ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι πρώτες αντιδράσεις μετά την απόφαση για την ενοχή του

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Το 2021 ήταν για το θέατρο σίγουρα η χρονιά του #MeToo. Οι ταραγμένες μέρες διαδέχονταν η μία την άλλη, τα στόματα άνοιγαν και οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου κατήγγειλαν συμπεριφορές και πράξεις που δεν έπρεπε πια να μένουν κρυμμένες κάτω από το χαλάκι. Ταυτόχρονα, άλλοι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου έβλεπαν τα πραγματικά τους πρόσωπα, αυτά που πίστευαν ότι θα μείνουν για πάντα ένα «κοινό μυστικό» χωρίς να ανοίγει ποτέ ρουθούνι, να αποκαλύπτονται. Κάποιες από τις καταγγελίες του ελληνικού #MeToo έφτασαν στη δικαιοσύνη κι αυτή σήμερα αποφάνθηκε για μία από αυτές. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας πρωτόδικα καταδικασμένος βιαστής.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος για 2 από τις 4 περιπτώσεις βιασμών για τις οποίες κατηγορήθηκε, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για τις υπόλοιπες δύο. Το δικαστήριο δεν του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά που πρότεινε η υπεράσπισή του και επέβαλε ποινή κάθειρξης 12 ετών στον καταδικασθέντα.

Το δικαστήριο ωστόσο, έκρινε ότι θα πρέπει να του χορηγηθεί ανασταλτικό της εκτέλεσης της ποινής έως την έφεση, οπότε ο Δημήτρης Λιγνάδης αφέθηκε προς το παρόν ελεύθερος. Η σχετική απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη και πάλι κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με αυτή ο Δημήτρης Λιγνάδης αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Οι τελευταίοι είναι οι εξής: Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εμφάνιση 3 φορές στο ΑΤ της περιοχής του και την καταβολή εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ που θα πρέπει να καταβληθεί εως τις 29 Ιουλίου.

Η απόφαση ανακοινώθηκε την Τετάρτη 13 Ιουλίου, μία μέρα που σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα ορόσημα του κινήματος του ελληνικού #MeToo. Ένας πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε και οι καλλιτέχνες αντέδρασαν στο άκουσμα της απόφασης μέσα από αναρτήσεις τους στα social media, σχολιάζοντας, αναπαράγοντας την είδηση ή πολύ απλά χωρίς να χρειαστεί να πουν τίποτα παραπάνω από αυτό που έδειχνε η εικόνα στα Instagram Stories τους.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος και ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά: Δημήτρης Καραντζάς

Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com.dimitris_karantzas

Με ένα συντομο σχόλιο τοποθετήθηκε μέσω Instagram Story του, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένοχος για δύο βιασμούς. Το όνομα του είχε εμπλακεί πολλές φορές στη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη μέσω του συνήγορου υπεράσπισης του καταδικασθέντος, Αλέξη Κούγια, που τον είχε χαρακτηρίσει ως έναν από τους «σκευωρούς» που ήθελαν να πλήξουν τον εντολέα του.

«Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Λύτρωση για τα παιδιά που βιάστηκαν. Λύτρωση και για όλους εμάς τους “σκευωρούς”. Δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο και ατιμώρητο», έγραψε χαρακτηριστικά.

Κωσνταντίνος Μπιμπής – Χάρης Τζωρτζάκης

Instagram.com/kosbibis

Το κείμενο που μοιράστηκε ο Χάρης Τζωρτζάκης μετά την απόφαση ενοχής για τον Δημήτρη Λιγνάδη, αναδημοσίευσε και ο συνάδελφός του, Κωνσταντίνος Μπιμπής.

«Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και πρώην καθηγητής Αρσακείου, η προσωπική επιλογή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που εξαπατήθηκε από τη βαθιά υποκριτική του τέχνη, ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ΕΝΟΧΟΣ από την ελληνική δικαιοσύνη για δύο βιασμούς. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι βιαστής ανηλίκων», έγραψε ο ηθοποιός.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος και ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά: Μάριος Αθανασίου

Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/athanasiou_marios

«Η κα Μενδώνη παραπλανήθηκε, οι ένορκοι όχι. Ένοχος για 2 βιασμούς ανηλίκων», ανέφερε στο δικό του μήνυμα στα social media o Μάριος Αθανασίου.

«Δικαίωση για τα παιδιά που το θάρρος τους είναι παράδειγμα για όλους, για τα παιδιά με το μικρό όνομα που το ανάστημά τους είναι πολύ μεγαλύτερο από τον οχετό της “εξουσίας”», πρόσθεσε ο ηθοποιός.

Δημήτρης Μοθωναίος

Instagram.com/motho_naios

Χωρίς να αναφέρει πουθενά το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη ή την αφορμή γι’ αυτό το Instagram Story του, ο Δημήτρης Μοθωναίος μοιράστηκε ένα meme με τον Leonardo DiCaprio να υψώνει το ποτήρι του και να κάνει μία πρόποση, ενώ τον πλαισίωνε η φράση «Ένοχος για την κατηγορία».

