MADAME GINGER

Αυτά τα 7 vegan μέρη θα τα λατρέψεις κι εσύ που δεν είσαι χορτοφάγος

Η Madame Ginger προτείνει τα αγαπημένα της vegan μέρη στην Αθήνα

Εξαιρετική πρώτη ύλη, ευφάνταστες συνταγές, προσεγμένο γρήγορο φαγητό αλλά και κλασικά πιάτα με twist που θα ζήλευαν οι πιο δεινές μαγείρισσες σε 7 vegan σημεία της Αθήνας που δεν θα σου λείψει το κρέας.

Gingerάκι μου, όπως θα έχεις δει στα #EatLikeALocal επεισόδια, σε όποια περιοχή κι αν βρεθώ, όποια θεματική φαγητού κι αν επιλέξω να σου δείξω, σε κάθε σχεδόν μαγειρείο/εστιατόριο/brunchάδικο/streetfoodάδικο που έχω επισκεφθεί τους τελευταίους μήνες, ζητάω και δοκιμάζω πιάτα χωρίς κρέας. Εδώ και αρκετούς μήνες έχω περιορίσει σημαντικά την κατανάλωσή του κι έχω δει διαφορές στον οργανισμό μου, στην πέψη και την αίσθηση που μου αφήνει ένα κατά τ’ άλλα χορταστικό τραπέζι.

Ωστόσο, με αυτό το κείμενο δεν σκοπεύω να κουνήσω σε κανέναν το δάχτυλο λέγοντας «καλό θα ήταν περιορίσεις κι εσύ το κρέας». Αυτό που θέλω είναι να σου προτείνω μια ακόμα νόστιμη πλευρά της Αθήνας που είμαι σίγουρη ότι θα σε εκπλήξει με την ευρηματικότητά της.

Τα 7 μέρη που θα δεις παρακάτω καταρρίπτουν το στερεότυπο ότι η vegan κουζίνα είναι μόνο φύτρες, ρίζες, λαχανικά και φρούτα. Θα συναντήσεις εξαιρετική πρώτη ύλη, ευφάνταστες συνταγές, προσεγμένο γρήγορο φαγητό αλλά και κλασικά πιάτα με twist, μερικά από τα οποία θα ζήλευαν οι πιο δεινές μαγείρισσες.

Άσε που τα vegan spots όσο πάνε και ανθίζουν με αποτέλεσμα να μοιράζονται σε όλη την Αθήνα, άρα, θα κάνεις και τις βόλτες σου σε διάφορα μέρη προκειμένου να τα γνωρίσεις.

Lime bistro

Χειροποίητα νιόκι πατάτας, με κολοκύθα, kale, lemongrass & κρέμα καρπών.

Βρίσκεσαι στο Γκάζι, σε ένα μαγαζί-ιδανικό προορισμό για να αρχίσεις να τσεκάρεις τα vegan διαμάντια της πόλης, για να δοκιμάσεις φαγητά που έτσι κι αλλιώς πιθανολογώ ότι τρως, αλλά στη χορτοφαγική εκδοχή τους. Για να γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις, η Άλκηστις Αλεξανδράτου και η Ντέμη Γεωργίου έχουν εργαστεί για πολλά χρόνια σε άλλες κουζίνες, έχουν εντρυφήσει στη vegan διατροφή, ήταν πλήρως ενημερωμένες και δεν ακολούθησαν απλά μια «τάση». Η κουζίνα του Lime Bistro είναι gluten αλλά και sugar free, χρησιμοποιεί βιολογικά υλικά και ανεπεξέργαστες τροφές -κι όπως σου έχω ξαναγράψει στο Ladylike- σερβίρει μια καρμπονάρα που τη θεωρώ από τα καλύτερα πιάτα as we speak: ζυμαρικά mezzo tortiglioni φτιαγμένα από τέσσερα δημητριακά χωρίς γλουτένη με κρέμα «αυγού» -φυτική φυσικά και φτιαγμένη από φασόλια, με τριμμένο «τυράκι», αφυγρανμένο και χειροποίητο από κάσιους και μακαντέμια.

Lime bistro, Δεκελέων 23, Γκάζι. Τηλ: 6980083866

Cookoomela Grill

vegan cookoomela

To ”Yellow”, με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, χειροποίητη φυτική μαγιονέζα από βιολογικό γάλα σόγιας, μουστάρδα, τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και χειροποίητες πατάτες, είναι το αγαπημένο μου σουβλάκι στο Cookoomela Grill.

