TSTORIES

Τώρα είναι η στιγμή για ένα roadtrip στην Τοσκάνη: 5 μέρη που δεν πρέπει να χάσεις

Pexels

Είναι η εποχή των roadtrips. Είναι ξεκάθαρο. Η φύση είναι στα καλύτερά της, όλα γύρω ακόμα ανθισμένα, κακά τα ψέματα δεν έχει πιάσει ακόμα τρελός καύσωνας, ο ήλιος τις περισσότερες ημέρες είναι ζεστός και μας προκαλεί να αφήσουμε το σπίτι και το μόνο που ονειρευόμαστε είναι γεμάτες βαλίτσες, καλή παρέα και χιλιόμετρα, πολλά χιλιόμετρα μέσα από χωριά, πόλεις, λόφους και πεδιάδες. Α, ναι! Και καλή μουσική φυσικά.

Άραγε υπάρχει καλύτερο μέρος από την επαρχία της Τοσκάνης για ένα τέτοιο ταξίδι; Είτε πας με τη σχέση σου είτε με την παρέα σου, θα περάσετε σίγουρα αξέχαστα. Μεταξύ ελικοειδών δρόμων, τεράστιων κυπαρισσιών, οινογνωσιών και γενικότερα γευσιγνωσιών, η Τοσκάνη είναι η καλύτερη επιλογή για roadtrip και dolce vita!

1η στάση: Firenze (Φλωρεντία)

Το ταξίδι ξεκινάει από την πρωτεύουσα της Τοσκάνης, τη Φλωρεντία. Μπορείτε να πετάξετε με απευθείας πτήση στη Ρώμη ή την Μπολόνια και από εκεί με γρήγορο τρένο θα βρίσκεστε σε λιγότερο από δύο ώρες στην πόλη της Φλωρεντίας.

τοσκάνη

Προτιμήστε να μείνετε στο κέντρο καθώς εκεί ουσιαστικά βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η ομορφιά της πόλης. Δύο ημέρες είναι αρκετές για να τη χορτάσετε. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη χαρακτηριστική πλατεία με την εκκλησία της Santa Maria Novella και ανεβείτε στο καμπαναριό Giotto για να δείτε την πόλη από ψηλά. Μια βόλτα στην ξεχωριστή πλατεία (και δική μου αγαπημένη) Piazza Della Signoria ανάμεσα στα αγάλματα είναι απαραίτητη. Επόμενη στάση το Ponte Vecchio (παλιά γέφυρα), ίσως το πιο ρομαντικό σημείο της πόλης. Την ώρα που ο ήλιος ετοιμάζεται να πέσει, επιδιώξτε να βρίσκεστε στο Piazzale Michelangelo για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα και την πόλη της Φλωρεντίας από μακριά να βάφεται στα πορτοκαλί.

Ώρα όμως να μπείτε στο αυτοκίνητο και να αρχίσετε να κατεβαίνετε προς το νότιο τμήμα της Τοσκάνης.

2η στάση: San Gimignano

Μόλις μία ώρα από τη Φλωρεντία, βρίσκεται το μεσαιωνικό χωριό San Gimignano, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης το οποίο παρόλο τον υπερβολικό τουρισμό του (είναι το πιο γνωστό χωριό της Τοσκάνης), εξακολουθεί να κρατάει την παραδοσιακή του αίγλη. Κάντε τη βόλτα σας στην κεντρική πλατεία την piazza Della Cisterna και κάντε στάση για το παραδοσιακό gelato artigianale στη γνωστή Gelateria Dondoli.

Ακολουθήστε τον ανηφορικό δρόμο προς τα τείχη της πόλης για να θαυμάσετε από ψηλά τις απέραντες εκτάσεις γύρω από το μικρό χωριό και να αντιληφθείτε την ομορφιά και την απεραντοσύνη των κάμπων της Τοσκάνης. 72 πύργοι 14 εναπομείναντες. Μιας και είστε εκεί, μη φύγετε χωρίς να φάτε χοιρινό σε σάντουιτς από την ανοιχτή αγορά και φυσικά κρασί Vernaccia di San Gimignano σε κάποιο καλό εστιατόριο της περιοχής.

