυτά σε μία χώρα όπου οι γυναίκες έχουν μέσα στη χούφτα τους τα κλειδιά τους ώστε να προλάβουν να τρέξουν, να ξεκλειδώσουν και να μπουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους γιατί κάποιος βιαστής και κακοποιητής τις κυνηγάει από πίσω. Δεν είναι έτσι κε Σεφερλή, δεν είναι “έτρεχα έτρεχα αλλά δεν τον πρόλαβα”. Η τραγική αλήθεια για τους βιασμούς σε αυτή τη χώρα είναι “Έτρεχα έτρεχα αλλά με πρόλαβε και με βίασε”», σημείωσε χαρακτηριστικά η Έλενα Ακρίτα.

«Κι άντε μετά να βρεις το δίκιο σου όταν υπάρχουν περιπτώσεις στην ελληνική δικαιοσύνη που πας για να αποδείξεις έναν βιασμό και σε αφήνουν τρεις μέρες άπλυτη με το ίδιο βρακί γιατί οι υπηρεσίες αυτό, οι αστυνομίες εκείνο κι όλα αυτά τα πράγματα. Ποιος βρίσκει το δίκιο του στα δικαστήρια, ποια γυναίκα τολμάει να πάει και να μιλήσει στα δικαστήρια χωρίς να μετρήσουν το ύψος της φούστας ή το βάθος του ντεκολτέ, ποια γυναίκα τολμάει να καταγγείλει τον βιαστή της χωρίς να την πουν τσούλα ή χωρίς να της πουν τα ‘θελε; Όχι, δεν είναι αστείο κύριε Σεφερλή, είναι ξεκάθαρη, κατάφορη κακοποίηση και ξανακάντε μου αγωγή αν θέλετε», κατέληξε σχολιάζοντας το αστείο του Μάρκου Σεφερλή περί βιασμού, η Έλενα Ακρίτα.

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, αλλά και σεναριογράφος, καταπιάστηκε στη συνέχεια με τη συμμετοχή του Σπύρου Μπιμπίλα στη σειρά Super Mammy και στις απαντήσεις που έδωσε εκείνος, με θυμό κατά την κρίση της, σε όσους έκριναν αρνητικά αυτή την επαγγελματική του επιλογή.

Η Έλενα Ακρίτα μιλά για τη συμμετοχή του Σπύρου Μπιμπίλα στη σειρά Super Mammy και δεν καταλαβαίνει γιατί οργίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΗ

«Υπήρξε μία τεράστια κατακραυγή, διότι δεν είναι δυνατόν να είσαι πρόεδρος του ΣΕΗ και να πηγαίνεις να συμμετέχεις στο σήριαλ ενός ανθρώπου που είναι διαβόητος για τον κακοποιητικό του λόγο και να σου φταίνε οι άλλοι, να σου φταίνε αυτοί που κάνουνε λέει bullying στον Σεφερλή. Όχι, δεν κάνει ο Σεφερλής bullying στους παχύσαρκους ή στους γκέι, εμείς που δεν θέλουμε αυτόν τον λόγο, εμείς που παλεύουμε ενάντια στη ρητορική μίσους, εμείς κάνουμε το bullying», σημείωσε αρχικά η Έλενα Ακρίτα.

«Το επιχείρημα του Σπύρου Μπιμπίλα, το οποίο βρήκα επιεικώς αστείο, είναι ότι όταν πηγαίνει ένας ηθοποιός να παίξει έναν ρόλο δεν ζητάει όλο το σενάριο από την αρχή. Εγώ αυτό καταρχάς δεν το καταλαβαίνω, γιατί ως σεναριογράφος πολλών και μεγάλων επιτυχιών ξέρω πάρα πολύ καλά πώς όλοι μα όλοι οι ηθοποιοί πριν σου πουν το ναι ή το όχι, ζητάνε να διαβάσουν το σενάριο, να διαβάσουν τι στο καλό θα παίξουν. Δεν ξέρω αυτό γιατί ο κος Μπιμπίλας όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά θυμώνει κι από πάνω», πρόσθεσε με την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Η Έλενα Ακρίτα θέλησε να κάνει μία απαραίτητη διευκρίνιση ως προς τις προσδοκίες της από έναν απλό ηθοποιό κι έναν άλλο, που όπως ο Σπύρος Μπιμπίλας, κατέχει μία θεσμική θέση.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, όταν είσαι πρόεδρος του ΣΕΗ, όταν βρίσκεσαι στο μάτι του κυκλώνα με το #MeToo, όταν έχεις δίκες του Λιγνάδη, του Φιλιππίδη κι άλλες οι οποίες έρχονται απ’ ό,τι ακούμε όλοι, έχεις έναν θεσμικό ρόλο δεν είσαι απλά ένας ηθοποιός», σημείωσε και συνέχισε με μία αναφορά στην Τάνια Τρύπη που επίσης εμφανίζεται στη σειρά που υπογράφει ο Μάρκος Σεφερλής για τον ΑΝΤ1.

