CELEBRITIES

Γιώργος Χρυσοστόμου: Η επιστολή που έγραψε στο ΣΕΗ και δεν έστειλε ποτέ

Papadakis Press Εξωτερικός συνεργάτης

Το ελληνικό #MeToo ήρθε για να σηματοδοτήσει μία εποχή μεγάλης αλλαγής και στον χώρο του ελληνικού θεάτρου στις αρχές του 2021, τότε που η Ζέτα Δούκα πήρε τη «σκυτάλη» από την Σοφία Μπεκατώρου και μίλησε για την κακοποιητική συμπεριφορά που είχε υποστεί σε συνεργασία της. Ένα «μπουμ» πλανήθηκε στον αέρα και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες από τα μέλη του, για άλλα μέλη που είχαν καταχραστεί την όποια εξουσία τους για να κακοποιήσουν συναδέλφους τους. Ανάμεσα στις καταγγελίες που είχε δεχτεί τότε το ΣΕΗ θα μπορούσε να είναι κι εκείνη η επιστολή που έγραψε ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Ο ηθοποιός, ωστόσο, αποφάσισε να μην τη στείλει ποτέ.

«Σου γράφω ένα γράμμα, όχι πως θέλω να στο δώσω» τραγουδούσε κάποτε ο Γιάννης Πάριος και μερικές φορές αρκεί να εκφράσεις πράγματα που για χρόνια ίσως κρατούσες κλεισμένα μέσα σου για να απαλλαγείς και να προχωρήσεις. Ο Γιώργος Χρυσοστόμου έγραψε την επιστολή του όπου εξέφρασε τις βίαιες συμπεριφορές που είχε συναντήσει στα χρόνια του στο θέατρο. Πρώτη φορά μίλησε για την επιστολή που δεν έστειλε στην εκπομπή Dot.

Όταν αποκάλυψε την επιστολή που έγραψε και δεν έστειλε στο ΣΕΗ

«Εκείνη η περίοδος που έγιναν γνωστές κάποιες συμπεριφορές στο θέατρο, εγώ φοβήθηκα γιατί θυμήθηκα πόσες φορές μου έχουν συμπεριφερθεί εμένα άσχημα και άρχισα να ανακαλώ και να θυμάμαι», είχε αναφέρει τότε ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Μαζί αποκάλυψε ότι είχε γράψει μία επιστολή την οποία κράτησε 3 μέρες στο σπίτι και τελικά την έκαψε.

«Εγώ δεν κρύβω ότι τότε που γράφανε επιστολές στο ΣΕΗ όλοι, εγώ έγραψα μια επιστολή, αλλά δεν την έστειλα. Την κράτησα 3 μέρες στο σπίτι μου. Αρρώστησα τρομερά πολύ γιατί το έγραψα όλο αυτό που συνέβη. Μετά είχα ένα στομάχι για 3 μέρες χάλια, μετά το πέταξα αυτό, το έκαψα, έκανα την ιεροτελεστία μου και ήταν σαν να έγινε, ήταν τρομερά ψυχοφθόρο. Δεν τους έχω συγχωρέσει όλους, αλλά ξέρουν και καταλαβαίνουν, ότι εγώ δεν φοβάμαι πια», έλεγε χαρακτηριστικά.

Οι νέες δηλώσεις του για την επιστολή

Σε αυτή την επιστολή αναφέρθηκε εκ νέου ο ηθοποιός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή To Πρωινό την Τετάρτη 27 Απριλίου. «Για ένα τόσο ντελικάτο και ευαίσθητο θέμα δεν αξίζουν τρία λεπτά κουβέντας. Να είμαστε ok!», είπε αρχικά ο Γιώργος Χρυσοστόμου στον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά όταν ρωτήθηκε για εκείνη την επιστολή.