3η στάση: Monteriggioni

Φεύγοντας από το San Gimignano με κατεύθυνση τη Σιένα θα δείτε στο δρόμο πινακίδα για το χωριό Monteriggioni. Μην την αγνοήσετε. Το μικρό αυτό χωριό είναι ένα καλά κρυμμένο διαμαντάκι δύο βήματα από το San Gimignano.

τοσκάνη

Εκεί η ζωή περιστρέφεται γύρω από τη μοναδική πλατεία του χωριού, την Piazza Roma. Καθίστε για το aperitivo σας και ζητήστε μια ποικιλία αλλαντικών και τυριών καθώς και το κλασικό ιταλικό ποτό Spritz con Aperol. Πριν φύγετε, ένα παγωτάκι στο χέρι είναι ό,τι πρέπει!

4η στάση: Siena

Κάντε ένα διάλειμμα από τα χωριουδάκια της Τοσκάνης για ένα 24ωρο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλης της, τη Σιένα. Το πιο γνωστό αξιοθέατο της πόλης είναι η Piazza del Campo, η πανέμορφη πλατεία σε σχήμα βεντάλιας ή αχιβάδας. Εκεί θα καθίσετε για τον πρώτο καφέ της ημέρας και για τα κρουασάν σοκολάτας.

Η πόλη είναι μικρή, αλλά γεμάτη ζωή. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε πίτσα σε μια από τις καλύτερες πιτσαρίες της πόλης, το il Pomodorino.

5η στάση: Bagno Vignoni 

Η Τοσκάνη πέρα από τα χαρακτηριστικά καταπράσινα χωράφια έχει και κάτι που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Έχει σε διάφορες περιοχές της θερμές πηγές προσβάσιμες στον επισκέπτη. Το χωριό Bagno Vignoni είναι μέρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε καθώς η κεντρική του πλατεία είναι μια τεράστια πισίνα γεμάτη νερό που αναβλύζει από τις θερμές πηγές της περιοχής. Δυστυχώς, δεν επιτρέπεται να βουτήξετε εκεί αλλά όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν τις δικές τους πισίνες με θερμά νερά που επιτρέπουν βουτιές και χαλάρωση από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εναλλακτικά, αν ενδιαφέρεστε για φυσικές θερμές πηγές στη φύση, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς το χωριό Saturnia (προτείνεται αν θέλετε να καταλήξετε με το αυτοκίνητο στη Ρώμη).

Σε περίπτωση που έχετε περισσότερες από 5 ημέρες για το roadtrip στην Τοσκάνη, προσθέστε στο πρόγραμμα και τα παρακάτω χωριουδάκια: Pienza, Montepulciano, Pitigliano και Montefollonico.

Τα πιο instagramικά μέρη για φωτογραφίες

Δρόμος Poggio Covili:  Είναι η είσοδος του αγροτουρισμού Poggio Covili και ίσως ο πιο χαρακτηριστικός δρόμος της Τοσκάνης.
I cipressi di San Quirico d’Orcia:Εξίσου χαρακτηριστική εικόνα της Τοσκάνης αυτή η «παρέα» από κυπαρίσσια στη μέση ενός τεράστιου χωραφιού. Θα το δείτε σε πολλές card postales και μάλιστα και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Θα το βρείτε μετά την ταμπέλα San Quirico D’Orcia στο δεξί σας χέρι.
I cipressini di Pienza (τα κυπαρισσάκια της Pienza) – Τα «κυπαρισσάκια» βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα πριν την Pienza στο αριστερό χέρι. Πανέμορφο σημείο σα ζωγραφιά! Μη φύγετε από την Τοσκάνη αν δε βγάλετε αγκαλιά φωτογραφίες εκεί!