Το όνομα του Δημήτρη Μοθωναίου είχε επίσης εμπλακεί στη δίκη Λιγνάδη μέσω του Αλέξη Κούγια και ο ηθοποιός είχε δώσει τη δική του απάντηση μέσω των social media.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος και ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά: Ζέτα Δούκα

Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/zetadouka

Η ηθοποιός που με τη δική της δημόσια εξομολόγηση, σήμανε την έναρξη του ελληνικού #MeToo στον χώρο του θεάτρου, μοιράστηκε την είδηση για την έκδοση της απόφασης περί ενοχής του Δημήτρη Λιγνάδη, όπως αυτή παρουσιάστηκε στον λογαριασμό yperoxes gynaikes στα social media, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Αντίνοος Αλμπάνης

Σε δύο γραμμές ο Αντίνοος Αλμπάνης σχολίασε όλους εκείνους που περίμεναν τη δικαιοσύνη να αποφανθεί επί της ενοχής ή μη του Δημήτρη Λιγνάδη για να μπορέσουν να τοποθετηθούν στο ζήτημα.

Instagram.com/antinoosalmpanis

Δημήτρης Λιγνάδης: Οι αντιδράσεις πέρασαν από το αίσθημα δικαίωσης στο αίσθημα οργής

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη έγινε γνωστό, ότι ο καταδικασθέντας για δύο βιασμούς ανηλίκων, θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ως την εκδίκαση της έφεσης που άσκησε επί της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας. Η απόφαση αυτή αποτυπώθηκε σε νέα status ανθρώπων του θεάτρου και του θεάματος που εξέφραζαν αισθήματα απογοήτευσης και οργής. Χαρακτηριστικά είναι τα δύο status που έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας στο Facebook πριν και αφού έγινε γνωστό ότι η ποινή του Δημήτρη Λιγνάδη θα ανασταλεί.

«Ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη κι αυτό που αποφάσισε είναι μήνυμα για έναν καθαρότερο κόσμο, χωρίς κακοποιητικές εξουσίες και προσβολές της ελευθερίας του ατόμου», είχε γράψει αρχικά για να προσθέσει αργότερα: «Ένοχος μεν, ελεύθερος με αναστολή έξω. Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Τα υπόλοιπα στην κρίση του κάθε πολίτη αυτής της δημοκρατικής χώρας».

Δημήτρης Λιγνάδης Facebook.com/Σπύρος Μπιμπίλας

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του ηθοποιού Κωνσταντίνου Μπιμπή που μοιράστηκε ένα νέο Instagram Story για να μοιραστεί την απογοήτευσή του.

Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/kosbibis

Έλενα Ακρίτα

Το δικό της σχόλιο μοιράστηκε και η Έλενα Ακρίτα για τη δίκη Λιγνάδη, μετά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το δικό της όνομα ήταν επίσης ένα από αυτά των «σκευωρών» στους οποίους αναφερόταν με κάθε ευκαιρία ο συνήγορος υπεράσπισης του ηθοποιού και σκηνοθέτη που καταδικάστηκε για δύο βιασμούς, Αλέξη Κούγια.

Μαίρη Συνατσάκη

Τα συναισθήματα πολλών μέσα σε λίγες μόνο γραμμές ενός Instagram Story της εξέφρασε η Μαίρη Συνατσάκη.

Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/mairiboo

Αλέξαδρος Μπουρδούμης

Για τον αγώνα που συνεχίζεται μίλησε ο ηθοποιός σχολιάζοντας το γεγονός ότι παρά την ενοχή του ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. «Μία “εν μέρει” απόφαση που αφήνει σκιές στην προσπάθεια να βγούμε από το σκοτάδι. Ο αγώνας συνεχίζεται», έγραψε μεταξύ άλλων.

Instagram.com/abourdoumis

Λένα Δροσάκη

Με ένα μόνο hashtag που εκφράζει όλο το συναίσθημα που μοιράστηκαν όσοι είδαν την ελπίδα για απονομή δικαιοσύνης στο άκουσμα της λέξης «ένοχος» και στη συνέχεια κατέληξαν να διαβάζουν τη λέξη «ελεύθερος» δίπλα στο όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη, σχολίασε τα τεκταινόμενα η Λένα Δροσάκη.

Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/lenakidrs

Ο Δημήτρης Λιγνάδης κρίθηκε ένοχος, αφέθηκε ελεύθερος και ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά: Ιωάννα Τριανταφυλλίδου

Ένα εύστοχο σχόλιο για την έκβαση της υπόθεσης Λιγνάδη πραγματοποίησε η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου μέσα από Instagram Story της.

Δημήτρης Λιγνάδης Instagram.com/Ioannatri