Απλά θα σου πω ότι όταν πρωτοάνοιξε, ουρές σχηματίζονταν στο πεζοδρόμιο της Θεμιστοκλέους, στα Εξάρχεια. Γιατί; επειδή πολύ απλά όλοι είχαμε την περιέργεια να δοκιμάσουμε πώς είναι το πρώτο σουβλατζίδικο της Αθήνας που δεν θα ρίχνει στα κάρβουνα ούτε ίχνος από κρέας. Το Cookoomela Grill αυτοσυστήνεται ως ως «ταχυφαγείο μεσογειακής φυτικής διατροφής» βάζει στο πολύ χορταστικό σουβλάκι του μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους μαριναρισμένα με μπαχαρικά και ψημένα στο grill, αβοκάντο Κρήτης, φυτική μαγιονέζα, σιτσιλιάνικη σάλτσα ντομάτας ή χειροποίητη μουστάρδα. Χρησιμοποιεί επιλεγμένα υλικά από μικρούς παραγωγούς, αναζητά προμηθευτές που ενστερνίζονται τις οικολογικές πρακτικές και προσπαθεί να αφήνει το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Φτιάχνει και πολύ ωραίες σούπες ημέρας, να δοκιμάσεις όποια βρεις. Οι πατάτες του, κυδωνάτες και τηγανητές αλλά ανάλαφρες, είναι τόσο πετυχημένες που πιστεύω θα πάρεις και μια μερίδα «για τη μέση».

Cookoomela Grill, Θεμιστοκλέους 43-45, Eξάρχεια. Τηλ: 2111822343

Healthy Bites

Η vegan τάρτα σοκολάτας.

Στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου, από πολύ νωρίς το πρωί σε περιμένει ένας all day προορισμός. Το Healthy bites επενδύει στη διαλεχτή πρώτη ύλη και η φιλοσοφία του βασίζεται στο ότι «τα βιολογικά τρόφιμα απευθύνονται σε όλους». Προτείνει να συνοδεύσεις το πρωινό σου με έναν βιολογικό καφέ ή με έναν ενεργειακό χυμό με φρέσκα βιολογικά φρούτα καθώς και με βιολογικά αφεψήματα για τόνωση, να συνεχίσεις την υπόλοιπη μέρα με πλούσιες σαλάτες, πίτες γνώριμες αλλά και απροσδόκητες (όπως αυτή με τα superfoods), σάντουιτς και πολλές vegan επιλογές, με την υπογραφή του γνωστού green chef Νίκου Γαϊτάνου. Oι συνταγές του θα πείσουν ακόμη και τους πιο δύσκολους για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής. Από γρήγορες επιλογές φαγητού, μέχρι κλασικά ελληνικά μαγειρευτά και λαχταριστά γλυκά, στο healthy bites στοιχηματίζω ότι θα βρεις πολλά να σου κάνουν κλικ. Κι αν σε εξυπηρετούν καλύτερα τα Βόρεια Προάστια, μπορείς να το επισκεφτείς και στο Μαρούσι.

Healthy Bites, Πανεπιστημίου 25, Αθήνα, τηλ: 2103211375 και Πλατεία Ευτέρπης 3, Μαρούσι.

Peas

Buddha bowls, λαχταριστές σούπες και vegan σάντουιτς στο Peas, Vegan & Raw Food.

Ένα λιλιπούτειο μαγαζί που έχει ως μότο του το “give peas a chance”. Η λογική του Peas είναι κάπου ανάμεσα στο street food και το μπιστρό, ενώ στο μενού του θα βρεις σάντουιτς, αραβικές πίτες, σαλάτες και τάρτες με βιολογικά υλικά και σπιτικό μεράκι, με vegan και raw food προσανατολισμό. Μάλιστα, το σεϊτάν (υποκατάστατο κρέατος φτιάχνεται από σιτάρι ολικής αλέσεως και νερό) και το «μαριναρισμένο tempeh», (προϊόν σόγιας που προκύπτει με ζύμωση κι έχει ινδονησιακές ρίζες) που μπαίνουν στις πίτες τσέπης ή τις αραβικές δεν τα αγοράζουν έτοιμα αλλά τα φτιάχνουν στο Peas. Στον χώρο θα δεις ένα μεγάλο τραπέζι, πιάσε μια θέση αν είσαι στα κοινωνικά σου και θέλεις να γνωρίσεις κόσμο, να ανταλλάξεις εμπειρίες και πληροφορίες με τους συνδαιτυμόνες σου απ’ όλο τον κόσμο. Ή κι αν δεν είσαι για κουβέντα, απόλαυσε απλά το φαγητό σου κι αν έχεις πάνω σου παγούρι θυμήσου να ζητήσεις να σου το γεμίσουν, συνώνυμο με την ιδέα δημιουργίας του Peas είναι και το project refill water.

