CELEBRITIES

Αθηνά Μαξίμου: Η αποκάλυψη για το «Αυτή η νύχτα μένει» και η επίκαιρη Μήδεια

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Συνέντευξη στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται και τη δημοσιογράφο Ναταλία Αργυράκη παραχώρησε την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022, η Αθηνά Μαξίμου. Η ηθοποιός που πρόκειται να υποδυθεί τη Μήδεια, στην παράσταση που υπογράφει σκηνοθετικά ο σύζυγός της, Αιμίλιος Χειλάκης και ο σταθερός συνεργάτης του, Μανώλης Δούνιας, σχολίασε την επικαιρότητα που δείχνει να έχει η Μήδεια, σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση της Πάτρας και μίλησε για την δική της πορεία στην τέχνη από την εποχή της βράβευσής της για την ταινία Αυτή η νύχτα μένει, μέχρι σήμερα.

«Η Μήδεια ήταν ένα έργο που το σκεφτόμασταν πολλά χρόνια, με τον Αιμίλιο και τον Μανώλη, μπορεί κι από το 2011. Πέρσι τον Αύγουστο σκεφτόμασταν τι να κάνουμε και είπαμε “μήπως να κάναμε αυτό που σκεφτόμασταν χρόνια πριν; Να κάνουμε τη Μήδεια;”», σημείωσε για το πώς αποφάσισαν να ανεβάσουν τη συγκεκριμένη παράσταση με τον Αιμίλιο Χειλάκη και τον Μανώλη Δούνια. «Κρατήσαμε και κάτι που είχαμε και τότε σκεφτεί, να έχουμε μαζί μας τη Γιώτα Νέγκα», πρόσθεσε επίσης η Αθηνά Μαξίμου. Η Γιώτα Νέγκα θα μοιράζεται το ρόλο της κορυφαίας του χορού με τη Μυρτώ Αλικάκη στην παράσταση.

«Είμαστε μικροί στη ζωή μας γιατί δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη»

Η δημοσιογράφος επεσήμανε σε άλλο σήμειο της συνέντευξης ότι η Μήδεια, δεν μπορεί να μην μας θυμίσει κάτι αυτή την εποχή, με την επικαιρότητα να απασχολεί ακόμα η υπόθεση της Πάτρας. «Ποτέ σε αυτούς τους ήρωες δεν θα δεις έναν που να έχει διαπράξει το χειρότερο να μην έχει αναλάβει την ευθύνη. Και γι’ αυτό είμαστε μικροί στη ζωή μας, γιατί δεν μπορούμε στις πράξεις μας να αναλάβουμε την ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αθηνά Μαξίμου.

«Γι’ αυτό έχουμε αυτούς τους πολιτικούς που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη. Γι’ αυτό έχουμε αυτούς τους πολίτες που δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους και περιμένουν το κράτος να κάνει κάτι γι’ αυτό και γενικότερα. Φυσικά, όλα αυτά τα έργα, συνειδητά ή ασυνείδητα κάτι θα μας θυμίσουν. Γι’ αυτό είναι εδώ. Για να μας θυμίσουν κάτι που ξεχάσαμε ή που ξεχνάμε», πρόσθεσε η Αθηνά Μαξίμου.

Μιλώντας για την προδοσία και τις εκδικητικές σκέψεις, η Αθηνά Μαξίμου, τόνισε ότι όταν κανείς «Επενδύσει και εμπλακεί με έναν άλλο άνθρωπο ή με ένα σύστημα ή με μία ιδέα, δεν υπάρχει περίπτωση να μην προδοθεί». Ωστόσο, η ίδια πιστεύει ότι η ζωή είναι εκείνη που πάντα θα φέρει την λύση. «Γιατί να σπαταλάω φαιά ουσία και ενέργεια σε εκδικητικές πράξεις ή σκέψεις;», αναρωτήθηκε η ηθοποιός.

Το όνειρο της Επιδαύρου και οι αλλαγές στη ζωή της

Απαντώντας για τους καλλιτεχνικούς στόχους της και το όνειρο της Επιδαύρου, που πολλοί ηθοποιοί κουβαλούν στο μυαλό τους, η Αθηνά Μαξίμου τόνισε ότι για εκείνη έχει μεγαλύτερη σημασία η συνεργασία, από τους ρόλους και τους χώρους. «Για μένα αυτό έχει περισσότερη σημασία από το να παίξει κανείς τη Μήδεια και το λέω πολύ ειλικρινά ούσα σε αυτή τη διαδικασία των προβών».

Η Αθηνά Μαξίμου συστήθηκε στο ευρύ κοινό μέσα από την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Αυτή η νύχτα μένει. Τότε, το 2000 είχε λάβει το Βραβείο Ερμηνείας πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία. Η Ναταλία Αργυράκη τη ρώτησε για το πόσο έχει αλλάξει από τότε και το αν εκείνη η επιτυχία είχε μόνο θετικό πρόσημο.

«Ο εσωτερικός μου πυρήνας είναι ίδιος, δεν έχει αλλάξει. Απλά έχει μάθει να είναι πιο καλός με τον εαυτό μου, να έχει μεγαλύτερη αποδοχή, να μην τον τιμωρεί, να μην τον μαλώνει, να λέει “όχι” σε κάτι άλλο με μεγαλύτερη ευκολία και σεβασμό προς τον άλλο άνθρωπο, να μην είναι τόσο τρομακτικό αυτό το “όχι” όσο ήταν τότε», εξομολογήθηκε η Αθηνά Μαξίμου για το πόσο έχει αλλάξει αυτά τα 22 χρόνια που μεσολάβησαν από την ταινία που την καθιέρωσε, μέχρι σήμερα.

Η Αθηνά Μαξίμου γνώρισε την επιτυχία κι έπειτα περίμενε 1,5 χρόνο πάνω από το τηλέφωνο

«Ποτέ δεν έχει η επιτυχία θετικό πρόσημο», τόνισε έπειτα. «Θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολη η επιτυχία από την αποτυχία. Μπαίνεις στη διαδικασία να θεωρείς ότι όλα σου ανήκουν με μια επιτυχία. Είναι μεγάλη παγίδα η επιτυχία. Πέρα του ότι όταν πήρα το βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τότε με το Αυτή η νύχτα μένει, έκανε να χτυπήσει το τηλέφωνο 1,5 χρόνο για δουλειά», αποκάλυψε η Αθηνά Μαξίμου.

Η ίδια εξήγησε πώς προσπάθησε να διαχειριστεί αυτή τη «σιωπή» του τηλεφώνου της. «Προσπαθούσα λοιπόν να καταλάβω τι έκανε τους ανθρώπους, που κυρίως θαύμαζα κι επιθυμούσα να συνεργαστώ μαζί τους, να μη σηκώνουν το τηλέφωνο να μου προτείνουν κάτι. Μπορεί να το προκάλεσα κι εγώ αυτό, γιατί όταν πήρα το βραβείο, δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ήμουν πάνω και παραλάμβανα το βραβείο που η χαρά μου κράτησε για δύο λεπτά», είπε χαρακτηριστικά.