MADAME GINGER

Τα 7 καλύτερα πιάτα της πόλης as we speak

24media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

Από το θράψαλο του Nolan μέχρι τα σιουφιχτά του Άστερ, αυτά είναι τα φαγητά που τρώω έξω και μου έρχονται πρώτα στο μυαλό όταν με ρωτάνε «ποια είναι τα καλύτερα πιάτα αυτή τη στιγμή στην πόλη;»

Θα ξεκινήσω με μια γενική παραδοχή: Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η σημερινή γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, από τις street food επιλογές της μέχρι τις πιο περίπλοκες κουζίνες της, από το πιο comfort μέχρι τα πιο fine dining εστιατόρια της, η πόλη είναι γεμάτη με υπέροχα, προσεγμένα φαγητά. Και αυτό μόνο καλό είναι.

Κοίτα να δεις όμως Gingerάκι που καλά τα λέμε όλα αυτά αλλά έρχεται μια ώρα (αυτή δηλαδή που γράφω το κείμενο το οποίο διαβάζεις) κι έχω κληθεί να σου μιλήσω για τα πιο αγαπημένα μου πιάτα as we speak. Όσο να πεις, μετά από τόσα #ΕatLikeALocal επεισόδια και τόσα ωραία που έχω δοκιμάσει λόγω της εκπομπής, δυσκολεύομαι να πω «αυτό το πιάτο θα το κρατήσω, αυτό το αφήσω για άλλη φορά».

Γι’ αυτό, παρακάτω δεν θα δεις άλλη μια top 10 λίστα, αλλά θα βρεις τα πρώτα 7 αγαπημένα μου φαγητά που απολαμβάνω έξω και μου ήρθαν πρώτα στο μυαλό, χωρίς καμία δεύτερη σκέψη, όταν με ρώτησε η ομάδα του Ladylike «ποια είναι τα καλύτερα πιάτα αυτή τη στιγμή;».

Πριν κάνεις το scroll down σου, να σου πω ότι από τα 7, τα 4 είναι ζυμαρικά. Γιατί πολύ απλά δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτά. Κι όπως έχει πει και το είδωλο Sophia Loren για τις καμπύλες της, «ό,τι βλέπετε, το χρωστάω στο spaghetti».

Για comfort πατάτες με αυγά και φέτα στο ΑΝΕΤΟΝ

Ένα πιάτο που μπορεί να φαίνεται απλό αλλά, στο εστιατόριο για το οποίο θα σου μιλήσω του δίνουν όλη την απαραίτητη προσοχή και αυτό είναι που το κάνει άψογο. Οι πατάτες κόβονται λεπτές, σερβίρονται φρεσκοτηγανισμένες και τραγανές, δύο αυγά μάτια από πάνω να τις λούζουν με τον μελάτο κρόκο τους και προσθέτουν μπόλικη αλμυρή φέτα να παίρνει άρωμα από την φρέσκια ρίγανη. Αυτό είναι ένα φαγητό που μου θυμίζει πάντα καλοκαίρι, εκείνα τα γεύματα μετά τη θάλασσα, όταν θες να φας κάτι γρήγορο και χορταστικό.

Ανυπομονώ να το απολαύσω ξανά στο ΑΝΕΤΟΝ, σε ένα από τα πιο cool και αγαπημένα μου εστιατόρια σε όλη την Αθήνα που θα αποκτήσει πολύ σύντομα νέο σπίτι στην καρδιά του κέντρου έπειτα από 14 χρόνια επιτυχίας στο Μαρούσι. Αλλάζοντας το μενού του κάθε μήνα ώστε τα πιάτα του να έχουν τη σωστή γεύση, δουλεύοντας με υλικά από όλη την Ελλάδα, πιστεύοντας στην απλότητα των υλικών και των γεύσεων, το ΑΝΕΤΟΝ του Δημήτρη Φωτόπουλου και του σεφ Βασίλη Ζώη θα μας μαγειρεύει από εδώ και πέρα ελληνική κουζίνα με μοντέρνα ματιά στη Ναυάρχου Νικοδήμου. Να τρώτε στα εστιατόρια αυγά γιατί είναι η τέλεια τροφή, δεν τα λέω εγώ, τα έχει πει και ο Anthony Bourdain.

ΑΝΕΤΟΝ, Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Σύνταγμα. Τηλ: 2108066700

Για fusion θράψαλο στο Nolan

Άλλο ένα πολυαγαπημένο μου εστιατόριο κι ένα πιάτο που θεωρώ κορυφαίο, που μόνο στη σκέψη του κοιτάζω το πρόγραμμα μου για να δω πότε θα βρω χρόνο προκειμένου να κάνω κράτηση στην γλυκιά Έλενα που σηκώνει το τηλέφωνο στην οδό Βουλής. Νομίζω ότι για τον «καλλιτέχνη» που έχει βάλει την υπογραφή του στο συγκεκριμένο πιάτο, τα λόγια είναι περιττά.