«Με συνεπήρε ένα πράγμα που με τάραξε, θυμήθηκα, έγραψα, αρρώστησα που το διάβασα, γιατί και σε απλά πράγματα που σε έχουν απασχολήσει όταν τα γράφεις και πας να τα διαβάσεις μετά, είναι μία δύσκολη διαδικασία γιατί το βλέπεις απ’ έξω και ταράζεσαι», σημείωσε ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

«Όταν τα λες δεν θυμάσαι τόσο γρήγορα, ενώ όταν γράφεις προλαβαίνεις να κάνεις και την εικόνα, είναι πιο αργό κι είναι κάτι που αρχίζει και δουλεύει άσχημα μέσα. Μετά το έβλεπα μπροστά μου κι άρχισα να τρέμω. Το φωτογράφισα κλειστό, το έστειλα σε 10 φίλους να δω ανταπόκριση, δεν πήρα αυτό που ήθελα και εντέλει το κράτησα 3 μέρες και μετά το έσκισα και το έστειλα πίσω», εξήγησε στη συνέχεια ο ηθοποιός για την επίδραση που είχε η επιστολή αυτή στον ψυχισμό του.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου δεν πήρε την ανταπόκριση που περίμενε και δεν επιτρέπει πια τις κακοποιητικές συμπεριφορές ενώπιόν του

«Τι σημαίνει δεν πήρες αυτό που περίμενες;» αναρωτήθηκε η Φαίη Σκορδά. «Σε εκείνη τη φάση όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι τέτοιο όπως και γενικότερα οι άνθρωποι για να πάρουν θάρρος πρέπει να το ανοίξουν σε 10 ανθρώπους για να πάρουν “έγκριση”. Μιλούσα για έναν άνθρωπο που είχε φερθεί άσχημα σε όλους μας. Είχαμε συντονιστεί 2-3 άτομα που είχαμε περάσει το ίδιο. Το έστειλα και σε αυτούς και δε μου είπαν τίποτα. Μου είπαν ένα wow», είπε ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου ένιωσε μπερδεμένος, όπως είπε, για το αν αυτό ήταν ένα βήμα που θα έκανε ούτως ή άλλως. «Αφού είμαι μπερδεμένος είπα να μην κάνω καμία κίνηση γιατί θα είναι παρορμητική. Θεωρώ σοφά», εξήγησε στη συνέχεια ο ηθοποιός.

«Υπάρχει αυτός ο άνθρωπος στον χώρο, φυσικά και τον έχω συναντήσει. Δεν έχουμε συνεργαστεί έκτοτε και δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Δεν θα του έλεγα τίποτα γιατ;i δεν υπάρχει λόγος, θα μου έλεγε ότι είναι μέρος της δουλειάς. Δεν είχε καταλάβει ότι φέρεται άσχημα, και θα επιχειρηματολογούσε κιόλας, γιατί αυτό είναι το point of view το δικό μου», εξήγησε ο ηθοποιός και πρόσθεσε ότι πλέον αναγνωρίζει τέτοιες συμπεριφορές.

 

Γιώργος Χρυσοστόμου: «Άρχισα να σέβομαι τον εαυτό μου»

«Με βρήκε έτοιμο για να φάω bullying τότε. Παρ’ όλα αυτά, αν συνέβαινε τώρα, με τη διαδρομή που έχω κάνει, επειδή το αναγνωρίζω και καταλαβαίνω ότι δεν φταίω εγώ γι’ αυτό που μου έρχεται, μπορώ και να το αντικρούω κατευθείαν και να βάλω όριο», εξήγησε ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

«Άρχισα να σέβομαι τον εαυτό μου», επεσήμανε ο Γιώργος Χρυσοστόμου κι εκεί είναι μάλλον που βρίσκεται το κλειδί της δικής του ψυχικής ηρεμίας που πλέον δεν διαπραγματεύεται. Εκεί και μαζί στη στάση ζωής του, που έκτοτε έχει τραβήξει «κόκκινες γραμμές» στις κακοποιητικές συμπεριφορές.

«Δεν περιμένω κάποια θεία Δίκη. Δεν λέω “α, να πάθει κάτι αυτός”. Εντάξει ωραίο θα ήταν να χάσει λίγα λεφτά, αλλά μέχρι εκεί. Απλώς είπα ότι αυτή τη συμπεριφορά εγώ γενικότερα δεν τη θέλω, με αφορμή αυτό, οπότε δεν την επιτρέπω ούτε να συμβαίνει μπροστά μου σε άλλους πλέον», κατέληξε ο ηθοποιός.