Peas, Φαλήρου 40, Κουκάκι. Τηλ: 2109218875

Trivoli Vegan

vegan trivoli

Τραγανές κροκέτες μελιτζάνας, μανιταριών και πατάτας.

Να κι ένα πολύ διαφορετικό καφενείο. Ναι, καλά διαβάζεις, ως καφενείο αυτοσυστήνεται το Trivoli μόνο που είναι και vegan. Έχει φτιάξει το μενού του με σαλάτες, burgers όπως αυτό με το διπλό (παρακαλώ) μπιφτέκι λαχανικών, μακαρονάδες όπως η μπολονέζ με κιμά από κόκκινη κινόα, πίτσες με χειροποίητη ζύμη, σουτζουκάκια από μπιφτέκι φακής και μαγειρευτά ημέρας. Έχει λίγα πιάτα στην κάθε κατηγορία και καλά, ενώ συχνά προσφέρει και πιτόγυρο από φιλετάκια σόγιας. Είναι ζεστό και φιλόξενο και μαγειρεύει ωραία και απλά. Το Trivoli είναι χαλαρό και ιδανικό για να φιλοξενήσει παρέες, όπως κάθε συνοικιακό καφενείο άλλωστε.

Trivoli, Λεωφ. Μαρίνου Αντύπα 107, Ηλιούπολη. Τηλ: 2114050120

ΓΗ

Vegan Gi

Το αγαπημένο μου βελούδινο hummus.

Το πρώτο του είδους κι ένα από τα πιο ωραία μέρη για vegan και raw-vegan κουζίνα στην Αθήνα όλη. Ενώ εσύ κάθεσαι σε κάποιο ξύλινο τραπέζι, καθώς απολαμβάνεις τα patterns και τις design πινελιές που χαρίζουν στον χώρο την cool αίσθηση που αφήνει, η Άννα Χοχλάκη στην κουζίνα ετοιμάζει με την ομάδα της αλμυρά και γλυκά πιάτα χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη και χωρίς ζάχαρη. Με λαχανικά, φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια, βότανα, μυρωδικά και παρθένα έλαια να αποτελούν τις πρώτες ύλες, οι βελουτέ σούπες, οι σαλάτες, τα noodles, η πίτσα, τα wraps και το all day brunch παρασκευάζονται με φαντασία και επιρροές από τις κουζίνες του κόσμου. Ό,τι κι αν δοκιμάσεις στη Γη θα είναι ανάλαφρο, θα έχει υψηλή διατροφική αξία και χρώματα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

Γη, Γρ. Λαμπράκη 69, Γλυφάδα. Τηλ: 2109648512

AVIT

Οι πιο yummy vegan τάρτες.

Αν την ψάχνεις πολύ με τον καφέ, το AVIT είναι σίγουρα ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείς, αφού εκεί δίνουν όλη τη σημασία που του αρμόζει για το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Έχουν όλη τη διάθεση να σε ενημερώσουν για τους διάφορους φρεσκοκαβουρδισμένoυς καφέδες που σερβίρουν, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από τη φάρμα καφέ έως και το φλιτζάνι σου. Παράλληλα, όμως, το AVIT θα σε χορτάσει με vegan και άκρως υγιεινά πιάτα, με smoothie bowls και χειροποίητη focaccia, με γκρανόλα και σούπα ημέρας, με ένα burger από σνίτσελ τόφου σε ψωμάκι μπριός που φτιάχνεται εκεί από γλυκοπατάτα, μαζί με τριπλομαγειρεμένες πατάτες και σως της επιλογής σου. Θυμήσου αυτό το burger όταν βρεθείς προς Γλυφάδα μεριά, πιστεύω πως αν το δοκιμάσεις δεν θα το ξεχάσεις.

AVIT, Μαραγκού 19, Γλυφάδα. Τηλ: 2108949381