Ο Σωτήρης Κοντιζάς έχει εκπλήξει όλη την Αθήνα με την αχαλίνωτη φαντασία του στην κουζίνα, με τις νόστιμες ιδέες του που παντρεύουν την Άπω Ανατολή με το comfort fine dining, απροσδόκητα υλικά σε ένα πιάτο, την Ελλάδα με την Ιαπωνία σε fusion γεύσεις. Σαν αυτή που έχει το μαλακό, πεντανόστιμο, λεπτοκομμένο θράψαλο, μέσα σε butter miso και chutney μαραθόριζας, το «ασχημόπαπο» του Nolan όπως το αποκαλούν στην οδό Βουλής, αφού είναι πράγματι ένας υποτιμημένος θησαυρός της θάλασσας. Συνοδεύεται με ρύζι που καλύπτεται από τραγανό τραχανά και αποξηραμένο, τριμμένο κρόκο αυγού. Για να απολαύσεις το πιάτο σωστά, ρίξε το ρύζι στο θράψαλο και ανακάτεψε καλά. Τρώγεται με κουτάλι και σε μεγάλες μπουκιές.
Nolan, Βουλής 31, Σύνταγμα. Τηλ: 2103243545

Για μια διαφορετική και vegan καρμπονάρα στο Lime Bistro

Ακόμα κι αν δεν έχεις επισκεφθεί κάποιο από τα vegan και πολύ αξιόλογα στέκια της Αθήνας, αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σου περιγράψω ένα πιάτο που χωρίς τίποτα ζωικό που καταρρίπτει το κλισέ ότι η vegan κουζίνα είναι μόνο ρίζες και φρούτα. Ένα κλισέ που πραγματικά έχω βαρεθεί να ακούω. Λοιπόν, στο Lime Bistro, η Άλκηστις Αλεξανδράτου και η Ντέμη Γεωργίου έχουν βάλει άφθονη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, χρησιμοποιούν βιολογικά υλικά και ανεπεξέργαστες τροφές και σερβίρουν μια καρμπονάρα με ζυμαρικά mezzo tortiglioni φτιαγμένα από τέσσερα δημητριακά χωρίς γλουτένη (γενικά, η κουζίνα του Lime Bistro είναι gluten αλλά και sugar free) , με κρέμα «αυγού» -φυτική φυσικά και φτιαγμένη από φασόλια, με τριμμένο «τυράκι», αφυγρανμένο και χειροποίητο από κάσιους και μακαντέμια. Η γεύση του; Άπαιχτη, τόσο που -όπως έχουν πει οι δύο σεφ- κάποιοι τουρίστες πίστεψαν ότι η κρέμα αυγού είναι πραγματική, παραλίγο να γίνει παρεξήγηση! Η εμπειρία που θα ζήσεις στο Lime Bistro; Πολύ διαφορετική και πολύ πιο νόστιμη απ’ όσο μπορείς να φανταστείς.

Lime Bistro, Δεκελέων 23, Κεραμεικός. Τηλ: 2103474423

Για το αρωματικό «Τρουφάκι» στο ALEX the fresh pasta bar

H Άλεξ Βασιλάτου είναι μια νέα σεφ με πολλά χιλιόμετρα σε σημαντικές κουζίνες. Στο πρώτο ολόδικό της εγχείρημα έχει δημιουργήσει κάτι το φοβερό, απέναντι από την όμορφη Πλατεία Δεξαμενής, Εκτός του ότι μαγειρεύει πεντανόστιμα, έχει καταφέρει να ταυτίσει στο μυαλό όσων την έχουν ανακαλύψει τα φρέσκα χειροποίητα μακαρόνια με μια ποιοτική street food λύση. Γιατί, μπορείς να απολαύσεις τις προτάσεις της στον λιλιπούτειο χώρο της, αλλά μπορείς να τις πάρεις και πακέτο (σε οικολογικές συσκευασίες και με μαχαιροπίρουνα από καλαμπόκι παρακαλώ).

Από τα χεράκια της Άλεξ που αποφάσισε να βάλει ποιότητα στο comfort φαγητό μας δημιουργώντας έναν χώρο στον οποίο μαγειρεύει μπροστά μας τις χορταστικές και μυρωδάτες συνταγές που μας προτείνει. Με τις σάλτσες και τα ζυμαρικά που φτιάχνει από το μηδέν καθημερινά, θα μπορούσα να τρώω για πάντα το «Τρουφάκι», με κοχυλάκια, μανιτάρια, γάλα, παρμεζάνα, λάδι και πάστα φρέσκιας μαύρης τρούφας. Αν το ζητήσεις τη μακαρονάδα σου take – away, μπορώ να σου εγγυηθώ ότι το άρωμά της θα σε ακολουθεί μέχρι το γραφείο, το σπίτι ή όπου πας.