«Εγώ την κα Τάνια Τρύπη δεν την καταδικάζω καθόλου που συμμετείχε σε αυτό και δεν το κάνω για έναν απλό λόγο, δεν είμαι στο σπίτι του καθενός ούτε μέσα στην τσέπη του. Δεν ξέρω τι ανάγκες έχει η Τάνια Τρύπη και το κάνει αυτό το πράγμα, μπορεί να έχει οικονομικές ανάγκες. Κατά τα άλλα, μου είναι μία γυναίκα εξαιρετικά συμπαθής, μία ακτιβίστρια δυναμική στα θέματα των ζώων και ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Η Τρύπη δεν είναι όμως πρόεδρος Σωματείου, είναι μία ηθοποιός που εκπροσωπεί τον εαυτό της. Δεν έχω πρόβλημα εκεί, όπως και με τον κο Καπετάνιο και με άλλους ηθοποιούς», εξήγησε η Έλενα Ακρίτα.

Όπως όμως σημείωσε στη συνέχεια, ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν είναι πλέον απλά ένας ηθοποιός που κάνει τις επιλογές του, εκπροσωπεί έναν θεσμό. «Αυτό όμως με τον Μπιμπίλα, πρέπει να καταλάβει ότι πλέον είναι θεσμός, έχει θεσμικό ρόλο κι αντί να θυμώνει, πρέπει να ψάχνει τα δικά του καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Η αγάπη της για τον Σπύρο Μπιμπίλα και η αναγνώριση του λάθους που περιμένει

Η Έλενα Ακρίτα αγαπά τον Σπύρο Μπιμπίλα και το παραδέχεται μιλώντας για εκείνον στο podcast της. Παράλληλα αποκαλύπτει ότι είχε πάρει θέση υπέρ της υποψηφιότητάς του στις τελευταίες εκλογές του ΣΕΗ. «Εγώ τον Μπιμπίλα τον αγαπάω και τον αγαπάω ειλικρινά, γιατί όσα έχει κάνει αυτός ο άνθρωπος για τους συναδέλφους του δεν τα έχει κάνει κανείς ποτέ. Εκείνος έτρεχε πάντα, πολύ πριν γίνει πρόεδρος, με τα σακουλάκια να βοηθήσει τους φτωχούς συναδέλφους του, τους άπορους, να τους στηρίξει, να τους πάει να φάνε, να φροντίσει κάτι για τα νοσοκομεία τους και το έκανε πάντα με την καλή του την καρδιά», τόνισε.

 

«Μπορεί να τον έβλεπα σε όλες τις πρεμιέρες, αλλά τον έβλεπα και στην κηδεία του απλού συναδέλφου του και να είναι ειλικρινά συντετριμμένος. Έχω δε και μία προσωπική εμπλοκή σε αυτό το θέμα. Όταν η εκλογή στο Σωματείο τους πήγε να κριθεί ανάμεσα στον μεγάλο μας ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό και στον Σπύρο Μπιμπίλα, πήρα τη θέση του Μπιμπίλα. Και την πήρα δυνατά και με ξεκάθαρη φωνή διότι πιστεύω ότι ο Δημήτρης Καταλειφός τον οποίο θαυμάζω όσο ελάχιστους ηθοποιούς στην Ελλάδα σήμερα είναι τόσο ταγμένος στην τέχνη του, τόσο δοσμένος στο θέατρο που δεν νομίζω ότι θα μπορούσε πραγματικά να κάνει την καλή και σωστή δουλειά που έκανε ο Μπιμπίλας. Γι’ αυτό ήμουν υπέρ του», εξομολογήθηκε η δημοσιογράφος και συγγραφέας.

Η Έλενα Ακρίτα κατέληξε τονίζοντας ότι ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΕΗ. Πρέπει, ωστόσο, στα δικά της μάτια να αναγνωρίσει το σφάλμα του αντί να θυμώνει με όσους τον κρίνουν.

«Παρόλο αυτό που έγινε και πολλοί του ζητούν να παραιτηθεί, εγώ δεν συμφωνώ. Πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει, ότι είναι ένας πολύ καλός πρόεδρος. Έκανε ένα λάθος και ήταν χοντρό. Αλλά πρέπει να παραμείνει στο Σωματείο, πρέπει να συνεχίσει να βοηθά και να στηρίζει τους συναδέλφους του όπως έκανε πάντα. Το πιο απλό θα ήταν να πει “παιδιά, έκανα ένα λάθος. Συγγνώμη”. Τον αγαπάμε όλοι τόσο πολύ που θα τον συγχωρούσαμε κι εγώ πρώτη θα έδινα μάχες γι’ αυτόν. Αλλά όχι να μας βγει κι από πάνω. Έλεος», κατέληξε.