CELEBRITIES

Ellen DeGeneres: Έχασε 1 εκατομμύριο τηλεθεατές και 25 εκατομμύρια δολάρια. Λάθη, πολλά λάθη

ⓒ 2021 Richard Shotwell/Associated Press

Η φράση «όλα να τα περιμένεις» έπιασε τόπο στην περίπτωση της Ellen DeGeneres, η οποία πριν τις αποκαλύψεις για ανάρμοστη, αγενή, ρατσιστική και πλήρως αντιεπαγγελματική συμπεριφορά -κυρίως- κατά των υπαλλήλων της, θεωρούνταν μία από τις πιο αξιαγάπητες παρουσιάστριες της Αμερικής. Πλέον, από πολλούς θεωρείται η προσωποποίηση του κακού στον χώρο της τηλεόρασης.

Η αποκαθήλωση της Ellen DeGeneres όχι μόνο επέδρασε αρνητικά στην καλή -έως πρότινος- εικόνα που παρουσίαζε μπροστά από τις κάμερες, αλλά προκάλεσε οικονομικό πλήγμα στην ίδια την εκπομπή. Το “The Ellen DeGeneres Show” έχασε σχεδόν 25 εκατομμύρια δολάρια που μεταφράζεται σε 1 εκατομμύριο τηλεθεατές. Μεγάλη η ήττα, βαρύ το τίμημα.

H αντιεπαγγελματική συμπεριφορά της Ellen DeGeneres κόστισε 25 εκατομμύρια δολάρια και 1 εκατομμύριο θεατές

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις επίσημες μετρήσεις της εταιρίας Nielsen, το “The Ellen DeGeneres Show” έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές κατά τη διάρκεια της 18ης σεζόν. Τιμή που σε ποσοστό απώλειας εσόδων μεταφράζεται σε πλήγμα της τάξεως του 20%. Πιο συγκεκριμένα, το σταθερό κοινό μειώθηκε κατά 38% και αφορά κυρίως ενήλικες γυναίκες κάτω των 54 ετών, σύμφωνα με τη Nielsen.

Όπως ανέφερα, το συγκεκριμένο ποσοστό επηρέασε καθοριστικά τα έσοδα από τις διαφημίσεις της εκπομπής. Αναλυτικότερα, από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο της σεζόν 2019-20, το show ​​είχε απολαβές της τάξεως των 131 εκατομμυρίων δολαρίων από διαφημιστές, σύμφωνα με την εταιρία Kantar. Αυτές οι απολαβές μειώθηκαν στα 105 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο της σεζόν 2020-21. Ουπς.

Η Ellen DeGeneres, λοιπόν, πλήρωσε το τίμημα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι κατηγορίες και οι καταγγελίες υπαλλήλων για τοξικό εργασιακό περιβάλλον δεν οδήγησαν μόνο την εταιρεία διανομής του show, Warner Media, σε εσωτερική έρευνα. Η οικονομική κατάρρευση της επόμενης σεζόν ήταν αναπόφευκτη. Το κοινό μειώνεται και τα νούμερα τηλεθέασης παίρνουν την κάτω βόλτα.

Η προκαταρκτική έρευνα, πάντως, ανέδειξε «ελλείψεις σωστής διεύθυνσης» όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία. Είχε, επίσης, ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του επικεφαλής συγγραφέα και εκτελεστικού παραγωγού Kevin Leman και των εκτελεστικών παραγωγών Ed Glavin και Jonathan Norman.

Η δημόσια συγγνώμη

Δεν ξέρουμε αν το πάθημα έγινε (ή θα γίνει) ποτέ μάθημα, ωστόσο το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και απρεπούς συμπεριφοράς από εκτελεστικούς παραγωγούς της εκπομπής. Η ίδια η Ellen DeGeneres, τότε, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της και να απευθυνθεί προσωπικά στους πρώην και νυν συνεργάτες της, για να τους ζητήσει συγγνώμη. Στην επιστολή της, η DeGeneres παρουσιάζεται βαθύτατα μετανιωμένη και έτοιμη για μεγάλες αλλαγές, ώστε να αποτραπούν λάθη του παρελθόντος.

Μάλλον, η δημόσια απολογία της Ellen DeGeneres δεν έπιασε τόπο. «Μην νομίζετε ότι οτιδήποτε έγραψε στην απολογία της σημαίνει κάτι. Εκείνη δημιούργησε και άφησε να υπάρχει αυτή η τοξική κουλτούρα για τόσο πολύ καιρό» ανέφερε μεταξύ άλλων υπάλληλος που διατήρησε την ανωνυμία του και ουσιαστικά αποτέλεσε τη φωνή όλων των εργαζομένων που δεν πίστεψαν τη μετάνοιά της.

Η παραίτηση της Ellen DeGeneres που δεν συνέβη ποτέ

Τον Αύγουστο του 2020, λίγο πριν την έναρξη της 18ης σεζόν, πηγές από την εταιρεία παραγωγής της εκπομπής είχαν αποκαλύψει στην ιστοσελίδα της Daily Mail ότι η Ellen DeGeneres είναι έτοιμη να παραιτηθεί μετά από αυτές τις καταγγελίες, ολοκληρώνοντας την εκπομπή της εδώ. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν συνέβη. Η Ellen DeGeneres συνεχίζει κανονικά την εκπομπή της, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. «Είμαι αρκετά καλή ηθοποιός. Έχω παίξει τη στρέιτ γυναίκα σε ταινίες. Δεν είμαι όμως τόσο καλή ώστε να σας κοροϊδεύω για το ποια είμαι εδώ και 17 χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων, στο ξεκίνημα της εκπομπής τον Σεπτέμβριο.