ALEX the fresh pasta bar, Πλατεία Δεξαμενής 3, Κολωνάκι. Τηλ: 2103644142

Για την πιο ωραία pasta με πέστο στο Trattoria Italia d’ Onofrio

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Pesto di pistachio …από τη Σικελία!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Trattoria Italia D’ Onofrio (@trattoria_italia_onofrio) στις

Σε έναν χώρο που θυμίζει αρχοντικό σπίτι με πινελιές του σήμερα, η Trattoria Italia d’ Onofrio με την απλωμένη μπουγάδα που παραπέμπει στις παλιές γειτονιές της Νάπολης, φτιάχνει τα δικά της φρέσκα ζυμαρικά κι όπως δήλωσα εξ αρχής, καλύτερο απ’ αυτό δεν έχω. Η κουζίνα του Ονούφριου Ιωακειμίδη είναι εμπνευσμένη από τις Ιταλίδες νοικοκυρές, από την ιταλίδα γιαγιά του για να είμαι ακριβής. ‘Ολες οι συνταγές εκτελούνται πιστά με υλικά απευθείας από τον ιταλικό Νότο. Ο ίδιος, ζυμώνει καθημερινά μόνος του τα φρέσκα ζυμαρικά και από τις συνταγές του δεν μπορώ να αντισταθώ στην pasta με την αιγινήτικη εκδοχή του πέστο, με την δημοφιλή ιταλική σάλτσα δηλαδή φτιαγμένη από το καλύτερο ελληνικό φιστίκι. Είναι γεμάτη γεύση, είναι αξέχαστα αρωματική, είναι ένα χάρμα.

Trattoria Italia d’ Onofrio, Ηρώνδα 6, Παγκράτι. Τηλ: 2107252003

Για γνήσια σιουφιχτά στο Άστερ

Τώρα θα σε πάω Κρήτη μέσω Πετραλώνων. Το χαμηλοτάβανο, ζεστό και φιλόξενο Άστερ είναι ένα νεο-μεζοπωλείο πρότυπο. Έχει τιμές ρακάδικου αλλά «ποιότητα εστιατορική» , γι’ αυτό στη γωνία της Τρώων με την οδό Ιώνων όπου βρίσκεται δεν πέφτει καρφίτσα κι αυτό συμβαίνει καθημερινά. Το άνοιξαν δύο νέοι Κρητικοί και ηθοποιοί, ο Μιχάλης Μουλακάκης και ο Γιωργής Τσαμπουράκης το 2012, οι οποίοι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν τις γευστικές τους μνήμες, την αγάπη τους για το φαγητό και φυσικά την πρόσβαση που έχουν σε εξαιρετική πρώτη ύλη. Εκτός από τις γεύσεις που προσφέρει στο Άστερ αγαπώ το γεγονός πως μαζεύει μεγάλες παρέες για να μοιραστούν γνήσια κρητικά πιάτα. Όπως τα φοβερά του σιουφιχτά με στάκα και τηγανητά αυγά, αυτά τα απολαυστικά, βουτυράτα και παραδοσιακά ζυμαρικά με προϊόντα που έρχονται από το νησί.

Άστερ, Τρώων 48, Άνω Πετράλωνα. Τηλ: 2103416668

Για μυξινάρι με υπέροχες πατάτες φούρνου στο ΦΙΤΑ

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

ΦΙΤΑ by @boriscoridian

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ΦΙΤΑ (@phitathens) στις

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χαλαρά εστιατόρια των τελευταίων μηνών, το ΦΙΤΑ ξέρει να αναδεικνύει την ποιοτική πρώτη ύλη που οι εμπνευστές του αναζητούν καθημερινά στην αγορά κάνοντας διαρκώς προσθαφαιρέσεις στο μενού τους. Ο Φώτης Φωτεινόγλου και του Θοδωρής Κασσαβέτης έχουν καταφέρει να εκπληρώνουν το όνειρο κάθε ανθρώπου που μαγειρεύει με μεράκι. Βάζουν στο μαγαζί τους τα υλικά και τα πιάτα που πραγματικά θέλουν ενώ παράλληλα πειραματίζονται σε μια από τις πιο ωραίες ανοιχτές κουζίνες της πόλης.

Πολύ συχνά σερβίρουν μυξινάρι που προμηθεύονται από το Μεσολόγγι, ένα ψάρι μεγάλο, λευκό και πολύ νόστιμο που το φτιάχνουν πλακί και το σερβίρουν με πατάτες φούρνου που κυριολεκτικά λιώνουν στο στόμα. Αυτό το πιάτο μου βγάζει μια θαλπωρή, κάτι από κυριακάτικο γεύμα, κι αν το πετύχεις στο νέο στέκι του Νέου Κόσμου, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσεις.

ΦΙΤΑ, Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος. Τηλ: 2114148624